Naslovnica Vijesti Svijet

SAD postavio lansere dalekometnih raketa na jugu Sirije

Sustav HIMARS prebačen je u pustinjsku vojnu bazu.
15. lipnja 2017. u 00:15 19 komentara 2888 prikaza
Foto: Reuters/PIXSELL

Američka vojska prebacila je novi mobilni lanser dalekometnih raketa iz Jordana u američku bazu Tanf u Siriji, blizu granice s Irakom i Jordanom, pojačavajući svoju prisutnost u regiji, objavila su dva obavještajna izvora.

Donald Trump Nezgodna situacija Nove nevolje za Donalda Trumpa

Sustav HIMARS prebačen je u pustinjsku vojnu bazu podignutu posljednjih tjedana, u vrijeme eskalacije sukoba nakon što je koalicija predvođena SAD-om napala proiranske snage kako bi ih zaustavila u napredovanju prema Tanfu.

Džihadisti su se povukli iz pustinje

Washington je lansere dopremio na tursku granicu radi napada na položaje Islamske države. Nekoliko ih je puta upotrijebio s jordanske granice protiv militanata koji su se utvrdili u pustinji na jugoistoku Sirije.

Vladimir Putin Ruski vođa Vladimir Putin: Vole me zvati carem

Džihadisti su se pod jakim pritiskom u posljednja tri mjeseca povukli iz pustinje. Sada se pobunjenici koje podupire SAD bore protiv sirijske vojske i proiranskih milicija koji pokušavaju ponovno zauzeti područje od IS-a.

Tanf se nalazi blizu iračko-sirijskog graničnog prijelaza na glavnoj autocesti koja povezuje Bagdad i Damask. Pobunjenici su bazu prošle godine preoteli IS-u kako bi spriječili Iran da je koristi za dopremu oružja sirijskoj vojsci.

Ajatolah Ali Hamnei: 'Tko je stvorio Islamsku državu? Amerika... Njihova tvrdnja o borbi protiv ISIL-a je laž' Hrvatska vojska MORH: 'Pripadnici OS RH uskoro u Poljskoj, Litvi, Kuvajtu' vojna vježba Sudjeluje i Hrvatska Više od 25.000 vojnika u velikim vojnim vježbama na istoku Europe
Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona