Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLOBALNE TENZIJE

SAD u savez protiv Kine okupio i Indiju, Australiju te Japan

FILE PHOTO: Chinese President Xi Jinping shakes hands with U.S. Vice President Joe Biden inside the Great Hall of the People in Beijing
Foto: POOL New/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
25.09.2021.
u 23:59

Lideri QUAD-a jučer su se sastali u Washingtonu nedugo nakon stvaranja alijanse AUKUS, što je naljutilo Peking

Američki predsjednik Joe Biden okupio je jučer u Washingtonu lidere Japana, Indije i Australije, saveznika koji sa Sjedinjenim Državama čine skupinu QUAD, savez demokratskih zemalja koji se želi suprotstaviti ključnoj azijskoj i globalnoj sili u usponu – Kini. Bidenu su se u Washingtonu pridružili japanski premijer Yoshihide Suga, kojemu je to bio i oproštajni sastanak, s obzirom na to da uskoro napušta dužnost, zatim indijski čelnik Narendra Modi, kao i australski premijer Scott Morrison, koji se s Bidenom ovih dana našao u središtu spora s Francuskom zbog otkazivanja ugovora o podmornicama.

Dva se saveza nadopunjuju

Bio je to prvi sastanak velikog četveročlanog saveza protiv Kine uživo nakon što je ovih dana rođen i AUKUS, još jedan protukineski savez koji okuplja Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australiju, koji bi, kako planiraju njegovi stratezi, trebao osnažiti prisustvo i utjecaj anglosaksonskih sila i ograničiti moć Kine u indo-pacifičkoj regiji, novom strateškom središtu svijeta.

Sastanak na vrhu novog partnerstva fokusiranog na Kinu potvrđuje američki strateški zaokret prema Indo-Pacifiku, o čemu svjedoče nova američka savezništva i partnerstva u tom dijelu svijeta, a sve u cilju suprotstavljanja agresivnoj kineskoj politici na tom području koje Kina smatra svojim dvorištem i svojom interesnom sferom, oštro se suprotstavljajući bilo kakvim pokušajima ograničavanja svog utjecaja, osobito u svom neposrednom susjedstvu.

QUAD svjedoči o uspostavi nove sigurnosne arhitekture u azijsko-pacifičkoj regiji, u kojoj već djeluje nekoliko saveza i asocijacija: ANZUS, sigurnosni savez Australije, Novog Zelanda i Sjedinjenih Država, ASEAN, savez zemalja Jugoistočne Azije, kao i strateški obavještajni savez “Pet očiju” (Five Eyes), koji čine Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland.

Iako je QUAD kao format za strateški dijalog između Sjedinjenih Država, Indije, Japana i Australije pokrenut još 2007. godine, u vrijeme administracije Georgea Busha mlađeg, tek je nedavno, paralelno sa zaoštravanjem američke politike prema Kini, “kvadrilateralni sigurnosni dijalog”, odnosno QUAD, doživio renesansu, pretvorivši se u međuvremenu u jedan od ključnih američkih sigurnosnih saveza. Pojedini stručnjaci naglašavaju da QUAD nije azijski NATO, dok uoči washingtonskog summita iz Indije poručuju da QUAD ničim nije povezan s AUKUS-om. Međutim, u ovom je slučaju teško ignorirati činjenicu da su dvije članice AUKUS-a ujedno i članice QUAD-a, kao i to da se ta dva saveza savršeno nadopunjavaju i da će u Aziji biti ono što je NATO u Europi.

Dok je cilj QUAD-a osigurati stratešku neovisnost od Kine i njezina tržišta i sirovina, pri čemu je posebno važna neovisnost na tržištu poluvodiča, AUKUS će stalnom prisutnošću nosača zrakoplova u Južnokineskom moru – a naknadno i australskih nuklearnih podmornica – osiguravati ključne točke strateških trgovačkih pravaca, neposredno onemogućavajući kinesku prevlast u tom dijelu svijeta. To znači da će AUKUS brinuti o sigurnosnom i vojnom aspektu ograničavanja kineske moći, a QUAD o tehnološko-trgovinskom, iako je danas ta dva aspekta teško odijeliti.

Žele izolirati Kinu

Drugim riječima, cilj AUKUS-a i QUAD-a svojevrsna je izolacija Kine, na čiju reakciju na najnoviji strateški udar vjerojatno nećemo dugo čekati. Kinesko partijsko glasilo Global Times prenosi ocjenu da QUAD nije sposoban nanijeti veću štetu Kini, tvrdeći da su njegove članice pristale postati “topovsko meso” u američkom pokušaju obuzdavanja Pekinga.

– Kina će odlučno braniti svoje interese – poručuje neimenovani kineski analitičar.

VIDEO Potres jačine 6.0 pogodio je Australiju: Nasreću, nije izdana prijetnja tsunamijem

Ključne riječi

Komentara 20

Avatar Asterix
Asterix
09:28 26.09.2021.

Neće dugo proći da će na Indiju gledati kako sada gledaju na Kinu. Kinezi su im bili dobri dok su na račun dnevnice od jednog dolara na dan izvlačili ekstra profit.

Avatar prahrvat
prahrvat
07:00 26.09.2021.

poruka je: ne dirajte tajvan.

MX
Mister X
10:35 26.09.2021.

Tako je i sa Afganistancima .Rusi su ih prvi napali rasturali 1o godina su se borili za slobodu i Ameri dobričine potpomagali financirali i sve I sada kad se je očekivalo da će rasturati Moskvu gle čuda srušiše dobričini Prijateljskejateljske nebodere . Tko i kada i dali se jednom javno priupitao --- Kako to ? Bez razloga i veze ? Ili ? Zna se ! Tko je tko i odakle zlo ? U drugom svjetskom su pametni znali da trebaju biti na strani jačega. Kao reče jedan filozof u ratu nema dobrih i loših strana; smo jači-i slabiji. Danas kod nuklearnog obračuna ima smo prvi i drugi gubitnik....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije