Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURIZAM

'Brexit' zasad nema utjecaja na dolaske britanskih turista u Hrvatsku

turisti
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/3
29.06.2016.
u 08:03

"Rezultati iz prošlih godina, ali i u dosadašnjem dijelu ove turističke godine, upućuju na to da je stanje na britanskom tržištu za hrvatski turizma vrlo stabilno"

Situacija oko Brexita za sada ne utječe, niti se očekuje da će utjecati na dolaske britanskih turista u Hrvatsku, a njihovi touroperatori i drugi hrvatski partneri zadovoljni su ovogodišnjom prodajom i porastom interesa za Hrvatsku, ističu iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

"U danima nakon objave referendumske odluke nema informacija o otkazivanju putovanja Britanaca ili smanjenju njihova interesa za buking za niti jednu od popularnih destinacija, što uključuje i Hrvatsku", kazali su iz Glavnog ureda HTZ-a temeljem svojih tržišnih analiza i informacija iz predstavništva HTZ-a u Londonu. Podsjećaju i da je još u svibnju ABTA (Britansko udruženje touroperatora i agencija) izvijestila da je u tom mjesecu već bilo bukirano 65 posto ljetnih odmora Britanaca.

Mada se zadnjih dana kao jedna od posljedica odluke Britanije o izlasku iz Europske unije i velikog pada funte spominjala i mogućnost pada turističkih putovanja Britanaca, toga za sada nema, a kako pokazuju informacije HTZ-a s tog tržišta, za Hrvatsku zanimanje i dalje raste te nema, niti se očekuju otkazi aranžmana i putovanja.

"Rezultati iz prošlih godina, ali i u dosadašnjeg dijela ove turističke godine upućuju na to da je stanje na britanskom tržištu za hrvatski turizam vrlo stabilno, a i statistički podaci u ovoj godini pokazuju da su britanski turisti i dalje vrlo skloni Hrvatskoj", ističu iz Glavnog ureda HTZ-a.

Iznose pritom podatke Državnog zavoda za statistiku (DZS) za prva četiri mjeseca ove godine tijekom kojih je u Hrvatsku došlo čak 32 posto više britanskih turista nego u isto vrijeme prošle godine. Njih gotovo 28 tisuća ostvarilo je više od 97 tisuća noćenja ili čak 37 posto više.

Ukupno je, po podacima DZS-a, Hrvatsku prošle godine posjetilo više od 490,5 tisuća turista iz Ujedinjene Kraljevine, što je bilo 14,3 posto više nego u 2014., a nešto veći porast od 15 posto ostvarili su s 2,4 milijuna noćenja.

Za ovu godinu pozitivne trendove s tog tržišta pokazuju i prvi podaci iz HTZ-ova sustava eVisitor po kojima je u svibnju u Hrvatskoj ostvareno više od 285 tisuća noćenja turista iz UK, dok podaci za lipanj (s danom 26.  lipnja) govore već o više od 414 tisuća njihovih noćenja.

"Slijedom tih podataka, najava i novih informacija, primjetno je da s britanskog tržišta bilježimo daljnji uzlazni trend te na kraju prvog polugodišta možemo očekivati znatan, u postocima i dvoznamenkasti porast turističkog prometa Britanaca u Hrvatskoj za koji vjerujemo da će se zadržati sve do kraja turističke sezone", ističe direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

Dodaje da za sada HTZ ne planira dodatne promotivne aktivnosti na tom tržištu jer je stanje prodaje na zadovoljavajućoj razini, a pokazatelji realiziranog turističkog prometa pozitivni. No, poručuje da će HTZ detaljno pratiti situaciju te u slučaju eventualne potrebe adekvatno postupiti u promotivnom smislu.

"Tržište Ujedinjene Kraljevine za Hrvatsku je vrlo važno i s velikim potencijalom u budućnosti. Prošle godine je to tržište u ukupnoj strukturi noćenja stranih gostiju zauzelo odlično 8. mjesto, a i ove godine očekujemo snažan i pozitivan utjecaj britanskih turista na hrvatski turistički promet. Vezano za izlazak Ujedinjene Kraljevine iz EU, važno je naglasiti kako je riječ o postupnom i neizvjesnom procesu koji može potrajati i do nekoliko godina. Bez obzira na sve, siguran sam kako će zemlje EU, a posebice Hrvatska i u idućim godinama biti ključna odredišta za putovanja britanskih turista“, zaključuje direktor Ivičić.

Komentara 6

Avatar Oneill
Oneill
11:36 29.06.2016.

Treba ta se prestane lagati. Kad čujem da neko kaže zadovoljsn sam a pitam ga u € sa čime si zadovoljan? Zadovoljan bi trebao biti da u turizmu napraviš po veličini obale oko 30 miliardi € a mi jedva nakupimo oko 8 miliardi pa ti osam bi bilo kada bi 30 miliardi radili točno trigeld. Usporedite jedan Pariz radi više nego mi svi skupa u HR za cjelu godinu.e pa sad mi odgovorite kako možete biti zadovoljnji?

RM
rmd3
12:47 29.06.2016.

Ma jel to moguće,za nepovjerovat ja "mislio"kak vi VL pisete o Brexitu da ce Englez bit gori od Hrvatske za živjet.

Avatar reference
reference
15:52 29.06.2016.

pa ne trebate se ni sekirat puno, nikad njima hrvatska nije ni bila standardno odrediste. to su dolazili ostaci ostataka britanskih turista. britancima je glavno odrediste vazda bila spanija, grcka,kao Malia, Ayia Napa, Magaluf, Ibiza, Lanzarote, Gran Canaria I tomee slicno. onda florida, karibi. dosta ih ide na sejsele, maldive.vi se trebate brinuti za vase elitne goste, poljake cehe, rumune moldavce ukraince albance bosance, to je vas domet.jer ako oni prestanu dolazit onda ste prdnuli u čabar a dokaz vam je I ovaj terorizam I kriza u grckoj. nije niko poceo da se grabi za hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije