Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predstavnik slovenskog MUP-a: 'Hrvatskim ribarima naplaćivat ćemo kazne'

"Prekršajni postupak je precizno reguliran i u slučajevima kad je počinitelj iz druge države. Ako hrvatski organi ne bi htjeli, mi imamo i druge mogućnosti kako im ta rješenja uručiti i naplatiti kazne", dodao je Šefic.
30. prosinca 2017. u 17:22 277 komentara 14149 prikaza
Savudrija
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Prvi  dan slovenske jednostrane implementacije arbitražne odluke o granici na moru, te daljnja očekivanja i mjere slovenskih vlasti u Piranskom zaljevu, odnosno Savudrijskoj vali, komentirao je popodne na konferenciji za novinare Boštjan Šefic, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova rekavši da je tijekom jutra zabilježen jedan incident, ali da ih tijekom dana više ne očekuje.

Savudrija Savudrija Tri hrvatske ribarice isplovile, s ulovom se vratile u matičnu luku

Prema riječima Šefica, nešto prije sedam sati ujutro "u slovensko more" u zaljevu uplovila su tri hrvatska ribarska broda praćena hrvatskim policijskim brodovima.

"Slovenska policija odmah je reagirala i dokumentirala događaj", kazao je Šefic, dodavši da se situacija kasnije smirila i da ne očekuje nove incidente tijekom dana. "Slovenska policija je hrvatske ribare  upozorila da se nalaze u slovenskom moru i  da su nezakonito prešli državno granicu, pa se nalaze u prekršaju", kazao je Šefic, dodavši da će policija zato kasnije provesti odgovarajuće postupke za taj prekršaj.

"Slovenski državni organi nadziru cijelo slovensko more i imaju situaciju u potpunosti pod kontrolom", kazao je Šefic, dodavši da na žalost dolazi do incidenata i  prekršaja s hrvatske strane.

"Mi ćemo napraviti sve  da toga bude što manje i da do toga ne dolazi, a u takvim ćemo slučajevima ako se dogode postupati po zakonu i izricati novčane kazne", kazao je Šefic.

Od današnjeg dana Slovenija će kažnjavati i pokretati postupke za sve one koji nezakonito ulaze u slovensko more, dodao je.

Slovenski mediji navode da brodove slovenske policije koji reagiraju u takvim situacijama prati i ribarska inspekcija, te da će policija u postupcima protiv prekršitelja ako budu novčano kažnjeni rješenja slati u Hrvatsku, a možda i naplaćivati kazne onima koji se na rješenja budu oglušili prilikom njihova ulaska u Sloveniju.

"Prekršajni postupak je precizno reguliran i u slučajevima kad je počinitelj iz druge države. Ako hrvatski organi ne bi htjeli, mi imamo i druge mogućnosti kako im ta rješenja uručiti i naplatiti kazne", dodao je Šefic.

Dodao je da će slovenska policija zaštititi svoje ribare u zaljevu koji love u slovenskom moru, te da na tom području ne može djelovati organ druge države. "Spremni smo reagirati na odgovarajući način, a za to imamo i odgovarajuće planove iako se nadamo da do toga neće doći", kazao je Šefic.

Savudrija
1 / 18
Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže
Savudrija Silvije Tomašević Najvažnije se zapitati vrijedi li kašeta ribe ljudski život Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže Uz granicu u Međimurju Slovenski župan: Ništa se neće dogoditi, garantiram! Savudrija MVEP: Slovenska nota dokazuje hrvatsku vlast u spornom području Savudrijske vale
Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • koraknaprijed:

    Riješenje je jednostavno,sve policijske brodove koji pređu Hrvatsku granicu,zaplijeniti i posadu poslat kući autobusom.

  • Challenger:

    Zašto mi njima ne pišemo kazne ili sprovedemo policijske ili inspekcijske brodove u naše luke čim prekorače sredinu??

  • NasaSenkica:

    Janezima zaplijeniti njihove policijske brodice, prodati ih a novac dati hrvatskim ribarima za pretrpljenu dusevnu bol