Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGORČENI BRUXELLES I BERLIN

SAD preko Rusije udario na EU

Angela Merkel i Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
27.07.2017.
u 22:50

Slogan ‘Amerika prva’ ne može značiti da je interes Europe zadnji

Energetski interesi Europske unije mogli bi biti ozbiljno ugroženi nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa preksinoć, uz 419 glasova za i 3 proitv, izglasao novi paket američkih sankcija protiv Rusije koje po prvi put targetiraju i europske kompanije koje zajedno grade plinovode s Rusima, upozorila je jučer Europska komisija.

– Ako se naša zabrinutost ne uzme u obzir, spremni smo primjereno ragirati u roku od nekoliko dana. Slogan “Amerika prva” ne može značiti da je interes Europe zadnji - poručio je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker nakon što je sa svojim europskim povjerenicima raspravljao o “jednostranom” američkom potezu. Jednostranom jer su, kako je rekao Juncker, transatlanski saveznici i članovi skupine G7 dosad uvijek koordinirali svoje sankcije protiv Rusije.

Smanjiti ovisnost o Moskvi

Ovog puta Bruxellesu i, još više, Berlinu smeta to što američke sankcije protiv Rusije ciljaju i projekte poput Sjevernog toka 2, plinovoda koji bi udvostručio dotok plina iz Rusije u Njemačku, a u čijoj izgradnji osim Gazproma sudjeluju i europski energetski divovi.

– Znamo da Njemačka nije sretna zbog ovog zakona, ali to je nešto što moramo učiniti. Također, moramo slati i američki ukapljeni plin (LNG) pojedinim saveznicima u Europi kako bismo smanjili njihovu ovisnost o ruskom plinu – čulo se u preksinoćnoj raspravi u Zastupničkom domu SAD-a, u kojoj je naglašeno i da projekt Južnog plinskog koridora, koji dovodi plin iz Azerbajdžana do Italije, neće biti ugrožen.

Hrvatska se, inače, dosad trudila sudjelovati i u Južnom plinskom koridoru kroz spoj koji bi od Albanije išao prema Hrvatskoj, i u čitavoj priči oko LNG-a kroz projekt gradnje terminala na Krku.

Prema internim dokumentima Europske komisije, koje citira Financial Times, novim američkim sankcijama protiv Rusije ne bi bio pogođen samo Sjeverni tok 2, nego i drugi poput projekta izgradnje LNG terminala u Finskoj, plinovoda između Rusije i Turske u kojem sudjeluje talijanski Eni, plinovoda CPC iz Kazahstana do ruskog Crnog mora u kojem opet sudjeluju europske kompanije…

Komisija je aktivirala sve diplomatske kanale kako bi se pobrinula da implementacija novog američkog zakona, koji još treba biti izglasan u Senatu da bi stupio na snagu, bude takva da uzme u obzir europski interes. U suprotnom, EU bi mogla uvesti protumjere u znak odmazde protiv američkog poteza, no ni jučer, nakon prve rasprave na kolegiju Europske komisije o ovom pitanju, nije javno objašnjeno kakve bi te protumjere mogle biti.

Onemogućili i Trumpa

Novi zakon objedinjava sankcije protiv Rusije, Irana i Sjeverne Koreje, a uz to i onemogućuje predsjednika Donalda Trumpa da sâm odlučuje o njihovu ukidanju, što je možda htio učiniti kad su u pitanju sankcije prema Rusiji.

Komentara 20

KR
kruti189
00:58 28.07.2017.

'targetiraju'??? drugovi&drugarice iz večernjaka, jel može malo HRVATSKOG za promjenu?! ??

Avatar Pavel ic
Pavel ic
23:54 27.07.2017.

a dosta smo se i gladi li po guzici. samo ne znam kako će se europa zaštititi. jer Merkelicom misli da će ameri ići ginuti za Europu. haha

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
23:23 27.07.2017.

Ameri su u pravu . Treba se povezati sa svima a ne samo sa Rusima . LNG terminali su zakon jer kupuješ od onog tko da jeftinije .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije