Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vijeće HRT-a svu krivnju svalilo samo na Elizabetu Gojan

Ovaj je zaključak prihvaćen sa osam glasova za i dva protiv, no tijekom rasprave većina je članova Vijeća smatrala da odgovornost za spomenutu emisiju trebaju snositi i svi oni koji su bili uključeni u taj projekt
03. ožujka 2015. u 15:40 93 komentara 19839 prikaza
'13.03.2013., Zagreb - Elizabeta Gojan, urednica i voditeljica emisije Damin gambit. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon današnjeg polusatnog natezanja i usuglašavanja zaključka vezanog uz emisiju Inauguracija, Vijeće HRT-a na kraju je svu krivnju svalilo samo na urednicu i voditeljicu emisije Elizabetu Gojan.

Obračun kod O.K. Coralla

– Unatoč vrsnoj tehničkoj organizaciji projekta zbog nedostatka uredničke pripremljenosti u emisiji je došlo do iznošenja neprovjerenih podataka, izostanka stilski neobilježenog načina komentiranja i neprimjerenih komentara – zaključak je koji je na kraju prihvatilo osam vijećnika, dok je dvoje bilo protiv (Maštruko i Milošević). Prvotno se predlagalo da u zaključku piše da se prekršenim programskim načelima nanijela šteta ugledu HRT-a, da za to odgovornost preuzme i vodstvo kuće te da se ono javnosti za to i ispriča, no taj prijedlog nije prihvaćen.

– Komentari i izrazi voditeljice poput “alfa ženka, muze krave i vozi traktor” bili su neprihvatljivi. Kao da se birala najžena hrvatskog sela, a ne predsjednica. Usto, do sada je neviđena takva aktivnost oko peticije protiv E. Gojan. Bojim se da će se ovo pretvoriti u “obračun kod O.K. Coralla”. No, prijetnje otkazima nisu dobre. Postoji valjda gradacija kazni, ali i redoslijed odgovornosti. Treba vidjeti tko je odgovoran da je Gojan uopće izabrana za voditeljicu – rekla je u raspravi Neda Ritz, dok je Ivica Maštruko voditeljicu emisije nazvao “blagoglagoljivom i otkvačenom”, a u prosvjedu njenih 69 kolega ne vidi propitkivanje profesije, nego samo pokušaj “dezavuiranja Gojan” pa smatra da bi stegovne mjere trebale zahvatiti i potpisnike peticije.

Nije bilo patetike

– Na HRT-u je prisutna galopirajuća neprofesionalnost, pristranost i neobjektivnost pa je došlo do civilizacijske nepodnošljivosti. Izbor voditeljice bio je potpuni promašaj, no klima nakon emisije pretvorila se u hajku kao da Gojan treba smjesta zatvoriti, a glavnog ravnatelja smijeniti. Ogorčen sam zbog emisije, ali i zbog svega nakon nje jer pobunu predvodi baš ona novinarka koja u “Pola ure kulture” kaže da je desničarka i amnestira necivilizirane izjave Božidara Alića – rekao je Josip Jelić.

Jozo Barišić kazao je potom da se srami i nekih izjava kolega iz Vijeća jer je za njega emisija bila “ispod svih kriterija” te da za to što su se “dva sata lupetale gluposti” odgovornost trebaju snositi i pozadinski urednici, šefovi programa i IMS-a te ravnatelji.– U emisiji je bilo nekih pogrešaka, voditeljica je bila lepršava, no emisija je bila relativno korektna. Nije bilo patetike i mitologiziranja pa su mi reakcije na emisiju važnije od same emisije. Ovo kao da je najava nekog političkog obračuna i pokušaj zauzimanja još jedne institucije u državi – rekao je Saša Milošević.

>> HTV: Elizabeti Gojan, Hloverki Novak-Srzić i Jozi Barišiću manja plaća ili otkaz

VIDEO
Zadrani veslali i snimali se dronom, ostali u šoku kada su vidjeli što je ispod njih
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • Deleted user:

    Ova je samo izvršitelj,nalogodavci su više.

  • Fr@njo:

    a lijepa reklama debeloj..nikad nije bila toliko slavna.

  • letnica:

    ova novinrska tzv diva je malo iskompleksirana u svojim razmatranjima i normalno je da ode... jer to je sve bilo iusdpod nivo neke tzv.intelektualke a dans u Lijepoj našoj sve vrvi od intelekta i neprsitranog i objektivnog izvješčivanja