Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakon 17 sati završila maratonska rasprava, jedan zastupnik se obraćao praznoj sabornici

U završnom osvrtu, nakon 17 sati rasprave o izmjenama Poslovnika, zastupnici Mosta, Živog zida i SNAGA-e te nezavisni Vlaho Orepić istaknuli su da im vladajući planiraju uskratiti slobodu govora, četiri do pet puta smanjiti minutažu, te ih onemogućiti da progovore o aktualnostima
02. ožujka 2018. u 18:39 27 komentara 2464 prikaza
Saborski zastupnici su o izmjenama poslovnika raspravljali cijelu noć
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/20

Maratonska saborska rasprava o izmjenama saborskog Poslovnika, koja je započela jučer nešto prije ponoći, završena je danasposlijepodne oko 16.30 sati, čime je oporba uspjela u svojoj namjeri da do daljnjega odgodi glasovanje o predloženim poslovničkim izmjenama, koje ocjenjuje "udarom na slobodu govora zastupnika i parlamentarnu demokraciju".

Pernar spava na kauču RASPRAVA U SABORU Pernar nakon besane noći odlučio 'ubiti oko' na saborskom kauču

U završnom osvrtu, nakon 17 sati rasprave o izmjenama Poslovnika, zastupnici Mosta, Živog zida i SNAGA-e te nezavisni Vlaho Orepić istaknuli su da im vladajući planiraju uskratiti slobodu govora, četiri do pet puta smanjiti minutažu, te ih onemogućiti da progovore o aktualnostima. Do kraja rasprave u sabornici je ostalo tek nekoliko najaktivnijih oporbenih zastupnika iz redova Mosta, Živog zida, SNAGA-e i nezavisni Vlaho Orepić.

Bunjac govorio pred praznom sabornicom, Bulj: Mene se ne može 'ušemiti'

Situacija je u jednom trenutku dovedena do apsurda kada se Branimir Bunjac (Klub Živog zida i SNAGA-e) sa saborske govornice obraćao potpuno praznoj sabornici. U pojedinačnoj raspravi, zastupnici Mosta Miro Bulj i Nikola Grmoja opetovano su isticali da s predloženim izmjenama Poslovnika "Sabor gubi smisao" te da se oporbi uskraćuje pravo da propituje zakonske prijedloge Vlade.

"Ukidanje stanki i ograničavanje broja replika tipično je gaženje manjine od strane većine, što je neshvatljivo za parlamentarnu demokraciju. Većina želi 'ukalupiti' saborskog zastupnika. Ne može se mene 'ušemiti' po želji HDZ-a i njegovih satelita", poručio je Bulj.

Aleksić: Ovako oporba i ne treba; možemo ostati doma i glasovati elektronički

Goran Aleksić iz SNAGA-e ocijenio je da parlamentarna većina izmjenama Poslovnika želi ušutkati oporbu i spriječiti je da predlaže kvalitetne zakonske prijedloge. "Ovako oporba i ne treba, ako ćemo raspravljati ovako, možemo ostati doma i elektronički glasovati", ustvrdio je Aleksić. Prijedloga nije nedostajalo ni na kraju rasprave pa je Aleksić najavio da će i on predložiti  izmjene poslovnika koje će omogućiti formiranje odbora za zaštitu potrošača.

Rasprave su ponovno prekidane stankama, koje je oporba tražila kako bi progovorila o raznim problemima - od situacije na Hvaru do stanja u trogirskom brodogradilištu. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je nastavak zasjedanja u utorak kada će Sabor raspravljati o Prijedlogu zakona o uvjetima za pružanje usluga carinskog zastupanja.

Bauk i Maras NAJDULJA RASPRAVA Saborski zastupnici cijelu noć proveli u Saboru, ali ne zbog Vas Miro Bulj Nosi mu se bila boja Bulj izašao iz Sabora pa se malo zaigrao na Markovu trgu... Saborski zastupnici su o izmjenama poslovnika raspravljali cijelu noć 'Nećete nas ušutkati' Rasprava i dalje traje: 'U sabornicu sam došao jučer u 9.30, a ostat ću i dalje'
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • Hrvatska:

    Oporba cirkus zivi. Jadni oni tko ih je birao,

  • burza:

    Treba im zabraniti da uopce govore jer bi bilo bolje za sve nas

  • droza:

    Impresivna je količina energije koju manifestiraju oporbenjaci u svrhu zaštite politikanstva i populizma. Istovremeno je zanimljivo kako se apsolutno nigdje pa i u VL-u ne piše o ostalim izmjenama poslovnika, a ne samo o promjeni termina za traženje stanki. Naime, ... prikaži još! prema prijedlogu izmjena, predviđeno je između ostalog da će pred saborskim odborima, i oporba i vladajući moći sazivati javne sjednice, na kojima će npr.moći propitkivati direktore javnih poduzeća o poslovanju u nekom zadanom periodu, ali što je još bitnije, moći če na takvim sjednicama propitkivati i članove vlade. To je iznimno pozitivan prijedlog jer bi takav sustav mogao preventivno djelovati na možebitne malverzacije u tvrtkama koje su u državnom vlasništvu. Ali ne, naša vrla oporba u svrhu prikrivanja vlastite nesposobnosti i zaštite politikanstva i samopromocije, uhvatila se institucije stanke.