Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fino i friško

Saborski sladokusci: Za ribu u četiri godine 2,6 milijuna kuna

'Zagreb, dolac,  06.04.2009. Trznica Dolac, ribarnica, ponuda ribe... Kao i svakog ponedjeljka radi samo nekoliko prodavaca i ponuda ribe je slaba....  Photo: Patrik Macek/Vecernji list'
'Patrik Macek/Vecernji list'
10.03.2011.
u 07:45

Dvaput je u tjednu na jelovniku riba, svakog dana nude se po dva jela. Najskuplji kompletni ručak s pićem jedva stoji 50 kn

Za nabavu prvoklasne svježe i smrznute ribe u saborskom restoranu predviđeno je 2,6 milijuna kuna. Toliko iznosi ugovor o javnoj nabavi potpisan lani u lipnju na četiri godine. Za svježe meso i mesne prerađevine ugovor na isti period “teži” 3,353 milijuna kuna.

Samo prvoklasno

Nabava svježeg i smrznutog povrća i voća predviđa iznos od 2,681.625 kuna, dok se za različite prehrambene proizvode predviđa dodatnih 3,877.875 kuna. Sve mora biti prvoklasno, dakako.

- Ribu naručuju tjedno, traže najkvalitetnije i najjeftinije, a plaćaju kad mogu, po tri mjeseca čekamo. Dakle, nije nama zajamčeno 2,6 milijuna, već ovisno o isporuci, a mnogo toga utječe na ulov ribe. Nismo se usrećili ovim ugovorom, već pola godine nagovaram supruga da ga raskinemo – rekla je Tatjana Mlinar, vlasnica trgovačkog uslužnog obrta “Ugoru”, koji za saborski restoran nabavlja ribu. Osim što su jako dobro plaćeni, saborski zastupnici hrane se bolje od većine hrvatskih građana, ali i po povoljnijim cijenama.

Jeftin ručak

Usporedili smo podatke o prosječnoj godišnjoj potrošnji pojedinih namirnica koje je u Anketi o potrošnji kućanstava u 2009. godini objavio Državni zavod za statistiku s jelovnikom u saborskom restoranu. Ondje se dvaput tjedno nudi riba, a svakodnevno su na izbor po dva menija.

Poslužuju oko 600 obroka – naime, osim 153 saborska zastupnika, ondje se hrani oko 330 zaposlenih u stručnim službama Vlade i Sabora, a tu su zaposleni u obližnjim institucijama... Sabornici zasjedaju 9 mjeseci u godini, pa smo pretpostavili da je restoran otvoren u te dane. U restoranu za zastupnike kompletan obrok stoji 40-50 kuna, a u onom za ostale i četiri puta je jeftinije.

Ključne riječi

Komentara 31

DU
Dudek
16:04 28.03.2011.

Pogledajte kako se riba jede u dalmatinskim općinama, za jednu večeru oni sebi naruče 70 kilograma ORADE. Mi iz grmova gledamo kako drugovi troše naš novac i prave nas budalama.Te male općine nisu nšto drugo nego vrsta saveza komunista.

OB
-obrisani-
08:25 10.03.2011.

Tako dugo dok se brinemo da i djeca po jaslicama, vrticima i skolama imaju isto tako pravilne obroke, dosta ribe i voca (jer se njihov mozaki kosti razvijaju) sve je u redu...zar ne?! Tako dugo dok im roditelji mogu priustiti osmisljene obroke uz puno voca i povraca...sve je u redu... I tako dugo dok si placaju to sto jedu je u redu...zar ne?!

MJ
mjernajedinica
09:30 10.03.2011.

Hrvati,idite na njivu pa se igrajte s tikvama!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije