Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SABORU O PRALJKU

Glasnović Pernaru: Trojica su me zvala zbog tvog likovanja i rekla da te ne bi bilo da su bili tu

Zajedničkom izjavom svih parlamentarnih stranaka o presudi ICTY-a nastavljena 6. sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/12
30.11.2017.
u 11:55

Hrvatski sabor očekuje da Vlada razmotri sve raspoložive pravne i političke mehanizme kako bi osporila navode iz žalbene presude, pročitao je Jandroković izjavu sa sjednice Predsjedništva.

Nakon saborske stanke, Ivan Pernar iz Živog zida iznio je svoje viđenje jučerašnje presude.

– Nama se sustavno godinama govori da šutimo, jer se polazi od pretpostavke da stvarnost koja postoji oko nas zapravo ne postoji ako ćemo zabijati glavu u pijesak. Haaški sud je jučer utvrdio, a obrana nije osporila, da su se zločini događali nad Bošnjacima – ne samo da su to bili sporadični zločini nego da je to sustavno činjeno. Postavilo se i pitanje političke odgovornosti, prozvani su prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, Gojko Šušak i suradnici iz BiH. Bode u oči da HDZ ne priznaje haašku presudu kao istinitu, ali ne dovodi u pitanje rad Haaškog suda odnosno njegovu nadležnost. Nije moguće prihvatiti nadležnost nekog suda, ali ne i njegove odluke, zato zaključujem da je HDZ-ovo neslaganje s presudom licemjerno i neiskreno – kaže Pernar.

Zajedničkom izjavom svih parlamentarnih stranaka o presudi ICTY-a nastavljena 6. sjednica Sabora
1/24

– Ova presuda nije presuda Hrvatskoj i hrvatskom narodu, nego presuda jednoj politici, a ta je politika bila jednako okrutna i prema Bošnjacima i nekim drugim manjinama, ali i prema onima koji su podržavali tu politiku. Ali okrutna je i prema nama Hrvatima koji se zbog takve politike nalazimo u teškoj krizi. HDZ je mnogo opasniji za opstojnost našeg naroda, nego neki nevidljivi neprijatelji izvana – komentirao je Pernar.

Mostov Miro Bulj kazao je kako je jučerašnji čin Praljka krik da se govori istina o Domovinskom ratu.

– Je li udruženi zločinački pothvat 500 tisuća ljudi iz BiH koje je Hrvatska primila tijekom rata? ''Šestorka'' je platila ceh hrvatske politike dodvoravanja i zaborava – kazao je Bulj te poručio da se nikada ne smije zaboraviti istina o Domovinskom ratu.

– To je poruka Praljka, moramo govoriti istinu u ratu, o žrtvi hrvatskog čovjeka za ostankom na ovom teritoriju i ne dopustiti tu teoriju Haškog suda kojom se pokušava izokrenuti istina. Hrvati i hrvatski vojnik zaslužni su za BiH i Hrvatsku. Naš predsjednik Sabora bio je ministar vanjskih odnosa, pa što je učinio za šestoricu, je li ih posjetio? – zanima Bulja.

Nezavisni Željko Glasnović prvo se obratio Pernaru.

– Trojica su me zvala kada si ti, Pernare, jučer likovao kad je Praljak popio otrov. Rekli su mi da te ne bi bilo da su bili tu. A ni ovih nema u dvorani. Oni slave Dan republike. Likuju! – ­ kazao je Glasnović pokazujući prema praznim klupama SDP-ovaca, a zatim nekome poručio "a i ti se nemoj smijati, poslije ćemo se sresti vani". Zamjera što se ne trudi više da se otkriva istina o Domovinskom ratu.

– Da nema HVO-a, mi ne bismo sjedili ovdje, ne bismo sačuvali vaše sinekure, vaše penzije. Hrvatska bi danas izgledala kao Cipar, sram vas bilo, sjedite ovdje i likujete. To što se jučer dogodilo jest silovanje povijesne istine, mi nemamo knjige, ni muzej o Domovinskom ratu, nama drugi pišu povijest. Ova presuda odobrila je velikosrpski imperijalizam – zaključuje Glasnović

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković započeo je jutrošnje zasjedanje Sabora čitajući izjavu nastalu jučer na izvanrednoj sjednici Predsjedništva u vezi s presudom šestorici generala i samoubojstvom generala Slobodana Praljka, nakon čega su zastupnici minutom šutnje odali počast svim žrtvama u ratovima.

>> VIDEO Burni istup zastupnika Željka Glasnovića

– Jučer, u srijedu, 29. studenoga, održana je sjednica proširenog Predsjedništva Hrvatskoga sabora u povodu žalbene presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju kojom se potvrđuju kazne za Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića. Nakon jučerašnje rasprave, Klubovi zastupnika suglasili su se u ocjeni da žalbena presuda ne uvažava povijesnu istinu, činjenice i dokaze te je kao takva nepravedna i neprihvatljiva. Upravo je tragičnim činom oduzimanja života general Slobodan Praljak na simboličan način ukazao na svu nepravednost žalbene presude. Dopustite mi da u ime Hrvatskoga sabora i u osobno ime izrazim iskrenu sućut njegovoj obitelji.  

