Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Schwarzenegger o klimi: Vlade nisu dovoljne, mi ne čekamo Washington

Kalifornijski guverner pozvao je UN da organizira klimatske konferencije i za gradove i regije, jer "Kalifornija ne čeka Washington". SAD je i dalje optimističan, a Afrikanci ipak neće bojkotirati pregovore.
15. prosinca 2009. u 16:25 3 komentara 3 prikaza
Arnold Schwarznegger
Foto: AFP

Arnold Schwarzenegger, guverner Kalifornije, govorio je danas na UN-ovoj konferenciji u Kopenhagenu na jednom od popratnih zbivanja.

- Neki kažu da ovaj skup nije uspješan, ali ja smatram da je ova konferencija automatski uspjeh, jer je skrenula pozornost svijeta na pitanje klimatskih promjena. Najveći uspjeh Kopenhagena je poruka koju šalje da nešto treba učiniti drugačije, ali i da se već radi drugačije, na razini gradova i regija. Pozivam UN da organizira takav summit, summit za gradove i regije. Mi bismo u Kaliforniji bili sretni da ga možemo organizirati - rekao Schwarzenegger.

 - Mi se u Kaliforniji ne ponašamo kao da napredak treba čekati odluke Washingtona ili Kyota ili nekog trećeg. Nacionalni dogovori nikad neće biti dovoljni sami po sebi. Same svjetske vlade ne mogu ostvariti napredak potreban globalnoj klimi. Oni trebaju gradove, države, regije. Trebaju korporacije, aktiviste, znanstvenike, sveučilišta. Ja vjerujem u njihovu moć, a previše često ne uviđamo napredak na tim razinama - upozorio je.

 - Poštujemo napore EU i ostalih i ne kritiziramo, ali ako se uspoređuje što je ponuđeno po pet od šest mjerila SAD je ponudio više ili jednako. Jedino mjerilo u kojem izgleda da EU čini više jest 1990. godina - rekao je danas glavni pregovarač SAD-a Todd Stern.

- Mislim da smo na vrlo dobrom putu - ocijenio je Stern koji se danas susreo s kineskom delegacijom. Unatoč Sternovim ocjenama nacrt dokumenta koji bi trebao u srijedu biti prezentiran državnicima ne nazire se.

 Dok EU i dalje stoji na poziciji da će tražiti jedan dogovor koji uključuje Kyotski protokol, afrička skupina država uvjerena je da će dobiti dvije deklaracije od kojih će jedna biti utemeljena na Kyotskom protokolu. Stern je danas potvrdio da se i SAD još uvijek drži svoje pozicije da neće potpisati Kyotski protokol, "ni Kyoto pod drugim imenom". Na novinarskom je briefingu danas afrička skupina izjavila da ipak nema namjeru napustiti pregovore. Šef UN-ova klimatskog programa Yvo de Boer kazao je da je u pregovorima "neophodno pokriti još veliko područje", što ne upućuje na zaključak da je dogovor blizu.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • dreamteam:

    Terminator ce sve da sredi.Kao i Kaliforniju.

  • gabriela:

    a pogle garda... sad ću vas razbit svojom moćnom desnicom, ostat će vam na faci otisak mog prstena (ko da je Fantom), ali prvo da pročitam upute s blesimetra... e jesi blesav kolko si težak, a još i više ovi ... prikaži još! šta su te izabrali, ne mrem blivet kakvi glupi Ameri...

  • Kamenjak:

    Zaboravio si je protezu stavit.