Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Demantij

Savez izviđača Hrvatske: Nemamo nikakve veze s karlovačkim počasnim vodom ZNG 91

Betlehemsko svijetlo
Foto: Marko Prpić/Pixsell
16.12.2016.
u 13:15

Savez izviđača Hrvatske je protiv postupanja koje uključuje osposobljavanje djece i mladih u rukovanju vatrenim ili sličnim oružjem te učenje vojnih znanja i vještina

Savez izviđača Hrvatske reagirao je na članak „Vijećnica laburista najavila tužbu: djeca iz udruge ZNG-91 u vojnim odorama nosila betlehemsko svjetlo mira“. Reagiranje prenosimo u cijelosti:

U članku „Djecu treba zaštiti od rata, a ne oblačiti u vojne odore“ iznosi se da su proteklog vikenda pripadnici Povijesne postrojbe Karlovački počasni vod ZNG 91 donijeli Betlehemsko svjetlo u Karlovac, kojom prilikom su sudjelovala i djeca odjevena u vojne odore. Tim činom je dio javnosti bio zgrožen. Nadalje se navodi da je predsjednik udruge Karlovački počasni vod ZNG 91 umirovljeni brigadir Dubravko Halovanić izjavio da djeluju prema napucima Saveza izviđača Hrvatske. Savez izviđača Hrvatske ističe kako Karlovački počasni vod ZNG 91 nije član Saveza izviđača Hrvatske, s istim ne surađuje ni na koji način, niti daje naputke za rad Karlovačkom počasnom vodu ZNG 91, ukratko, s istim nema nikakve veze.

Savez izviđača Hrvatske je nacionalna izviđačka organizacija, najveća organizacija za djecu i mlade u Hrvatskoj i baštinik 100-godišnje tradicije skautskog pokreta u Hrvatskoj. Cilj djelovanja Saveza izviđača Hrvatske je okupljanje i pomaganje djelatnosti izviđačkih udruga, glede razvoja punih tjelesnih, umnih, duhovnih, društvenih i osjećajnih potencijala mladih ljudi, u skladu sa svrhom djelovanja Izviđačkog pokreta. Program Saveza izviđača Hrvatske, kao članice Svjetske skautske organizacije (WOSM), je skup odgojno-obrazovnih sadržaja za djecu i mlade koji se ostvaruju aktivnostima u prirodi primjenom izviđačke metode.

Odgojno-obrazovna zadaća Saveza izviđača Hrvatske osobito se ističe:

- njegovanjem suradnje i timskog rada, tolerancije i empatije te razvijanjem vještina vođenja i organiziranja

- razvijanjem kreativnosti, kao sposobnosti izražavanja i inovacija na različitim poljima djelovanja

- poštivanjem osobne slobode kroz uvažavanje različitosti i potreba svakog pojedinca, omogućavanjem mobilnosti te razvijanjem osjećaja sigurnosti u svoju mogućnost izbora

- poticanjem želje za stalno učenje i napredovanje izgradnjom odgovornosti, odnosno sposobnosti donošenja odluka i spremnosti za suočavanje s posljedicama

Cilj programa je pridonijeti cjelovitom razvoju mladih ljudi, odnosno njihovom dostizanju vlastitih tjelesnih, umnih, emocionalnih, karakternih, društvenih i duhovnih potencijala, kao pojedinaca i odgovornih članova zajednice.

Slijedom navedenih značajki skautskog pokreta, po čijim principima djeluje Savez izviđača Hrvatske, jasno je da je Savez izviđača Hrvatske protiv postupanja koje uključuje osposobljavanje djece i mladih u rukovanju vatrenim ili sličnim oružjem te učenje vojnih znanja i vještina, što je spomenutoj udruzi jasno objašnjeno prilikom njihovog pokušaja da se uključe u rad našeg Saveza.

Upravo je Svjetska skautska organizacija (WOSM skraćeno) bila jedan od partnera UNICEF-u u rehabilitaciji djece-vojnika u afričkim ratovima (Ruanda, Sierra Leona, a ujedno je potrebno napomenuti kako je WOSM član Konferencije ne-vladinih organizacija (CONGO) pri Ujedinjenim narodima s konzultativnim statusom u Ekonomsko-socijalnom vijeću. Ujedno je i važan partner mnogim agencijama (UNICEF, UNESCO, UNEP, WHO) i kampanjama (Milenijski razvojni ciljevi).

Program Saveza izviđača Hrvatske u dobroj namjeri transparentnog rada i korisnosti za širu društvenu zajednicu javno je dostupan na korištenje svim zainteresiranim stranama što je u ovom slučaju dovelo do povezivanja našeg Saveza sa spomenutom udrugom. Savez izviđača Hrvatske ograđuje se od svih istupa udruge „Karlovački počasni vod ZNG 91“ te s njom nije ni na koji način povezan, stoji u reagiranju Saveza izviđača Hrvatske.

Komentara 2

Avatar POP.Košič Vlado
POP.Košič Vlado
14:06 16.12.2016.

djecu koristiti u vojnim odorama dosad je uspjelo isilu,ruandi i ovima iz Karlovca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije