Naslovnica Vijesti Hrvatska

Samo osam posto britanskih turista su partijaneri

Ljetos su pritužbama na razulareno ponašanje mladih gostiju s Otoka prednjačili gradonačelnici Novalje i Hvara
13. listopada 2017. u 13:40 0 komentara 337 prikaza
Foto: Facebook/Magawalkofshame
Pogledajte galeriju 1/11

Povraćaju po gradu, uriniraju na svakom uglu, hodaju bez majica, spavaju na gradskim površinama, bauljaju okolo i ne znaju za sebe, stvaraju buku i nered, izvan kontrole su, opisao je ljetos gradonačelnik Hvara ponašanje mladih Britanaca na odmoru.

Zrće 'Puno drame, pića...' Kreće BBC-jeva serija o razuzdanim britanskim turistima u Hrvatskoj

Ništa ljepše o britanskoj mlađariji nije imao za reći ni gradonačelnik Novalje: ‘U meni se izmjenjuju tuga, gorčina i odgovornost kao gradonačelnika grada koji je obeščašćen i ponižen barbarizmom i nekulturom značajnog dijela mladih gostiju iz Engleske. Sama činjenica da su engleski gosti za naše prilike izrazito visoke platežne moći ne daje im pravo da se tako ponašaju...’

Tome se nema što dodati, mnogi su na Jadranu i sami svjedočili opisanim scenama, no mora se reći da to nije slika svih britanskih gostiju. To pokušava naglasiti i Britanska poslovna komora (British Business Chamber Croatia – BBCC), koja je u Zagrebu organizirala panel ‘Brit Travel Afternoon’ o navikama mladih britanskih turista na putovanju.
Godišnje, inače, putuje čak 86 posto Britanaca, pri čemu barem jednom u inozemstvo, prema podacima Udruženja britanskih tour operatora (ABTA). Radi se, ističe Dan Vidošević, predsjednik Odbora za turizam Britanske poslovne komore, o gotovo 40 milijuna ljudi. U Hrvatskoj ih je lani, pak, bilo više od pola milijuna, a ostvarili su tri milijuna noćenja.

- Više od polovine Britanaca putuje u druge gradove na city break (53%), a slijede ljetovanja, kontinentalni i all-inclusive turizam. Slika u Hrvatskoj je da su Britanci uglavnom mladi turisti zainteresirani jedino i isključivo za zabavu, no brojke Udruženja britanskih tour operatora pokazuju suprotno. Naime, prema statistici za 2016. samo osam posto britanskih turista putuje radi festivala - poručila je Vedrana Likan, predsjednica Britanske poslovne komore.

Reklo bi se, osam posto dosta ‘glasnih’. Kako se s njima nose na Ibizi, otoku s reputacijom za zabavu mlađe populacije, progovorila je bivša gradonačelnica istoimenog grada Marienna Sanchez Jauregui.

MAGALUF Pretjeruju li? Pogledajte fotografije raskalašenih britanskih turista

- Predstavnici lokalne vlasti i poduzetnika u turističkom sektoru kontinuirano surađuju na osmišljavanju i provedbi mjera kako bi se umanjilo, pa i sankcioniralo neprimjereno ponašanje mladih Britanaca. Mjere su uglavnom administrativne, uključuju zabrane konzumacije alkohola na ulicama, kontrolu buke u lokalima, ograničavanje muzike na terasama do ponoći, a upotreba droge na javnim mjestima podliježe kaznama. Važna je uloga i suradnja inspekcije i policije. Rezultati se onda vide. Naravno da uvijek ima prostora za poboljšanja. No, svi moramo biti svjesni da treba uskladiti interese svih strana, poduzetnika koji žive od turizma i vlasti koje moraju osigurati red, mir, sigurnost i kvalitetan život građanima.

Jedna od mjera koju valja razmotriti je i razdvajanje turističkih zona na one za mlade i na one za odmor obitelji, koje ljetuju na drugom kraju otoka - kaže gošća s Ibize, koja ističe da su ovaj put tema Britanci, ali da se mladež iz svih zemalja na odmoru manje-više slično ponaša.

Ovo je, inače, bio prvi od četiri planirana panela koji će se u održati u sklopu projekta Brit Travel 2017/2018. Kulminacija bi trebala biti središnja konferencija Brit Travel u listopadu 2018.

britanski turisti Raskalašeni turisti Mislite da ste vidjeli sve? Ovako se Britanci zabavljaju u Grčkoj turisti TURIZAM 'Brexit' zasad nema utjecaja na dolaske britanskih turista u Hrvatsku turisti Neukus Sandale i čarape: Britanci su najgore odjeveni turisti u Europi
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.