Žalbena presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ne temelji se na činjenicama i ulozi koju je Hrvatska imala prema Bosni i Hercegovini u priznavanju njezine neovisnosti, obrani njezinog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, a time i opstanka, te humanitarne pomoći koju je pružala izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine.  

U tom kontekstu, Hrvatski sabor izražava sućut i obiteljima žrtava svih zločina počinjenih u ratu u Bosni i Hercegovini. Klubovi zastupnika suglasili su se da je u ovom trenutku potrebno djelovati vodeći računa o interesima Republike Hrvatske, među kojima je i pružanje potpore hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, čiji položaj mora ostati konstitutivan i ravnopravan s ostala dva naroda u svim daljnjim promišljanjima o državnom uređenju Bosne i Hercegovine.  

S tim u svezi, Hrvatski sabor uskoro će na plenarnoj sjednici održati raspravu o odnosima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Klubovi zastupnika složili su se i da će, nakon pisane žalbene presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Hrvatski sabor zauzeti stajalište u zajedničkoj Deklaraciji.  

Također, Hrvatski sabor očekuje da Vlada razmotri sve raspoložive pravne i političke mehanizme kako bi osporila navode iz žalbene presude. U novonastalim okolnostima, Klubovi zastupnika suglasili su se da je potrebno održati razboritost, jedinstvo i odgovornost političkih stranaka vodeći računa o interesima Republike Hrvatske. U tom smislu, Klubovi zastupnika pozivaju zastupnice i zastupnike da se vode tim načelima u svom daljnjem političkom djelovanju u Hrvatskom saboru – pročitao je Jandroković.

Na sjednici u tom trenutku nije bilo zastupnika SDP-a koji su u to vrijeme bili na sjednici Kluba zastupnika (osim Domagoja Hajdukovića), SDSS-a, a ni GLAS-a, čiji je zastupnik Goran Beus Richembergh jučer najavio da oni ne žele sudjelovati u tome.

– Samoubojstvo je izvršio pravomoćno osuđeni ratni zločinac. Pokušaji koji dolaze iz vrha HDZ-a da se Hrvatski sabor instrumentalizira tako da na sutrašnjem nastavku sjednice nekom posebnom izjavom odbaci pravomoćnu presudu Haaškog tribunala te da se za osuđenog ratnog zločinca održi minuta šutnje potpuno su neprihvatljivi i skandalozni. GLAS u takvom dezavuiranju Hrvatskog sabora neće sudjelovati! – napisao je Beus Richembergh jučer na Facebooku. Nakon minute šutnje stanke su zatražili Ivan Pernar, Miro Bulj te Željko Glasnović, kako bi progovorili o ovoj presudi.

VIDEO: Trenutak kada je Slobodan Praljak popio otrov

 

Komentara 168

ZE
zebra11
12:45 30.11.2017.

Pernar se po srpskim televizijama u BiH i Srbiji da bi se dodvorio srpskoj javnosti hvali da mu je baka iz Banja Luke. Pernar je povezan podrijetlom sa bosanskim Srbima. U Hrvatskoj se 200 tisuća tzv. ljevičara deklariraju kao Hrvati,, a zapravo se radi o ljudima koji su rodbinski, obiteljski i podrijetlom vezani za više od 300 tisuća pripadnika manjina u Hrvatskoj. Lijevi bazen glasača kojem pripada i Pernar ima oko 900 tisuća birača, a u taj lijevi bazen spada 150 tisuća Srba, 50 tisuća Bošnjaka, 100 tisuća drugih pripadnika nacionalnih manjina, te 200 tisuća onih koji se samo na popisu stanovnika deklariraju Hrvatima, a zapravo se radi o ljudima najčešće srpskog podrijetla ili ljudima iz mješanih brakova. Zato ne treba čuditi da mnogi iz tog lijevog i jugo korpusa osjeća takav prezir prema Hrvatima, Hrvatskoj, dijaspori i Katoličkoj crkvi. Takvi ljevičari poput Pernara, Glavaševića kojem je mama Srpkinja iz Prijedora, Jovanovića kojem je tata bosnaski Srbini Pelagićeva ili ids-ovca Miletića kojem se tata kao jugo oficir doselio iz BiH u Istru da bi njegov sin bio danas najveći Istrijan su obični jugo šovinisti kao i oni koji glasuju za njih. Pogledajte dežurne lijeve komentatore ispod ovog članka, etiketiraju i vrijeđaju Glasnovića, spominju BiH, toliko su neobrazovani i ne kuže da su im iz BiH došli svi njihovi lijevi idoli i da ih nema, ne bi imali kome dati glas ti stari ljevičarski luzeri od 60+ godina.

DU
Deleted user
12:43 30.11.2017.

Vidi se da Glasnovic nije ucio povijest koju nam je pisala veliko srpska poltika zato danas ne znamo o pravoj istini drugog svjetskog rata vrlo malo skoro nista,sto je tuzno i zalosno. Na tom tragu zamracujemo istine i domovinskog rata.Doo kada ovako velike hrvatine?

Avatar Feniks
Feniks
12:23 30.11.2017.

Bravo Glasnovicu!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije