Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudjeluje i Hrvatska

Više od 25.000 vojnika u velikim vojnim vježbama na istoku Europe

vojna vježba
Foto: Kay Nietfeld/DPA/Pixsell
1/3
07.06.2017.
u 18:52

Na međunarodnoj vojnoj vježbi "Saber Strike 2017" u Republici Litvi sudjeluje i Kontingent pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske

Oko 25.000 vojnika iz SAD-a i još 23 zemlje sudjelovat će u velikoj vojnoj vježbi "Čuvar sablje" koja će se idući mjesec održati u Bugarskoj, Mađarskoj i Rumunjskoj. Uz to, nekoliko američkih teških bombardera B-1B stiglo je u Veliku Britaniju kao potpora dvjema odvojenim multinacionalnim vježbama koje se održati na Baltiku i u drugim dijelovima Europe ovaj mjesec kako bi se poboljšala koordinacija među partnerskim zemljama.

Ovogodišnja vježba "Čuvar sablje" (Saber Guardian), koja se održava svake godine u crnomorskoj regiji od 2013., bit će veća od prethodnih, objavilo je Američko zapovjedništvo za Europu u Stuttgartu. To će biti najveća od 18 vojnih vježbi u toj regiji ove godine i mogla bi povećati napetosti između Moskve i Washingtona.

Na međunarodnoj vojnoj vježbi "Saber Strike 2017" u Republici Litvi sudjeluje i Kontingent pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske s ukupno 59 pripadnika, od kojih je sedam žena.

Vježba "Saber Strike 2017" jedna je od najvećih ovogodišnjih vježbi u organizaciji Američkog zapovjedništva za Europu US EUCOM. Na vježbi sudjeluju snage iz 18 država članica NATO-a sa ukupno oko 10500 pripadnika, a održava se na području Litve, Latvije, Estonije i Poljske, priopćio je danas MORH. Multinacionalnom bojnom za potporu koju čine Oružane snage RH, SAD-a i Norveške, zapovijeda brigadir Ivica Raguž, načelnik Odjela za planiranje Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga RH.

Komentara 31

IM
Immanuell
20:45 07.06.2017.

I baš u zemljama koje graniče s Rusijom....... Valjda misle uplašiti Ruse, da se zabrinu...... He - he! Mislim da kad bi se zbilja nešto desilo ne bi stigli ni 50 km pobjeći od mjesta gdje su sada na vježbama....... To je kao da tjeraš pinča na tornjaka......

Avatar jerko.cvein
jerko.cvein
20:17 07.06.2017.

divide et impera, podijeli pa vladaj, stara stvar ! vec rimljani upotrebili kasnije kolonialisti a sad oligarhi svijeta ! YU za EU prejaki a ljudi pre nezavisni kao Tito nece zapad niti istok i napravi treci krug. A kod vas su Sorosovi učenici koji ono tvrtke jeftino prodali za koje komunisti 45godina razvijena, a nasu vojsku unistili.

BE
Beogradjan
20:03 07.06.2017.

Бежите одатле док нисте главе изгубили низашто... Нико вам неће рећи хвала, поготово ти што су вас послали тамо...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije