'Sve ćemo istražiti'

Saborski Odbor kreće u nadzor MUP-a i tajnih službi. Linić prvi na razgovoru!

Slavko Linić
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
04.06.2014.
u 15:00

Predsjednik Odbora Miroslav Tuđman rekao je da će prvo razgovarati s Linićem koji je ranije danas objasnio da nikada nije kazao da ga nadziru tajne službe, već policija.

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost sutra započinje s nadzorom MUP-a i drugih dijelova sigurnosno-obavještajnog sustava zbog izjava bivšeg ministra financija Slavka Linića kojeg će odmah pozvati da iznese svoje optužbe, a nakon toga će u ponedjeljak krenuti i u neposredni nadzor.

Predsjednik Odbora Miroslav Tuđman rekao je da će prvo razgovarati s Linićem koji je ranije danas objasnio da nikada nije kazao da ga nadziru tajne službe, već policija.

– Prema poslovniku Sabora, odbor ima pravo nadzora, odnosno obvezu nadzora nad policijom. To je očigledno jedan važniji segment tako da će i to također biti predmet nadzora – kazao je Tuđman te dodao da se za ovaj slučaj neće osnivati posebna radna skupina već će ga istražiti cijeli odbor jer "već imaju jednu radnu skupinu pa ih je premalo za osnivanje nove".

"Cijeli odbor obavit će u nadzor"

– Cijeli odbor obavit će u nadzor, a zatim ćemo ići po svim tim sastavnicama sigurnosno-obavještajnog sustava koje bi mogle imati neka saznanja da se potvrde ili otklone sumnje koje su iznesene – objasnio je Tuđman te zaključio je interes svih članova da se što prije obavi nadzor, ali je teško reći koliko bi on mogao trajati jer "ne znaju do kakvih će podataka doći."

Potpredsjednik Odbora Igor Dragovan dodao je da žele utvrditi i provjeriti sve činjenice o eventualnim zloporabama službi. – Mi u ovom trenutku već imamo neke stvari koje su bile jasne, koje je predsjednik RH iznio pred hrvatsku javnost i očekujemo da ćemo i mi naš posao vrlo brzo završiti. Pozvat ćemo kolegu Linića da se obrati odboru, što je on već prije i činio s određenom predstavkom i da to argumentira, a mi idemo u nadzor – rekao je Dragovan te dodao da je Odbor za unutarnju politiku jedini mogući parlamentarni nadzor MUP-a, Ravnateljstva policije, odnosno PNUSKOK-a.

"Sve ćemo istražiti"

– Sve što bude bilo potrebno, a na osnovi navoda, istražit ćemo. Gotovo će biti u najkraćem mogućem roku u kojem možemo sve provjeriti, jednostavno zato što je apsolutni interes prije svega hrvatske javnosti da se provjere sve činjenice – ustvrdio je Dragovan te dodao da će o samom Liniću ovisiti hoće li već sutra svoje optužbe iznijeti pred članovima odbora.

Uz odluku o ovom nadzoru, Odbor je odlučio da radna skupina prije osnovana radi nadzora zapošljavanja u SOA-i nastavi s radom. – Kad je osnovana ta radna skupina, već je onda rečeno da će se vršiti nadzor ne samo nad SOA-om nego i nad drugim dijelovima sigurnosno-obavještajnog sustava tako da je dogovoreno da će se nastaviti rad te radne skupine – objasnio je Miroslav Tuđman.

>>Linić: Izvješće me nije iznenadilo. Nikad nisam rekao da me pratila SOA

>>Sve će ih ispitati: I Linića i Krešu Milanovića i Sinišu Petrovića...

>>Matić o sukobu Linić-Milanović: Mišljenje imam, ali ću ga zadržati za sebe

>>Tri SDP-ova ministra, tri različita stava o Linićevu isključenju!

>>Josipović: SOA nije pratila Linića ni njegovu obitelj!

Komentara 13

ZA
zagreb1111111111
15:20 04.06.2014.

Linic je sdp Pedro ,i mora se braniti. Podrska Linicu. Ako pada on, mora past i citav SdP,jer on je SDP, a ne zokija mladarija i podanici.

GO
google385
15:17 04.06.2014.

sve je to nesto sumnjivo jer je beban(milanovic)opterecen da ga prisluskuju pa je nedavno u uredu postavio antiprislusna stakla

Avatar Jack_Bauer
Jack_Bauer
15:22 04.06.2014.

Miroslav Tuđam prvo treba ispitati Ranka Ostojića. On zna najviše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije