Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

SAD preko Rusije udario na EU

Slogan ‘Amerika prva’ ne može značiti da je interes Europe zadnji
27. srpnja 2017. u 22:50 20 komentara 1086 prikaza
Angela Merkel i Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Energetski interesi Europske unije mogli bi biti ozbiljno ugroženi nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa preksinoć, uz 419 glasova za i 3 proitv, izglasao novi paket američkih sankcija protiv Rusije koje po prvi put targetiraju i europske kompanije koje zajedno grade plinovode s Rusima, upozorila je jučer Europska komisija.

Angela Merkel, Donald Trump SUKOB SAD-EU Američke sankcije Rusiji udar i na Europu

– Ako se naša zabrinutost ne uzme u obzir, spremni smo primjereno ragirati u roku od nekoliko dana. Slogan “Amerika prva” ne može značiti da je interes Europe zadnji - poručio je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker nakon što je sa svojim europskim povjerenicima raspravljao o “jednostranom” američkom potezu. Jednostranom jer su, kako je rekao Juncker, transatlanski saveznici i članovi skupine G7 dosad uvijek koordinirali svoje sankcije protiv Rusije.

Smanjiti ovisnost o Moskvi

Ovog puta Bruxellesu i, još više, Berlinu smeta to što američke sankcije protiv Rusije ciljaju i projekte poput Sjevernog toka 2, plinovoda koji bi udvostručio dotok plina iz Rusije u Njemačku, a u čijoj izgradnji osim Gazproma sudjeluju i europski energetski divovi.

– Znamo da Njemačka nije sretna zbog ovog zakona, ali to je nešto što moramo učiniti. Također, moramo slati i američki ukapljeni plin (LNG) pojedinim saveznicima u Europi kako bismo smanjili njihovu ovisnost o ruskom plinu – čulo se u preksinoćnoj raspravi u Zastupničkom domu SAD-a, u kojoj je naglašeno i da projekt Južnog plinskog koridora, koji dovodi plin iz Azerbajdžana do Italije, neće biti ugrožen.

Hrvatska se, inače, dosad trudila sudjelovati i u Južnom plinskom koridoru kroz spoj koji bi od Albanije išao prema Hrvatskoj, i u čitavoj priči oko LNG-a kroz projekt gradnje terminala na Krku.

Prema internim dokumentima Europske komisije, koje citira Financial Times, novim američkim sankcijama protiv Rusije ne bi bio pogođen samo Sjeverni tok 2, nego i drugi poput projekta izgradnje LNG terminala u Finskoj, plinovoda između Rusije i Turske u kojem sudjeluje talijanski Eni, plinovoda CPC iz Kazahstana do ruskog Crnog mora u kojem opet sudjeluju europske kompanije…

Trump Clinton 'UKRAJINSKA SABOTAŽA' Trump se obrušio na Clinton: 'U kampanji ti je pomagala Ukrajina'

Komisija je aktivirala sve diplomatske kanale kako bi se pobrinula da implementacija novog američkog zakona, koji još treba biti izglasan u Senatu da bi stupio na snagu, bude takva da uzme u obzir europski interes. U suprotnom, EU bi mogla uvesti protumjere u znak odmazde protiv američkog poteza, no ni jučer, nakon prve rasprave na kolegiju Europske komisije o ovom pitanju, nije javno objašnjeno kakve bi te protumjere mogle biti.

Onemogućili i Trumpa

Novi zakon objedinjava sankcije protiv Rusije, Irana i Sjeverne Koreje, a uz to i onemogućuje predsjednika Donalda Trumpa da sâm odlučuje o njihovu ukidanju, što je možda htio učiniti kad su u pitanju sankcije prema Rusiji.

trump ČUDO OD 13 MILIJARDI Trump je porinuo novi super nosač zrakoplova: Naši neprijatelji će strepjeti! Donald Trump TRUMPOVA REFORMA Zdravstveno osiguranje podijelilo Amerikance Donald Trump 'IGNORANTSKI NAPAD' Trump izbacuje transrodne osobe iz vojske
Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
  • kruti189:

    'targetiraju'??? drugovi&drugarice iz večernjaka, jel može malo HRVATSKOG za promjenu?! ??

  • spica:

    a dosta smo se i gladi li po guzici. samo ne znam kako će se europa zaštititi. jer Merkelicom misli da će ameri ići ginuti za Europu. haha

  • Ivan grozni:

    Ameri su u pravu . Treba se povezati sa svima a ne samo sa Rusima . LNG terminali su zakon jer kupuješ od onog tko da jeftinije .