Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izmjene poslovnika

Nakon 17 sati završila maratonska rasprava, jedan zastupnik se obraćao praznoj sabornici

Saborski zastupnici su o izmjenama poslovnika raspravljali cijelu noć
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/20
02.03.2018.
u 18:39

U završnom osvrtu, nakon 17 sati rasprave o izmjenama Poslovnika, zastupnici Mosta, Živog zida i SNAGA-e te nezavisni Vlaho Orepić istaknuli su da im vladajući planiraju uskratiti slobodu govora, četiri do pet puta smanjiti minutažu, te ih onemogućiti da progovore o aktualnostima

Maratonska saborska rasprava o izmjenama saborskog Poslovnika, koja je započela jučer nešto prije ponoći, završena je danasposlijepodne oko 16.30 sati, čime je oporba uspjela u svojoj namjeri da do daljnjega odgodi glasovanje o predloženim poslovničkim izmjenama, koje ocjenjuje "udarom na slobodu govora zastupnika i parlamentarnu demokraciju".

U završnom osvrtu, nakon 17 sati rasprave o izmjenama Poslovnika, zastupnici Mosta, Živog zida i SNAGA-e te nezavisni Vlaho Orepić istaknuli su da im vladajući planiraju uskratiti slobodu govora, četiri do pet puta smanjiti minutažu, te ih onemogućiti da progovore o aktualnostima. Do kraja rasprave u sabornici je ostalo tek nekoliko najaktivnijih oporbenih zastupnika iz redova Mosta, Živog zida, SNAGA-e i nezavisni Vlaho Orepić.

Bunjac govorio pred praznom sabornicom, Bulj: Mene se ne može 'ušemiti'

Situacija je u jednom trenutku dovedena do apsurda kada se Branimir Bunjac (Klub Živog zida i SNAGA-e) sa saborske govornice obraćao potpuno praznoj sabornici. U pojedinačnoj raspravi, zastupnici Mosta Miro Bulj i Nikola Grmoja opetovano su isticali da s predloženim izmjenama Poslovnika "Sabor gubi smisao" te da se oporbi uskraćuje pravo da propituje zakonske prijedloge Vlade.

"Ukidanje stanki i ograničavanje broja replika tipično je gaženje manjine od strane većine, što je neshvatljivo za parlamentarnu demokraciju. Većina želi 'ukalupiti' saborskog zastupnika. Ne može se mene 'ušemiti' po želji HDZ-a i njegovih satelita", poručio je Bulj.

Aleksić: Ovako oporba i ne treba; možemo ostati doma i glasovati elektronički

Goran Aleksić iz SNAGA-e ocijenio je da parlamentarna većina izmjenama Poslovnika želi ušutkati oporbu i spriječiti je da predlaže kvalitetne zakonske prijedloge. "Ovako oporba i ne treba, ako ćemo raspravljati ovako, možemo ostati doma i elektronički glasovati", ustvrdio je Aleksić. Prijedloga nije nedostajalo ni na kraju rasprave pa je Aleksić najavio da će i on predložiti  izmjene poslovnika koje će omogućiti formiranje odbora za zaštitu potrošača.

Rasprave su ponovno prekidane stankama, koje je oporba tražila kako bi progovorila o raznim problemima - od situacije na Hvaru do stanja u trogirskom brodogradilištu. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je nastavak zasjedanja u utorak kada će Sabor raspravljati o Prijedlogu zakona o uvjetima za pružanje usluga carinskog zastupanja.

Ključne riječi

Komentara 27

HR
Hrvatska
19:04 02.03.2018.

Oporba cirkus zivi. Jadni oni tko ih je birao,

BU
burza
19:11 02.03.2018.

Treba im zabraniti da uopce govore jer bi bilo bolje za sve nas

DR
droza
19:57 02.03.2018.

Impresivna je količina energije koju manifestiraju oporbenjaci u svrhu zaštite politikanstva i populizma. Istovremeno je zanimljivo kako se apsolutno nigdje pa i u VL-u ne piše o ostalim izmjenama poslovnika, a ne samo o promjeni termina za traženje stanki. Naime, prema prijedlogu izmjena, predviđeno je između ostalog da će pred saborskim odborima, i oporba i vladajući moći sazivati javne sjednice, na kojima će npr.moći propitkivati direktore javnih poduzeća o poslovanju u nekom zadanom periodu, ali što je još bitnije, moći če na takvim sjednicama propitkivati i članove vlade. To je iznimno pozitivan prijedlog jer bi takav sustav mogao preventivno djelovati na možebitne malverzacije u tvrtkama koje su u državnom vlasništvu. Ali ne, naša vrla oporba u svrhu prikrivanja vlastite nesposobnosti i zaštite politikanstva i samopromocije, uhvatila se institucije stanke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije