Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priprema za rat?

SAD ovo nije napravio od Hladnog rata: Bombarderi će biti spremni 24 sata dnevno

B-52
23.10.2017.
u 15:24

Američki predsjednik Donald Trump prije nekoliko dana je opciju rata protiv sjeverne Koreje ostavio otvorenom.

Američka vojska planira ponovno u stalnu pripravnost staviti flotu bombardera B-52s opremljenih nuklearnim naoružanjem što nije viđeno od kraja Hladnog rata i 1991. godine. 

- To je još jedan korak kako bi se osigurali da smo spremni - kazao je zapovjednik američkog ratnog zrakoplovstva general David Goldfein te dodao kako se ti bombarderi ne pripremaju za neki poseban događaj već kako bi bili spremni za situaciju u kojoj se svijet nalazi. 

B-52
1/4

Novi načini korištenja nuklearnog arsenala

Goldfein i drugi američki zapovjednici tvrde da takva zapovijed o 24-satnoj spremnosti bombardera s nuklearnim naoružanjem još nije izdana već da se rade pripreme, ako se takva zapovijed izda. 

Ponovno stavljanje bombardera B-52s je samo jedna od zapovjedi s kojom bi se moglo susresti američko ratno zrakoplovstvo u uvjetima promijenjenih geopolitičkih uvjeta koji uključuju sjevernokorejsko testiranje nuklearnog naoružanja i prijetećeg pristupa koji je prema tom pitanju zauzeo američki predsjednik Donald Trump. 

Goldfein je od svojih podređenih zatražio da razmišljaju o novim načinima kako bi se nuklearni arsenal mogao koristiti za odvraćanje ili čak borbu.

Trump ne isključuje mogućnost rata protiv Sjeverne Koreje

- Svijet je opasno mjesto i postoje ljudi koji otvoreno govore o korištenju nuklearnog oružja - rekao je Goldfein i dodao kako više ne postoji svijet u kojem egzistiraju samo dvije supersile Rusija i SAD. 

- Imamo i druge igrače s nuklearnim sposobnostima. Nikada nije bilo bitnije da ispunimo svoju misiju - kazao je general. Američki predsjednik Donald Trump prije nekoliko dana je opciju rata protiv sjeverne Koreje ostavio otvorenom. 

- Vidjet ćemo što će se dogoditi. Za sve smo spremni. Šokirali biste se kada bi vidjeli koliko smo spremni, ako to trebamo biti. Hoće li se to dogoditi, vidjet ćemo - kazao je Trump. 

1/0

Komentara 19

DU
Deleted user
15:41 23.10.2017.

Kad neka zemlja stavi u ime "demokratska narodna republika" i jos socijalisticka ili komunisticka, odmah znas o cemu se radi.

PR
prajdali100
18:08 23.10.2017.

Stari "dobri" B-52 ! Kud taj prođe tu trava ne raste.Kim pamet u glavu.

AA
aabbcc
17:46 23.10.2017.

Za kaj je Trump objavio Kimu rat ako su mu bombarderi na remontu a ne kaze, ne zna ni kada ce biti spremni 24 sata ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije