Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atlantska inicijativa predlaže

SAD preuzima Balkan zbog neuspjeha EU

Foto: Reuters/ Ilustracija
04.12.2017.
u 14:20

Nova strategija SAD-a za regiju sugerira četiri ključna koraka za postizanje stabilnosti

Bosna i Hercegovina i Balkan u cjelini nisu među vanjskopolitičkim prioritetima američke administracije, ali određena kadrovska imenovanja u Washingtonu i inicijative koje dolaze iz organizacija koje ostvaruju određeni utjecaj na kreiranje politike SAD-a nagovještavaju moguće promjene.

Budućnost Balkana

Dosadašnji zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za Europu i europske poslove Brian Hoyt Yee imenovan je za novog veleposlanika SAD-a u Makedoniji, što znači da će novi diplomat uskoro zauzeti njegovu poziciju u Washingtonu, koja je za BiH itekako važna. Naime, izravna nadležnost Hoyt Yeea bila je američka politika u središnjoj i jugoistočnoj Europi. Onaj tko dođe na to mjesto u State Departmentu, najviše će se baviti BiH i Balkanom. – SAD je dugo prisutan na zapadnom Balkanu i namjerava ostati tu, ne zbog altruističkog instinkta, već zato što nam je važno da Balkan uspije, da postane prosperitetno mjesto – rekao je Yee prije nekoliko dana na konferenciji “Nadolazeća oluja? Oblikovanje budućnosti Balkana u eri neizvjesnosti”, koju je organiziralo Atlantsko vijeće u Washingtonu.

Upravo je ta američka “think tank” organizacija objavila ovih dana izvješće naslovljeno “Balkan naprijed: Nova strategija SAD-a za regiju”, sugerirajući četiri ključna koraka za postizanje stabilnosti na ovom prostoru: uspostavu stalne vojne nazočnosti u Jugoistočnoj Europi – u kampu Bondsteel na Kosovu, potom ''povijesno'' zbližavanje sa Srbijom, vraćanje reputacije SAD-a kao nepristranog posrednika te usredotočivanje na poduzetnike i mlade. U izvješću se upozorava kako konačni ishod željenog pridruživanja zemalja ove regije Zapadu i njegovim institucijama više ne treba uzimati zdravo za gotovo. Dodaje se da SAD može i treba imati ključnu ulogu u formiranju jasne, zajedničke vizije za regiju te u suradnji s Europskom unijom nanovo uspostaviti jasan put prema zajedničkom transatlantskom cilju na političkoj razini.

Uloga Amerike

Atlantsko vijeće ističe da bi Washington trebao biti viđen kao pošteni posrednik na Balkanu koji će od partnera tražiti minimum standarda u dobrom upravljanju.

– Kroz verbalno uvjeravanje lokalnih čimbenika da ostaju posvećeni postjugoslavenskim teritorijalnim rješenjima i demonstriranjem te posvećenosti vojnom nazočnošću u regiji, SAD može dovesti do značajne promjene – navodi se u izvješću.

Američko veleposlanstvo u Beogradu nakon objave spomenutog izvješća Atlantskog vijeća priopćilo je kako rasprave i debate o idejama pomažu javnosti i kreatorima politike da bolje shvate važna pitanja s kojima se suočava SAD i svijet, ali te akademske i istraživačke institucije nemaju formalnu ulogu u kreiranju službene američke politike. Ipak, imajući u vidu stanje na jugoistoku Europe i neuspjeh EU da proteklih godina pomakne stvari s mrtve točke, snažniji angažman SAD-a ponovno se čini kao neminovnost. Uloga SAD-a kao pouzdanog posrednika u rješavanju međusobnih razmirica među zemljama u regiji ponajprije se odnosi na Makedoniju, Srbiju, Kosovo i BiH, pri čemu je jasno da je kriza u BiH najkompliciranija i potencijalno najopasnija, pa samim tim bi se njome američka administracija mogla najviše i baviti.

STANDARDI

Atlantsko vijeće ističe da bi Washington trebao biti viđen kao pošteni posrednik na Balkanu koji će od partnera tražiti minimum standarda.

POSREDNIK

Uloga SAD-a kao pouzdanog posrednika u rješavanju međusobnih razmirica među zemljama u regiji prvenstveno se odnosi na Makedoniju, Srbiju, Kosovo i BiH.

PRIORITETI

Kriza u BiH najkom-pliciranija i potencijalno najopasnija, pa samim tim bi se njome američka administracija mogla najviše i baviti.

UPOZORENJA

U SAD sve više onih koji upozorava kako konačni ishod željenog pridruživanja zemalja regije Zapadu više ne treba uzimati zdravo za gotovo.

IMENOVANJA

Nakon imenovanja Briana Hoyt Yeea za veleposlanika u Makedoniji, na ključno mjesto u State Departmentu za Balkan dolazi novi diplomat.

Galerija: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

1/10
Ključne riječi

Komentara 122

KA
kamenjar47
15:15 04.12.2017.

Tko got ima amerikance za prijatejla, netreba mu neprijatelj.

Avatar comandante
comandante
16:01 04.12.2017.

samo to nam treba, ameri su najveće zlo današnjice

VJ
vjekoslavkatalina
14:41 04.12.2017.

..dolaze jer se opasno zvecka oruzjem..na bliskom istoku su popusili i tamo su ih izgurali rusi,iranci,turska..a ni izrael vise nije voljan slijepo slusati do kraja amere...ostaala su im jos dva potenicjalna krizna zarista u svijetu..balkan i korejski poluotok i tu su odlucili da to nece nikome prepustiti...no hoce li upjeti i tu ostaje za vidjeti..eu?..pa ta ne moze spasiti ni sama sebe...osim sto cvile....svileni bili svileni ostali..pa su skontali da i je bolje povuci se u cahuru da ne izgube i ono sto imaju(bar zapadni dio eu-a)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije