Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Bijes Eufrata'

SAD dva dana pred izbore ide na Raku

Rebel fighters ride a military vehicle on the outskirts of Syria Democratic Forces (SDF) controlled Tell Rifaat town, northern Aleppo province, Syria October 22, 2016. Picture taken October 22, 2016. REUTERS/Khalil Ashawi
Foto: KHALIL ASHAWI/REUTERS/PIXSELL
06.11.2016.
u 22:00

Na glavni grad kalifata juriša 30.000 Kurda uz zračnu potporu koalicije koju predvodi Amerika

Krećemo u vojnu operaciju „Bijes Eufrata“ čiji je cilj oslobađanje glavnog uporišta terorističke organizacije Islamske države u Siriji, Rake, kazao je danas Talal Slou, glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje čine isključivo kurdski borci u Siriji, napomenuvši kako u akciju kreće 30 tisuća Kurda uz zračnu potporu koalicijskih snaga na čelu sa SAD-om.

– Dobili smo mnogo naoružanja od naših saveznika, Amerikanaca. Imamo dovoljno vojnika i sami ćemo osloboditi Raku. Nećemo dozvoliti da turski vojnici sudjeluju u toj operaciji. Prva faza operacije „Bijes Eufrata“ bit će izolacija samog grada Rake. Operacija će imati identičan karakter poput one u Mosulu – naglasio je Talal Slou.

Ljutiti Erdoğan

Kurdske snage krenule su u silovitu ofenzivu na grad Raka u noći na nedjelju iz grada Ain Isa koji je udaljen svega 35 kilometara od centra Rake. Najava američko-kurdske ofenzive na Raku iznenadila je gotovo sve pa čak i turskog predsjednika Erdoğana koji je optužio SAD da surađuju s teroristima u Siriji. Američki ministar obrane Ashton Carter odbacio je Erdoğanove optužbe, poručivši kako se za tu operaciju s Kurdima pripremaju već dulje.

– Američka koalicija kreće u “praktičnu fazu” napada na glavni grad ISIL-a u Siriji, Raku, i već smo započeli s procesom izolacije tog grada – rekao je Carter istaknuvši kako će koalicija od 13 zemalja, čiji su se predstavnici sastali u Parizu, krenuti s užurbanim napadima na Raku te kako će se bitka voditi paralelno s bitkom za Mosul u Iraku. Između ostalog, Carter je poručio kako u toj bitki neće biti mjesta za Rusiju te kako Rusija nije pozvana da sudjeluje zbog njihove suradnje sa sirijskom vojskom i napada u Alepu. Analitičari su uvjereni kako Kurdi neće moći sami osloboditi Raku s obzirom na to da je Raka poput grada Mosula, predstavlja veliki simbol terorističkoj organizaciji Islamske države te će se džihadisti boriti do “zadnje kapi krvi”. Poznato je koliko raznih snaga napada Mosul i kako su naišli na žestoki otpor, i svi vjeruju kako će džihadisti u Raki pružati još žešći otpor s obzirom na to da je grad Raka glavni grad te terorističke tvorevine, kalifata. Iako u Raki ima oko 200 tisuća stanovništva, što je daleko manji broj nego u Mosulu, pretpostavlja se kako je broj boraca najmanje dvostruko veći nego u Mosulu, njih oko 20 tisuća.

U korist Clinton

Prema analitičarima, u oslobađanje Rake potrebno je uključiti i sirijsku režimsku vojsku s obzirom na to da je koncentrirana u blizini grada Al-Tabqah, na granici provincije Raka. S druge strane, sirijske snage oslobodile su i strateško čvorište Zakiyah, na granici pokrajina Hama i Raka. Isto tako, sirijska vojska je oslobodila 35 kilometara teritorija uz magistralu Salamiyah – Raka. Kurdska najava operacije oslobađanja Rake uz zračnu potporu SAD-a, samo dva dana prije američkih predsjedničkih izbora, mnogi smatraju dijelom američke kampanje koja ide u prilog Hillary Clinton, kandidatkinji za predsjednicu Amerike, s obzirom na to da je Obamina politika u Siriji bila promašena, neki ga optužuju da je sukrivac za stvaranje ISIL-a. Jedan od najvećih kritičara Obame i politike prema ISIL-u upravo je Donald Trump.

Komentara 6

GV
golub Vaso
23:30 06.11.2016.

PR napad da killary dobije izbore, inače od napada ništa

DU
Deleted user
23:49 06.11.2016.

Jasno da ide, treba nečime podboltati Clintoničinu očekivanu i namiještenu pobijedu.

DU
Deleted user
07:00 07.11.2016.

Da nema Rusa u Siriji danas bi cijela Sirija bila kalifat. Na kraju Kurdi budu izvukli deblji kraj kao Iračani 91 za vrijeme pustinjske oluje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije