Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MORH:

'Pripadnici OS RH uskoro u Poljskoj, Litvi, Kuvajtu'

Hrvatska vojska
Dusko Marušić/PIXSELL
08.06.2017.
u 14:35

Republika Hrvatska dala je potporu uključivanju Saveza u Globalnu koaliciju protiv ISIL-a te će svojim sudjelovanjem pridonijeti naporima međunarodne zajednice u borbi protiv ISIL-a.

Pripadnici Oružanih snaga RH trebali bi sudjelovati u sklopu aktivnosti ojačane prisutnosti NATO-a u Litvi i Poljskoj, u operaciji koalicijskih snaga "Inherent resolve" u Kuvajtu i u operaciji Europske unije "EUNAVFOR MED SOPHIA" kad odluku koju je Vlada donijela na sjednici potvrdi i Hrvatski sabor

Iz Ministarstva obrane RH podsjećaju da je Republika Hrvatska na NATO summitu lani u srpnju u Varšavi poduprla odluku o jačanju nazočnosti Saveza u Litvi, Latviji, Estoniji i Poljskoj pa bi 90 pripadnika OS RH trebalo sudjelovati u Poljskoj u borbenoj skupini pod vodstvom SAD-a, a 200 pripadnika u Litvi tijekom ove i 2018. godine u sklopu borbene skupine pod vodstvom SR Njemačke, s mogućnošću rotacije.

Mirnodopske aktivnosti

Pripadnici OS RH sudjelovat će u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao misija za postizanje i održavanje spremnosti te potpora jačanju sigurnosti Saveza i njezinih članica. Riječ je o zajedničkom uvježbavanju i povećanju interoperabilnosti među saveznicama koje sudjeluju u toj NATO aktivnosti, navodi se iz MORH-a.

Hrvatska vojska
1/12

Sve mjere u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti su transparentne, isključivo obrambenog karaktera i u skladu s međunarodnim sporazumima, dodaje MORH.Na sastanku šefova država i vlada NATO-a u Bruxellesu, 25. svibnja. Savez je donio i odluku o snažnijem uključivanju NATO-a u globalnu borbu protiv terorizma, uključujući i to da postane članicom Globalne koalicije protiv ISIL-a, iako neće sudjelovati u borbenim operacijama.

Globalna koalicija protiv ISIL-a

Republika Hrvatska dala je potporu uključivanju Saveza u Globalnu koaliciju protiv ISIL-a te će svojim sudjelovanjem pridonijeti naporima međunarodne zajednice u borbi protiv ISIL-a. Tako će, po prihvaćanju odluke od strane Hrvatskog sabora, do tri pripadnika OS RH bit će razmješteni u Kuvajtu tijekom 2017. i 2018., u sklopu Koalicijskih snaga pod vodstvom SAD-a, s mogućnošću rotacije.

Što se tiče angažmana Europske unije, OS RH će sudjelovati s najviše tri pripadnika u operaciji Europske unije "EUNAVFOR MED SOPHIA" na južnom središnjem Sredozemlju tijekom 2017. i 2018.. Na taj način će izravno pridonositi razvoju sposobnosti Europske unije za upravljanje krizama, posebno u suočavanju s problemom ilegalnih migracija na području južnog središnjeg Sredozemlja.

 

Komentara 10

KV
kvatrić
14:41 08.06.2017.

Hrvatska vojska se i ovdje itekako može boriti protiv ISIL-a. Neka čuva granice, a ne da tisuće ISIL-ovaca prelaze granicu kako hoće. Nadalje, neka se HV razmjesti na Banovini uz granicu s BiH zbog blizine selendri koje su ISIL-ovci pretvorili u uporišta i neka vojska usput digne u zrak ISIL-ovsko zvjerište koje se počelo graditi u Sisku.

MA
marijaqwer
14:10 08.06.2017.

Tri naša vojnika neće donjeti sigurnost Hrvatskoj , nego upravo suprotno. Hrvatska će zbog toga postati potencijalna meta napada.

DU
DuxCro
14:54 08.06.2017.

"Svaka čast na borbi" ali na sebe samo možemo privući terorizam, kako individualni tako i organizirani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije