Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLOBALNE TENZIJE
Povratak na članak

SAD u savez protiv Kine okupio i Indiju, Australiju te Japan

Lideri QUAD-a jučer su se sastali u Washingtonu nedugo nakon stvaranja alijanse AUKUS, što je naljutilo Peking

Komentari 20

Avatar Asterix
Asterix
09:28 26.09.2021.

Neće dugo proći da će na Indiju gledati kako sada gledaju na Kinu. Kinezi su im bili dobri dok su na račun dnevnice od jednog dolara na dan izvlačili ekstra profit.

VL
Avatar prahrvat
prahrvat
07:00 26.09.2021.

poruka je: ne dirajte tajvan.

VL
MX
Mister X
10:35 26.09.2021.

Tako je i sa Afganistancima .Rusi su ih prvi napali rasturali 1o godina su se borili za slobodu i Ameri dobričine potpomagali financirali i sve I sada kad se je očekivalo da će rasturati Moskvu gle čuda srušiše dobričini Prijateljskejateljske nebodere . Tko i kada i dali se jednom javno priupitao --- Kako to ? Bez razloga i veze ? Ili ? Zna se ! Tko je tko i odakle zlo ? U drugom svjetskom su pametni znali da trebaju biti na strani jačega. Kao reče jedan filozof u ratu nema dobrih i loših strana; smo jači-i slabiji. Danas kod nuklearnog obračuna ima smo prvi i drugi gubitnik....

VL
YE
yelloman
07:44 26.09.2021.

Danas Vijetnamci preziru Kinu 10 puta više nego Amerikance koji su ih bombardirali godinama.

VL
KR
Krotila
11:24 26.09.2021.

Ne uzdajte se U ameriku ni kad donacije dobivate.

VL
Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
09:40 26.09.2021.

Bice veselo...

VL
TO
Tonto
08:43 26.09.2021.

Oće ameri posvadili susjede pa izdaleka gledati kako se kupuje američka vojna tehnologija - i troši daleko od kuće.baš ih briga - Kineza, Indija a, Australac i japanaca i tako ima previše...

VL
NE
Nenadnbgd
06:02 26.09.2021.

Najbolje je da su Amerikanci sklopili sporazum direktno sa Kinom, ovako opet čačkaju na globalnom nivou.

VL
XA
xaron
20:57 26.09.2021.

Prije Clintona, Americi nisu bili potrebni ovi “ saveznici” da kontrira Kini. Sa Clintonom ( do dolaska Trumpa ) je počeo uotsourcing - američka proizvodnja je selila u Kinu što joj je davalo dovoljno novca da razvije i jača vojnu strukturu. Sav taj vojni napredak Kine je financiran ( indirektno ) US i EU novcima. Bez ogromnog trgovinskog suficita sa US. i EU, Kina bi i danas bila na rubu gladi - kao što je to i bila stolječima.

VL
Avatar Foton
Foton
13:35 26.09.2021.

Veliki problem Amerike je najezda imigranata. Kad bi to bilio moguce, stotine miliona ljudi bi nahrupilo u Ameriku u najkracem roku. Nasuprot tome, nema nikakove navale u Kinu ili Rusiju, I oni neuki znadu kakav je zivot pod diktaturom Putinaa ili Xija, elita cvate, narod pati pod represijom. Sve zemlje zele pod americke skute, zato se i stvaraju novi savezi s Amerikom na celu.

VL
MX
Mister X
10:09 26.09.2021.

Tko se sječa zašto je Japan napao bio prisiljen da krene u rat sa Amerikom ? svima pismenima znano ! Kinezi su dosta radili izgradili se sad trebaju prestati raditi korisne proizvode kad krenu sankcije Izgladnjivanje njihovog naroda- naravno djece.no djece. Šta bi trebalo da sada poduzimaju- Vjerov atno su svjesni da moraju ubrzano intenzivno i masovno da se osiguravaju štite i idu na; zna se na što više na što modernije i naj masovnije naoružavanja hidrogenskim jer vide da je sutra protiv njih cijeli preostali svijet na planeti ! Bitno je da se pametni za mene brinu da sam cijepljen-gotovo prisilno protiv gripe ( Od koje umire njih na 10.000 bolesnih nekih 3 stara bolesnika uglavnom i da se moram žrtvovati -financirati masovno kao hladiti zemlju, da se Rusi pocrkaju od gladi zima i leda !!! Ali ne hladiti mozgove takvih vladara koji mi spremaju finu budućnost uvijek više i više prema nama nuklearnog potencijala i !!!! Tko je tu budala ???

VL
AJ
Admine jebiti zelenski mater.
13:44 26.09.2021.

Ta jadna okupatroska "sila"sa jos dvadest osam drzava EU zajednice,nije mogla izvojevati rat sa onom istocnom sirotinjo za dvadeset godina,a isli bi u rat sa Kinom,eh jadno i prozirno.

VL
VA
vadis1
12:47 26.09.2021.

Ako netko vec mora biti svjetski policajac onda je najbolje da to bude Amerika. Ipak su oni najmanje zlo a i pripadaju dijelu nase civilizacije.

VL
SI
sisavac
07:08 26.09.2021.

Treba pod hitno promijeniti značenje supersila, ili uvesti novi pojam, koji označava silu iznad. Najbolje da se zove kina. Zanimljivo, svi nekako protiv kine se dižu, al samo kad ih amer okuplja... Ako netko misli da će australija sa nukleaenim podmornicama patrolirati kineskim vodama, valjda je svjestan da sad nije u stanju poslati u vodu jednu podmornicu, nema dovoljno ekipe.. Indija? Igra na par polja, grozničavo želi ući u visoki klub super tehnoloških zemalja i ne bira sredstva i društvo. Amer i tu zaboravlja da je indija nacionalistička zemlja, i da će u jednom trenu svoj interes ispoljiti, a on nije protiv kine, već zapada. Japan? Nacija pogubljena u vremenu, sanja o carskim vremenima, željela bi nazad kurile, al ne traži od amera otoke koje su im uzeli. Odnos japana i kine je star tisuće godina, ovo sad ne mijenja ništa. Koja analiza... A nije i spomenula da kina sad ima više operativnih brodova od amera, a gradi više teških brodova nego ih englezi imaju ukupno. Obuzdavanje kine? Zašto amere ne bi obuzdali? I protjerali iz europe? Ameri se jako trude da spoje dvije zemlje lrotiv čijeg saveza ne bi nitko imao panse. Ruse i kineze. Kad putin ode, prvi potez nove vlasti bude baš to. A onda se netko bude pitao gdje se pogriješilo. Indija i kina imaju spor samo oko jedne parcele. U svemu ostalom surašuju na obostranu korist.

VL
Avatar @promatrač
@promatrač
07:43 26.09.2021.

Nedavno se nešto dogodio što bi moglo prisiliti Kinu da vrlo brzo napadne Tajvan. Došlo je do potpunog kolapsa kineskog tržišta nekretnina koje čini 28% kineskog gospodarstva. Najveći kineski vlasnik i trgovac nekretnina Evergrande Corporate bankrotirao je, a njegovi se krakovi protežu i u mnoga druga područja kineskog gospodarstva, od kojih je bankarstvo samo jedno. Stoga će ovaj kolaps imati veliki šok i učinak na Kinu u cjelini, tj. to sada dovodi gotovo 30% kineskog gospodarstva u slobodni pad, a sa sobom će zahvatiti neizbježno i druga područja, ako ne i cjelokupno kinesko gospodarstvo. I druge kineske korporacije nekretnina su jako zadužene. Čini se da je jedini način za Kinu da spasi gospodarstvo rat koji bi ga eventualno mogao oživjeti. Situacija u Americi nije bitno bolja.

VL
NO
nogogaz
08:33 26.09.2021.

I Hrvatska ce bit uz vas kad zarati, dragi prijatelji! Dole kinezi, Dole kina!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.