Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DORH OTVORIO ISTRAGU

Sve će ih ispitati: I Linića i Krešu Milanovića i Sinišu Petrovića...

Slavko Linić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/17
Autor
Ivanka Toma
03.06.2014.
u 17:30

Pozvat će Milanovićeva brata Krešimira, prijatelja Sinišu Petrovića, Ljutića iz Malih biskvita...

Slavko Linić i njegove optužbe na račun predsjednika SDP-a i Vlade Zorana Milanovića u srijedu će biti jedna od tema na Predsjedništvu SDP-a. Predsjedništvo, međutim, neće raspravljati o Linićevu izbacivanju iz stranke. Milanović, doznajemo, Linića nije stavio na dnevni red niti traži da ga se izbacuje iz stranke.

Pitanje vjerodostojnosti

No, od pojedinih članova Predsjedništva doznajemo kako će ipak u srijedu otvoriti pitanje Linića i njegovih optužbi. Neki nam sugovornici kažu da takvu inicijativu u prvom redu očekuju od ministra policije Ranka Ostojića.

– Ako se mogao na HTV-u izjašnjavati o Liniću i potrebi da ga se izbaci iz SDP-a, onda tako treba istupiti i na Predsjedništvu – rekao nam je jedan od vodećih SDP-ovaca.On smatra da se Milanović, kao i ostali članovi Predsjedništva SDP-a, moraju suočiti s Linićevim optužbama da je premijer i šef stranke zloupotrijebio represivni sustav i da je pogodovao obitelji i prijateljima.

– Linićeve su optužbe teške i ozbiljno štete ugledu SDP-a. Ako smo Aleksandru Kolarić zbog kolumne izbacili iz SDP-a, onda ne možemo ignorirati Linića. Ovo je pitanje kriterija i vjerodostojnosti stranke – kaže član Predsjedništva.

Drugi član pak govori da je Milanović dobro učinio što Linića nije stavio na dnevni red, i da treba pustiti neka institucije države najprije ispitaju sve njegove optužbe. One pak rade punom parom. Predsjednik države Ivo Josipović je dobio rezultate istrage po kojima SOA, navodno, nije špijunirala Linića, a objavit će ih danas. Državno odvjetništvo je odmah nakon Linićeve konferencije za tisak formiralo spis i zatražilo provjeru apsolutno svega što je izgovorio. U tom pravcu su policiji izdali i konkretne naloge. U sklopu ispitivanja Linićevih optužbi USKOK će, doznajemo u DORH-u, ispitati Slavka Linića, ali će biti pozvani i svi drugi akteri najnovije afere.

Taktika ignoriranja

To znači da će tužitelji u dogledno vrijeme razgovarati s premijerovim bratom Krešimirom Milanovićem za kojega Linić tvrdi da je obijao pragove ministarstava i kod šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec lobirao da se pogoduje pojedincima. Tema će zasigurno biti i povlašteni kredit koji je njegova (sada bivša) supruga dobila od HBOR-a za otvaranje autopraonice.

O svemu će se razgovarati i s bivšom šeficom Porezne uprave, šefom NO-a Ine Sinišom Petrovićem kojeg je Linić optužio za opstrukciju naplate 230 milijuna kuna poreznog duga. Ista sudbina snaći će i vlasnika Malih biskvita Tomislava Ljutića, bivšeg člana uprave Kraša koji je uz temeljni kapital od 20.000 kuna i povlašteni kredit od 40 milijuna kuna namjeravao uvoziti čokoladu i, kako tvrdi Linić, uništiti Kraš.

– Državno odvjetništvo je zatražilo provjere i bez odlaganja će istražiti sve optužbe o zloporabama, a rezultate ćemo odmah objavljivati jer za to imamo uporište u zakonu i opravdan interes javnosti. U sukobe u Vladi i SDP-u ne uplećemo se niti ćemo dopustiti da se DORH na bilo koji način dovodi u vezu s time – rekao nam je izvor iz vrha tužiteljstva.

U odnosu na Linićeve optužbe da je Milanović zloupotrijebio tajne službe i policiju kako bi ga uhodio i napakirao mu da je kriminalac, DORH će se s njima baviti samo ako bi prethodno takve zloporabe utvrdio nadzor tajnih službi koji je zatražio predsjednik Josipović ili, ako bi saborski Odbor za nacionalnu sigurnost otkrio nezakonitosti u postupanju policije. Prema izvorima iz vrha SDP-a bliskima Milanoviću, premijer je sklon i dalje marginalizirati Linićeve optužbe, i ne poduzimati ništa dok svoje ne kaže saborski Odbor i eventualno DORH. Oni koji ga savjetuju da se drži te taktike u prvi plan ističu da se SDP mora baviti problemom izbornog poraza. No, ako bi u srijedu ipak došlo do glasanja o Linićevu izbacivanju iz SDP-a, izvjesno je da bi bio izbačen, ali ne jednoglasno.

Komentara 15

AJ
ajmo
17:47 03.06.2014.

Samo da Liniču kažem nisu ga pratili POA nego Milicioneri kolege Ranka to ispitajte.

DU
Deleted user
20:20 03.06.2014.

Sve nabrojane poslati na dugogodišnju robiju.

LU
lukabulic
19:44 03.06.2014.

pa ljudi moramo partiji vijerovati vidite da se ztaustavljaju emisije o komunističkim zločinima vidite da je nobillo bio u pravu i da nije bilo komunističkih zločina pa što smo se urotili protiv tite i partijw kad su oni drugačiji -i - POŠTENI - nebo a mi smo podzemlje---nas 95 % smo podzemlje-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije