Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Dvoličnost, prijezir, laž'

Veliki sukob SAD-a i Francuske zbog otkazivanja megaugovora: 'Ovo je ozbiljna kriza'

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron posjetio je mornaričku bazu u Sydneyu
Foto: LUDOVIC MARIN/PIXSELL
1/2
Autori: Zoran Vitas, Hina
19.09.2021.
u 09:09

U cijeloj se situaciji postavlja pitanje tko je kome na Zapadu sada uopće saveznik te koliko je Biden iskren u politici prema EU

Dvoličnost, prijezir, laž, riječi su kojima je francuski šef diplomacije opisao „ozbiljnu krizu“ svoje zemlje sa SAD-om i Australijom koja je otkazala megaugovor za francuske podmornice i odabrala graditi nuklearne, a regija strahuje da bi to moglo potaknuti utrku u naoružanju. 

Francuska je u petak povukla svoje veleposlanike iz Sjedinjenih Država i Australije u potezu bez presedana u povijesti. Dogodilo se to nakon trilateralnog dogovora između Francuske, Velike Britanije i Australije prema kojem će pacifička zemlja izgraditi osam nuklearnih podmornica koristeći britansku i američku tehnologiju umjesto da ispoštuje raniji, 56 milijardi eura vrijedan ugovor s francuskom grupom Naval prema kojem bi izgradila flotu konvencionalnih podmornica. Pri tome su francuske vlasti optužile Joea Bidena da se u cijeloj stvari ponašao poput Donalda Trumpa ne bi li postigao poništenje vrijednog ugovora između francuske tvrtke i Australije.

Velika Britanija ne haje više za EU

– Ova brutalna, jednostrana i nepredvidljiva odluka podsjeća me jako na ono što je radio gospodin Trump. Ljut sam i ogorčen. Ovo se ne radi saveznicima – rekao je Jean-Yves Le Drian za radio Franceinfo.

No tko je ovdje kome zapravo saveznik, pitanje je koje se logično nameće. Podsjetimo, Velika Britanija izašla je na početku ove godine iz Europske unije te ne mora više voditi računa o interesima njezinih članica, pa tako ni Francuske s kojom onako ima stalne razmirice povezanih upravo s Brexitom, kao što je pravo izlova ribe ili situacija s otocima u kanalu La Manche.

Sada je potpuno jasno kako Veliku Britaniju Europska unija i njezini interesi ne zanimaju više nimalo te su joj glavni saveznik sada ponovo Sjedinjene Države. K tome, za predsjednikovanja Donalda Trumpa zahladili su francuski odnosi i sa Sjedinjenim Državama, a sada ispada da ni Joe Biden nije sasvim iskren prema svojim europskim saveznicima. U toj novoj situaciji Francuska ispada sada ogromnim gubitnikom nakon što joj je propao najveći svjetski ugovor o izvozu naoružanja. Australija je, naime, 2016. godine sklopila dogovor s grupom Naval o zamjeni svojih zastarjelih podmornica tipa Collins novim takvim konvencionalnim plovilima. Prije samo dva tjedna dogovor su potvrdili i ministri vanjskih poslova dviju zemalja zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom koji je ishvalio buduću suradnju dviju zemalja. I sada je krenuo diplomatski revanš s francuske strane pa je najprije francusko veleposlanstvo u Washingtonu najprije otkazalo gala večeru u čast francusko-američkih odnosa. A onda je i predsjednik Macron odlučio povući svoje veleposlanike iz dviju zemalja.

Loš uvod u predstavljanje strategije

Francuze je, naime, posebno pogodilo što se ova odluka Australije dogodila neposredno prije predstavljanja europske indopacifičke strategije što se trebalo dogoditi u četvrtak kao što se sve događa i netom prije nego što bi Francuska trebala preuzeti predsjedanje Europskom unijom. Dodatna ljutnja ide prema Velikoj Britaniji koju se u službenim notama ne spominje, no Francuzi smatraju da je ta zemlja ušla u dogovor zbog oportunizma.

– Ne moramo održavati konzultacije s našim britanskim ambasadorom kako bismo znali što iz svega možemo zaključiti, rekao je za Reuters izvor iz francuskog ministarstva vanjskih poslova.

– Otkazivanje projekta te objava novog partnerstva sa Sjedinjenim Državama znači početak proučavanja mogućih budućih suradnji na podmornicama na nuklearni pogon, a to je neprihvatljivo ponašanje između saveznika i partnera – rekao je francuski ministar Le Drian, i to, prema njemu, izravno utječe na viziju koju Francuska ima prema svojim savezništvima i partnerima te važnosti indopacifičkog prostora za Europu. Prema ovome, iako se i SAD i Australija trude smiriti situaciju, još ćemo gledati prepirke u sada već prilično rasklimanom savezništvu unutar NATO-a.

 

 

Komentara 42

AB
abfotokeramika
09:29 19.09.2021.

Amerika nema saveznike, ona ima interese.

NE
Neonacionalist
09:50 19.09.2021.

Dajte molim.vas pa koja Francuska pa ona odavno.nije vise neka sila pa cak ni u svom najblizen susjedstvu a kamoli dalje . Ta africko -arapska zemlja u zapadnom djelu Europe ne moze obraniti ni samu sebe a kamoli drugoga.

YE
yelloman
09:37 19.09.2021.

Francuzi su napravili isto Makedoniji 2019 Europska komisija je dala zeleno svjetlo da počne pristupne pregovore sa EU i onda ih je Francuska unilateralno blokirala iako su se prije složili sa ulaskom Makedonije u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije