Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sirijska kriza

SAD: Dobro ćemo proučiti ruski prijedlog, ali Rusi zavlače

white house
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
09.09.2013.
u 18:33

Iako je John Kerry sugerirao jučer kako bi napad na Siriju mogao biti izbjegnut kad bi ta zemlja odustala od svog kemijskog oružja do kraja tjedna, sada kaže kako je to bila retorička tvrdnja

SAD će "dobro proučiti" ruski prijedlog da se sirijsko kemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu, ali još uvijek je potrebno da Kongres odobri vojnu akciju kako bi se održao pritisak na Damask, poručili su iz Bijele kuće, prenosi Guardian.

- Važno je imati na umu da ovaj prijedlog dolazi u kontekstu prijetnje na akciju SAD-a i pritisak koji radi predsjednik - rekao je zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Tony Blinken novinarima, nakon što je danas ranije Sirija "pozdravila" ponudu Rusije kojom joj je predloženo da svoj arsenal kemijskog oružja stavi pod međunarodnu kontrolu s ciljem uništenja.

Sirijski pristanak na međunarodnu kontrolu uslijedio je vrlo brzo nakon prijedloga ruskog ministara vanjskih poslova Sergeja Lavrova u ovom, kako je rekao, pokušaju da se izbjegne američki napad na Siriju.

– Pozivamo sirijsko vodstvo ne samo da se dogovori o stavljanju kemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu, nego i o njegovu naknadnom uništenju, kao i o punom pristupu Organizaciji za zabranu kemijskog oružja – rekao je Lavrov u izjavi novinarima.

– Odmah ćemo se započeti rad s Damaskom na uspostavi međunarodnog nadzora nad kemijskim oružjem u toj zemlji kako bismo spriječili napad – navodi Lavrov dalje.

Njegov prijedlog stigao je nakon što je američki državni tajnik John Kerry sugerirao dan prije kako bi napad na Siriju mogao biti izbjegnut kada bi ta zemlja odustala od svog kemijskog oružja do kraja tjedna.

Clinton: Predaja oružja je važan korak

Glasnogovornica State Departmenta Marie Harf kaže kako ideja da se sirijsko kemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu je isključivo ruska zamisao, a ne Johna Kerryja.

- Bile su retoričke i hipotetske. Nije ih izrekao kao ponudu - komentirala je Harf Kerryjeve primjedbe.

- Mislim da Rusi neprestano koriste taktiku zavlačenja pa je i ovaj prijedlog još jedna takva taktika - dodala je Harf.

Također, Hillary Clinton danas je komentirala ruski prijedlog, rekavši kako je odluka Sirije da preda kemijsko oružje važan korak, no i dalje Clinton smatra kako Assadovi postupci zahtjevaju snažan odgovor međunarodne zajednice te kako širenje sukoba u Siriji prijeti stabilnosti cijele regije.

Glasovanje o akciji u Siriji trebalo bi se održati u srijedu ujutro u Kongresu.

 

>>Assad Amerikancima: 'Očekujte odmazdu za svaku akciju'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije