Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.11.2017. u 12:44

Čak i prvostupanjska presuda Haaškog tribunala na najizravniji je mogući način krimenom ocijenila inicijativu za stvaranje HB, odnosno hrvatskog entiteta

Svaki put kada uoči nekog važnog događaja izađem s kakvom ocjenom koja je na razini kladioničarskih procjena o mogućem ishodu, potvrdi se, nažalost, da sam bio u pravu. Nakon intervjua s generalom Mijom Jelićem u Makarskoj, ustvrdio sam da 29. studenoga završava jedna epizoda šestorici dužnosnika Herceg-Bosne, nakon čega počinju drugi procesi.

A upravo se Mijo Jelić našao na jednoj od monstruozno ispisanih optužnica koje su načinili bošnjački tužitelji i bivši obavještajci. Samo, ta je optužnica trebala odavno biti signal za uzbunu o tome da su bošnjačko pravosuđe i prateće institucije čak išle korak ispred samog haaškog procesa u sotoniziranju hrvatskih branitelja. Tamo, naime, stoji kako je Jelić dio zločinačkog plana u koji su bile povezane vojne i političke vlasti RH i Herceg-Bosne. Još jedna takva optužnica ispisana je na temelju nepravomoćne presude za slučaj Ljubuškog. Iako cijela drugostupanjska presuda nije objavljena, očito je, međutim, da nije promijenjena u dijelu u kojemu se spominju znani i neznani pripadnici HVO-a, HDZ-a (oba, iz RH i BiH), te predstavnici raznih civilnih i vojnih vlasti. Takva široka formulacija doslovno postaje najšira moguća platforma za vođenje pravnih, a u slučaju BiH i političkih utakmica. Na desetke je takvih spremnih optužnica, a kako bi izbjegli da im se sudi po političko-pravnim konstrukcijama, nemali broj bivših visokih časnika HVO-a sklonio se u Hrvatsku očekujući da bi u njoj mogli imati pravično suđenje. No, ova presuda zasigurno će imati brojne političke posljedice.

Ponajprije stoga jer će sada sarajevske političke stranke, koje Hrvate inače dijele na dobre i loše, nastojati pod svaku cijenu ustrajati u pokušajima da se do kraja dokine i onaj preostali dio hrvatske konstitutivnosti i jednakopravnosti u BiH. Čak i prvostupanjska presuda Haaškog tribunala na najizravniji je mogući način krimenom ocijenila inicijativu za stvaranje HB, odnosno hrvatskog entiteta. “Vijeće je većinom glasova utvrdilo da je postojao udruženi zločinački pothvat (UZP) koji je za krajnji cilj imao uspostavljanje hrvatskog entiteta, djelomično u granicama Banovine iz 1939.”, stoji u dokumentu. Ova rečenica surova je opomena za budućnost, pa i svojevrsna prijetnja aktualnim hrvatskim političarima iz BiH da se njihovi legitimni politički ciljevi unaprijed proglašavaju zločinačkim pothvatom. Uostalom, iako jedina danas ne postoji jer je mirovnim sporazumima utopljena u Federaciju BiH, jedino je izrečena presuda projektu koji je donio opstanak BiH – Herceg-Bosni. Republika Srpska i bošnjačnja Republika BiH nisu, po Haaškom tribunalu, mogle biti ni dodirnute jer su dio Daytonskog sporazuma. Presudilo se, dakle, ugašenoj tvorevini, što samo pokazuje koliko su vodstva u Zagrebu i Mostaru bila naivna kada su pristala na taj kompromis. Prvi test bošnjačkog odnosa prema Hrvatima u BiH bit će izmjene izbornog zakona i zahtjeva da sami biraju nacionalne predstavnike u vlasti, a ne da im ih nameću brojniji narodi. Drugi važan ispit odnosit će se na procesuiranje svih zločina kojim bi se trebalo ispraviti ono što nije učinio Haaški tribunal – utvrditi odgovornost najviših bošnjačkih dužnosnika za vrijeme rata, uključujući i udruženi zločinački pothvat prema Hrvatima.

Komentara 6

EM
emojmile
01:44 01.12.2017.

Bas super. Sve po.hrvatima. Sad ljepo svi srbi muslimani i ini, koji imaju hrvatske domovnice neka.ih vrate jer ih nisu dobili posteno, dalje svi koji.koriste.hrvatske mirovine neka ih prestanu uzimati, svi.koji koriste hrvatski zdravstveni sustav neka ide u Bg ili Sarajevo, svi koji primaju socijalu, neka idu kod sefa u Banja Luku ili u Sarajevo. I kad opet bude rata, molimo vas da vise nikada ne tražite pomoc hrvata, nemojte tražiti pomoc nikakvu. Toliko.

NO
Norway
09:03 01.12.2017.

Kujundžiću, pljuni u olovku i izračunaj koliki je dug Bih ostavio u Hrvatskim bolnicama, možeš Počet od Splitske bolnice. Možeš uračunati i troškove medicinskog osoblja koje se zarazilo tbc i ostalim zaraznim bolestima u takvim uvjetima rada.

ST
stomiovotreba
01:18 01.12.2017.

Izgleda da ga je treci entitet definitivno popusio. R.I.P.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije