Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zastupnici pozvali Gorana Radmana da odustane od otkaza Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić

HDSSB-ov Josip Salapić je zbog svega zatražio smjenu Radmana, jer Sabor kao tijelo koje ga imenuje ima na to pravo, pa nema potrebe da ga pozivaju da ne dijeli otkaze.
13. ožujka 2015. u 14:25 16 komentara 1404 prikaza
Elizabeta Gojan Hloverka Novak Srzić
Foto: Pixsell

Saborski zastupnici osudili su danas odluku glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana o izvanrednim otkazima Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić te ga pozvali da odustane od tih otkaza.

HDSSB-ov Josip Salapić je zbog svega zatražio smjenu Radmana, jer Sabor kao tijelo koje ga imenuje ima na to pravo, pa nema potrebe da ga pozivaju da ne dijeli otkaze. HDZ-ova Sunčana Glavak prva je zatražila stanku u Saboru kako bi podsjetila da Ustav propisuje zabranu cenzure, te upozorila kako najavljeni otkazi vode upravo prema cenzuri.

- Šalje li se na ovakav način poruka prvo radite autocenzuru, a onda ću ja razmisliti o vašoj sudbini? Nedopustivo je ovako šikanirati novinare, i otkaz nije rješenje. Počiva li demokracija na slobodi izražavanja? Svi bi rekli da. Uvodi li se na HRT-u kazna za verbalni delikt? Radman se očito drži svoje ideje da vrati HRT-u sjaj 80-ih. Zbog verbalnog delikta dvije novinarke bacit će na cestu. Jedna je ukazala na propuste, a druga ih je počinila. Oštro osuđujemo najavu otkaza za samohranu majku s dvoje djece i ženu pred mirovinom – poručila je Glavak koja kaže da su ovi otkazi poruka Radmana ostalim djelatnicima da paze kako se ponašaju.

- Poruka je "ako se ne libim njima dati otkaz, onda ste svi na vjetrometini". Tamo vlada strah. Ovo je kao da kaznite zviždača, je li to moralno? Zašto se nitko nije pozivao na etiku kada je taj isti ravnatelj nanio štetu HRT-u kada mu se dokazalo da je bio u sukobu interesa? Ako govorimo o etici, ona mora vrijediti za sve – tvrdi Glavak.

Složio se s njome i nezavisni Branko Vukšić koji je ustvrdio da se etika na Prisavlju izgubila i postepeno će taj pojam tamo nestati.

- Počeo se gubiti onda kad je Radman rekao da će dati ostavku ako ga nađu u sukobu interesa, pa nije držao do svoje riječi, i od tada se vidjelo da na HRT-u vrijede neka druga pravila. Tamo se pokušava vladati zastrašivanjem – kaže Vukšić podsjetivši da je Karolina Vidović Krišto također dobila otkaz zbog iznošenja svog mišljenja, a je "ravnatelj na njoj pokazao svoje mišiće".

- I one dobivaju otkaz samo zato što misle i izražavaju svoje mišljenje. To je kažnjavanje verbalnog delikta. Nije problem samo u etici na HRT-u, problem je što se stvara kaos – tvrdi Vukšić koji cijelu ovu situaciju vidi kao posljedicu novih preslagivanja uoči promjene vlasti u državi. Nezavisni Damir Kajin kaže da mu se čini da je na djelu politika – za jednog našeg ide i jedan vaš.

- Ne staljinizmu, pa ni na HRT-u. HRT je prevažna institucija da bi je itko privatizirao i da bi se itko s njome poigravao, pa i Radman. Ovo je dva koraka nazad od onoga što je bilo koncem 80-ih godina, pa čak i ispod standarda 90-ih godina. Ovo što se danas dešava je kaos kojega se ne može dopustiti jer ovakve poruke samo produciraju strah, a to je najgore, a poglavito da je ovo izborna godina. Ako ne budete skloni nama, onda ćemo vas ušutkati. Ta politika se ne može voditi, pa ni na Radmanovoj televiziji – smatra Kajin.

'13.03.2013., Zagreb - Elizabeta Gojan, urednica i voditeljica emisije Damin gambit. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL' prijenos inauguracije Vijeće HRT-a svu krivnju svalilo samo na Elizabetu Gojan Elizabeta Gojan Prijenos inauguracije HND: Protiv Elizabete Gojan pokrenuta je hajka Elizabeta Gojan Prijenos inauguracije Elizabeta Gojan i Hloverka Novak Srzić dobile otkaz na HTV-u

SDSS-ov Milorad Pupovac ustvrdio je kako najava otkaza nema nikakva uporišta u profesionalnim, tj zakonskim kriterijima po kojima bi ravnatelj imao osnovu to raditi.

- Zato smo dužni upozoriti da se upuštaju u mjeru kojom će se ograničiti sloboda govora i sloboda komentara na HRT-u. To je opasno, suprotno onome zbog čega HRT postoji i naša zadaća je da na to upozorimo. Takvu neutemeljenu i neopravdanu odluku se ne može i ne smije donositi – objašnjava Pupovac koji također ovo vidi kao pripremu terena za iduću vlast.

HNS-ov Goran Beus Richembergh prijetnju otkazima vidi kao "luksuz koji si HRT ne može dopustiti". Neprihvatljivim drži kažnjavanje onih koji rade, dok s druge strane postoji veliki broj onih koji ne rade ili odbijaju raditi. Laburist Zlatko Tušak kaže da se ovim potezom radi šteta HRT-u, uvodi strah koji će rezultirati pogreškama, što će u konačnici dovesti do pada ugleda.

>> Hloverka Novak-Srzić o otkazu: Nemam što reći

>> Goran Radman Saboru mora dostaviti sve plaće na HRT-u

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • joe555:

    bas me zanima kiju zastupnici pusic i pupovac nedaju svoje rode. a i sta radman radi uopce na hrt u to se ja pitam

  • luena 01:

    Nek otpuste Radmana...

  • plemenitigjuro:

    meni ih u kući ne trba.imate saborsku tv-slobodno ih uzmite sebi.