Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Satnica sudskih vještaka je niža od one za peglanje'

- Premijer Milanović je zloupotrijebio šeficu Porezne uprave koja je potom svom činovniku rekla da napravi lažan dokument kako bi se obračunao sa mnom - kazao je Linić.
30. lipnja 2014. u 15:09 3 komentara 2885 prikaza
Milana Romić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U Kući ljudskih prava danas je održana javna tribina na kojoj se raspravljalo o Vladinom odbijanju prijedloga Zakona o sudskim vještacima koji je predložila saborska zastupnica Vesna Škare Ožbolt.

Moderatorica Milana Romić naglasila je da Kuća ljudskih prava podržava odbijeni Zakon, a smatraju kako bi Ministarstvo pravosuđa trebalo koristiti Registar sudskih vještaka, tako da oni mogu raditi na području cijele Hrvatske bez obzira na mjesto prebivališta te da treba udružiti sve vještake u jednu instituciju, a upozorila je i na njihove loše satnice.

"Satnica je niža i od one za peglanje"

- Satnica je niža i od one za peglanje što otvara prostor korupciji - kazala je Romić. Odvjetnica Jasminka Biloš posebno je upozorila da kod medicinskih vještačenja ona često imaju presudnu ulogu za ishod predmeta, a zato što nema jasnih kriterija ona se često dovode u sumnju. - Ima slučajeva u kojima se vještačenje dovodi u sumnju, a tada suci ostaju u situaciji da donose pogrešne odluke i krše prava građana - kazala je Biloš te naglasila kako nema opravdanog razloga da se u predmetima određuju vještaci na temelju svoga prebivališta i to samo u području koje pokriva "njihov" županijski sud. Iz svoje prakse je kazala da se mnoge odluke donose "preglasavanjem" više vještaka koji su imali različita mišljenja, a upozorava i da "postoji osnovana sumnja da ima veliki broj nezakonitih prisilnih hospitalizacija" zato što postupak i sustav trenutno nije dobro uređen.

"To je bila čista zlouporaba u političkom obračunu"

Na javnoj tribini Kuće ljudskih prava prisustvovao je i bivši ministar i bivši SDP-ovac, a sada saborski zastupnik, Slavko Linić koji je smijenjen zbog sporne predstečajne nagodbe Spačve za koju su se medijima pojavile tri procjene vrijednosti zemljišta koje su se kretale od 6 do 32 milijuna kuna.

- Moj primjer nema puno veze s vještačenjem - na početku je kazao Linić i dodao da neće previše govoriti o "svom slučaju". - Premijer Zoran Milanović je zloupotrijebio šeficu Porezne uprave (Nadu Čavlović Smiljanec, nap.a.) koja je potom svom činovniku rekla da napravi lažan dokument kako bi se obračunao sa mnom - kratko je kazao Linić te dodao da činovnik nije smio izrađivati taj dokument.

- To je bila čista zlouporaba u političkom obračunu - rekao je bivši ministar te dodao da će govoriti "kao financijer, a ne odvjetnik", a smatra da je potrebno donijeti zakon o sudskim vještacima, jer "pravilnik nije kvalitetan i dovoljan".

"Ovo je sukob struke, a ne politike"

Objasnio je da se oko toga zakona svađaju stručnjaci koji se ne mogu međusobno dogovoriti oko njegova koncepta. - U Ministarstvu pravosuđa stručnjaci su bili protiv tog prijedloga. Ne razumijem da se stručnjaci slože oko toga da praksa nije dobra, ali stanje ne žele promijeniti - kazao je Linić dodavši da su i suci često problem "jer koriste svoje lobije". - Budimo iskreni, sve polazi od struke koja je toliko podijeljena. Ovo je sukob struke, a ne politike - pokušao je Linić objasniti zašto je Vlada odbila prijedlog Vesne Škare Ožbolt.

Koordinatorica Udruge Kuća ljudskih prava, odvjetnica Ines Bojić, ispričala je slučaj iz prakse u kojem se radilo o spolnom zlostavljanju djevojčice. Objasnila je da u prvoj obradi nije utvrđeno zlostavljanje, dok je prvi vještak tvrdio da ga je bilo te je predložio oduzimanje djeteta od roditelja. Potom sud nije ništa radio godinu dana, a onda je naručio drugo vještačenje koje je bilo potpuno različito prvome. - Vještaci su se na sučeljavanju, na kraju, složili na sudu, ali i to je vjerojatno bio rezultat strukovne solidarnosti - kazala je Bojić koja je upozorila i da ima slučajeva u kojima vještak sa strankom razgovara telefonski zato što se ne mogu naći "uživo".

- Lokalne veze i običaji imaju veliku ulogu i utječu na objektivnost mnogih slučajeva - kazala je Bojić založivši se za formiranje registra pa bi sudski vještaci mogli vještačiti i izvan područja "svog" županijskog suda.

>>'Premijeru, presijecite afere poput sisačke ili Planinske!'

>>Linić: Milanovićevi 'vrhunski rezultati' odnijeli su glasove Sabi

Poslije potresa bojali ste se oprati kosu ili otuširati? Psihologinja otkriva pozadinu takvog stanja
Vozi eko
VOZI EKO
Odgađa se edukativni projekt Vozi eko
  • afer:

    Sudski vještaci su kolateralna žrtva nepripremljenih predmeta koje podnose odvjetnici stranaka i totalno nezainteresiranih sudaca koji niti ne instruiraju sudske vještake te prepuštaju odvjetnicima da ''uglave'' parametre istraživanja vještaka. Sudski vještaci su produžena ruka suda a ne stranaka.

  • mica caca:

    Treba pročešljati tko je sve sudski vježbanik u Splitu. Ima po nekoliko članova obitelji koji rade kao suci ili vježbanici na splitkom sudu. Studenti s rektorovom nagradom nisu mogli dobiti, ali zato brat,sestra,ima ih koliko hoćeš, ne samo u Splitu ... prikaži još!u nego na svim sudovima kao i u ostalim državnim službama. Kako onda da bude vježbanik onaj tko nije u politici i tko nema rodbine na takvim mjestima kao ovi sretnici. A malo stariji koji su im to priuštili su ostali iz Jugoslavije. Kako onda da makar postanu i vježbanici djeca čestitih, poštenih ljudi, koji su kopali kanale da bi djecu školovali, da ne govorim o braniteljskoj djeci, a ta ista djeca su pošteno završili svoje školovanje (bez plaćanja upisa,ispita).

  • miso:

    Knjigovodstvena vještakinja D.J. nije zavrijedila ni kune za koje je vještačila. Ona ...ah, jadno i bijedno.