Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sanader javno ‘oprao’ Fabera, Primorca i Pusić

14.11.2008.
u 14:06

Bio je to Sanaderov dan za packe. Na udaru premijera u samo pet uvodnih minuta na današnjoj sjednici Vlade našli su se HNS-ova predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesna Pusić, nestranački ravnatelj policije Vladimir Faber i HDZ-ov ministar Dragan Primorac. Vesni Pusić šef je Vlade predbacio što je organizirala okrugli stol o pravosuđu na dan kad je on morao biti u Opatiji.

Faber: Treba prestati vjerovati da smo sigurna zemlja

Pusić: Premijer Sanader četiri puta pozvan na jučerašnji okrugli stol

Sporan okrugli stol
– Odbor funkcionira na nacionalnom konsenzusu političkih stranaka među kojima je najveća stranka HDZ, a ja sam predsjednik te stranke i očekujem da se predsjednica Nacionalnog odbora sa mnom dogovara kad će biti određene teme okruglih stolova – kazao je premijer.

Potom je predbacio Pusićevoj što glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, na skupu koji se bavio borbom protiv korupcije i organiziranog kriminala, nije bio među uvodničarima, nego samo sudionik rasprave. Novom ravnatelju policije Vladimiru Faberu, koji je također sudjelovao na tom okruglom stolu, premijer je poručio:

– Posao ravnatelja nije da sudjeluje u okruglim stolovima, nego da bude za radnim stolom i s policijom na ulici. Odnosi između Sanadera i Vesne Pusić već su nekoliko mjeseci zategnuti, što je šefica Nacionalnog odbora ovoga tjedna i javno potvrdila. Sanader ne oprašta Pusićevoj preveliku revnost i samoinicijativno otvaranje Odbora prema medijima, a HNS u posljednje vrijeme pojačano gazi Vladu, vjerojatno i zbog toga jer Radimir Čačić još uvijek nije od vladajuće koalicije dobio “dopusnicu” za povratak u Sabor.

Vlada zabranila božićne domjenke i naredila štednju u državnim i javnim tvrtkama

Iznenađujuća je bila Sanaderova žestina prema Faberu, ravnatelju policije, koji je “urbi et orbi” reklamiran kao sposoban i stranački neovisan, no iznenađujuća je bila i Faberova izravnost kad je na spornom okruglom stolu kazao da je “dosta zamatanja smrdljivog proizvoda u celofan” i da treba prestati poricati postojanje mafije. HDZ-ova ministra obrazovanja Dragana Primorca premijer je okrznuo u kontekstu proračunske štednje.

Policija u zagrljaju politike

Šire od resora
– Nijedan ministar ne može voditi računa samo o svom resoru, uključujući i Primorca – dobacio je Sanader šefu školskoga resora koji nikako ne pristaje na ukidanje besplatnih udžbenika. Kad su posljednji put bili u takvim odnosima, u vrijeme formiranja Vlade, Primorac je popustio pristajući na još jedan mandat na funkciji resornog ministra iako time nije bio do kraja zadovoljan. No, u vrijeme učiteljskog štrajka popustiti je morao – Sanader.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije