Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
9,5 tisuća vojnika

Saveznik Angele Merkel o povlačenju američkih vojnika: 'To je potpuno neprihvatljivo'

US military convoys on their way to Poland
Foto: Klaus-Dietmar Gabbert/DPA/PIXSELL
1/3
08.06.2020.
u 10:42

Nitko o tome nije unaprijed obavijestio svoju NATO saveznicu, rekao je Peter Beyer

Njemački koordinator za transatlantske odnose kritizirao je odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju tisuća američkih vojnika iz Njemačke. 

Trump je američkoj vojsci naredio povlačenje 9,5 tisuća vojnika iz Njemačke, otkrio je u petak američki dužnosnik. 

„To je potpuno neprihvatljivo, posebice jer nitko u Washingtonu nije o tome unaprijed obavijestio svoju NATO saveznicu“, rekao je Peter Beyer, član konzervativaca kancelarke Angele Merkel, za novine Rheinische Post od ponedjeljka. 

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je nakon Trumpove odluke u razgovoru za jedne novine rekao da žali zbog američke odluke o povlačenju, a odnos Berlina i Washingtona nazvao je „kompliciranim“. 

Povlačenjem 9,5 tisuća vojnika u Njemačkoj će ostati oko 25 tisuća pripadnika američke vojske.

Američka vojna prisutnost u Njemačkoj ostavština je okupacije nakon Drugog svjetskog rata od 1945. do 1955., kad su tamo bili stacionirani milijuni američkih, britanskih, francuskih i sovjetskih trupa. 

Konvencija o prisutnosti inozemnih snaga koja je potpisana 1954. godine dopustila je da osam članica NATO-a, uključujući SAD, stacioniraju svoju vojsku u Zapadnoj Njemačkoj i nakon kraja savezničke okupacije.

Komentara 6

ZA
Zapadnjak
11:24 08.06.2020.

Neprihvatljivo je da se netko obveze na trosenje 2 posto bdpa kako bi zajednicka obrana bila ucinkovitija, a potom izda i jos ima obraza zahtjevati da se netko drugi pobrine za njegovu/njenu sigurnost...

SO
Sotona
13:38 08.06.2020.

Amerikanci njihova vojska se nigdje na svijetu ne povlaće nego uživaju u gostima 57 zemalja jedino eto misle navodno iz Afganistana da ne dožive ono odosmo nakon smo 20 godina jer eto zadnji Afganistanac je ostao tamo živ . i . i uživa slobodu i demokraciju ; Ne zadnji Mohikanac !¨¨!!¨!

SO
Sotona
13:33 08.06.2020.

Saveznik Angele Merkel o povlačenju američkih vojnika: 'To je potpuno neprihvatljivo' strah nas je Engleza !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije