Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVENCIJA

Iranski ministar obrane: Britansko zadržavanje iranskog tankera čin je prijetnje

Grace 1
Foto: Stringer ./REUTERS/PIXSELL
1/3
08.07.2019.
u 09:39

Gibraltar smatra da ima razloga za pretpostavku da sirova nafta na brodu ima veze sa sirijskom rafinerijom Banjas, čime se krše sankcije koje je EU donio protiv te ratom pogođene zemlje.

Britansko zadržavanje iranskog tankera prošli tjedan prijetnja je i nekorektan postupak, rekao je iranski ministar obrane Amir Hatami u ponedjeljak u govoru koji je uživo prenijela državna televizija. 

Britanska kraljevska mornarica zaplijenila je naftni tanker u četvrtak dramatičnom intervencijom koja je izazvala ljutnju Teherana i mogla bi produbiti sukob sa Zapadom.

Gibraltar je u četvrtak presreo i zaplijenio supertanker Grace 1 na zahtjev SAD-a upućen Velikoj Britaniji, što je izazvalo diplomatski spor između Velike Britanije i Irana, a Teheran je reagirao na način da je pozvao britanskog veleposlanika na konzultacije. 

Gibraltar smatra da ima razloga za pretpostavku da sirova nafta na brodu ima veze sa sirijskom rafinerijom Banjas, čime se krše sankcije koje je EU donio protiv te ratom pogođene zemlje.

Gibraltar je dobio dozvolu svojeg vrhovnog suda da zadrži tanker 14 dana, objavila je njegova vlada u petak, na dan kad je zapovjednik iranske revolucionarne garde zaprijetio u znak osvete zapljenom britanskog broda.

Odvojeno od tog događaja, Hatami je rekao da iransko rušenje američke bespilotne letjelice bez posade prošli mjesec šalje poruku da će Islamska Republika braniti svoje granice.

Washington je rekao da je dron srušen nad međunarodnim vodama. 

Iran ne traži rat ni sa kojom zemljom, rekao je u ponedjeljak o incidentu rušenja američkog drona načelnik stožera iranske vojske Abdolrahim Musavi, prenijela je poluslužbena novinska agencija Mehr.

Napetosti između Irana i Sjedinjenih Država povećane su nakon što je islamska Republika srušila američku bespilotnu letjelicu prošli mjesec.

Iranski dužnosnici rekli su da je dron bio u njihovu zračnu prostoru, a Washington je rekao da je dron letio nad međunarodnim vodama.

Komentara 5

AK
admine konjino jedna glupa ust
09:46 08.07.2019.

I niko na svejtu,ne osudju je ovo prtastvo?

ST
stefj
10:38 08.07.2019.

Očito treba malo povisiti cijene nafte. Nikome nije odgovarao onaj trend pada prema 30 USD...

Avatar Voljeni Maršal Tito Pajcek
Voljeni Maršal Tito Pajcek
10:11 08.07.2019.

Kuva se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije