Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Velika promjena za studente! Sabor donio novi zakon, evo što se uvodi!

Tim se Zakonom izjednačava pravo na obavljanje studentskih poslova redovitih i izvanrednih studenata koji nisu u radnom odnosu, uvodi minimalna satnica te propisuju veće naknada za noćni i rad blagdanima
19. listopada 2018. u 14:25 19 komentara 53171 prikaza
studenstka menza
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova donio Zakon o obavljanju studentskih poslova kojim se izjednačava pravo na obavljanje studentskih poslova redovitih i izvanrednih studenata koji nisu u radnom odnosu, uvodi minimalna satnica za studentske poslove, propisuju veće naknada za noćni rad i rad blagdanima.

Mirnado Mrsić 'Zakonom o studentskom radu Vlada studente pretvara u jeftinu radnu snagu'

Student tako ima pravo na 50-postotno uvećanje satnice za rad na državne blagdane, za rad noću, nedjeljom i za prekovremeni rad, ima pravo i na naknadu putnih troškova te toplog obroka.

Naručitelj studentskog posla dužan je posredniku (studentski centar ili visoko učilište koje ima centar za studentski standard) za račun studenta isplatiti naknade za obavljeni posao najkasnije 15 dana od završetka posla.

Donesene su i izmjene Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima kojima se olakšava prilagodba tiskanih djela zaštićenih autorskim pravom i srodnim pravima u formate prilagođene potrebama slijepih osoba, osoba s oštećenjem vida ili drugim poteškoćama zbog kojih se ne mogu služiti tiskom.

Ivan Vilibor Sinčić PROZIVAO BRKIĆA U SABORU Sinčić: Poreznoj upravi dovoljno je bilo objašnjenje 'novac mi je dao brat'

Sabor je većinom izglasao i Zakon o žičarama, te Zakon o osnivanju Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

Usvojeno je i nekoliko izvješća iz bankarskog sektora, godišnje izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga za 2017. godinu, izvješća Hrvatske banke za obnovu i razvitak za 2016. godinu i 2017. godinu, te izvješće o radu Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti za 2017.

Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida negodovao što ta izvješća nisu raspravljena u Saboru već samo na saborskim odborima, a pridružio se i Ivan Lovrinović (PH) ocijenivši da se radi selekcija i manipulira se kako javnost ne bi saznala neke stvari.

Igor Lovrinović Plan restrukturiranja Lovrinović od premijera i ministra financija traži hitnu objavu rezultata nadzora Uljanika

"Smatrate li da te institucije nisu bitne ili sakrivate podatke?", upitao je Lovrinović.

U drugo čitanje poslan je i prijedlog izmjena Zakona o održivom gospodarenju otpadom, kao i prijedlog izmjena Zakona o proizvodnji, remontu i prometu naoružanja i vojne opreme.

Povratnici i iseljenici
Tko se vraća u Hrvatsku? 'Život u Njemačkoj donosi mnogo toga, ali dom je ipak dom'
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
  • Marko1337:

    Sve fakultete treba privatizirati i tako će se očistiti svi studiji koji nam ne trebaju, a ostali će moći slobodno gdje žele jer su si sami financirali školovanje. Zločin je da hrvatski narod financira one koji odlaze

  • Ante tTony:

    Dali neko zna koliko kosta upis na fakultet ili college u Americi ili Kanadi 90% su privatna sveucilista : Tuition fees $ 34,700 Hrana i soba $12,210 Total za godinu $ 49,950 Public colleges: Tuition fees $ 3,570 Hrana i ... prikaži još!70 Hrana i soba $ 8,400 Total za godinu $ 11,970

  • NasaSenkica:

    Najbitnije da je partizanske zgadije sve manje i da ubojice Hrvata nazalost prirodnim putem izumiru.