Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Zakonom o studentskom radu Vlada studente pretvara u jeftinu radnu snagu'

Studenti su lišeni radnih prava, radit će više, a imati manja prava, tvrdi Mrsić
28. rujna 2018. u 11:56 2 komentara 1188 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Nezavisni saborski zastupnik Mirando Mrsić ocijenio je danas kako Vlada prijedlogom Zakona o studentskom radu omogućava jeftinu radnu snagu umjesto da zaštiti studente. Studenti su lišeni radnih prava, radit će više, a imati manja prava, tvrdi Mrsić.

Ova odluka ne diskriminira humanističke i društvene strudije - kaže ministrica obrazovanja Blaženka Divjak Sveučilišta Uspješnim studentima školarinu će platiti država

- Vlada je jučer donijela prijedlog zakona o studentskom radu po kojima se određuju uvjeti pod kojima rade, ali nisu ih uredili, nego su omogućili jeftinu radnu snagu. Hrvatska ima jeftinu radnu snagu, Vlada se time već hvalila i zvala investitore, a sada očito žele isporučiti i jeftini studentski rad – kritizira Mrsić. Vlada je, nastavlja on, pripremila i poreznu reformu koja ide na ruku kapitalistima i sada im još žele isporučiti i jeftinu radnu snagu.

- Iako smo tijekom rasprave ukazivali na probleme - studenti neće biti zaštićeni, koliko moraju raditi - ispada da će raditi više, a imati manje prava nego radnici koji su zaštićeni – prigovara Mrsić. Rad bi trebao biti u funkciji tržišta rada, no država studente osuđuje da moraju raditi da bi mogli studirati, smatra Mrsić.

jesu li uspjeli? Studenti se 6 mjeseci prejedali ne bi li izbjegli vojsku

- Obrazovanje ne smije ovisiti o materijalnom statusu. Red koji je trebao uvesti zakon nije uveden i budućnost studentskog rada u Hrvatskoj nije definirana. Ono što bih htio reći jest da su studenti budućnost Hrvatske, a ne jeftina radna snaga. Isti ljudi za isti posao različito će se plaćati. Bilo bi logično da se plaća po onome što radi – objašnjava Mrsić.

Jedino pozitivno u Vladinom prijedlogu zakona jest što propisala minimalna plaća, pa se minimalna satnica ne spušta ispod minimalne razine, a i propisana je minimalna plaća za rad praznicima.

>> Pogledajte “okršaj” Plenkovića i Bernardića u Saboru

Blagajnička ladica
Prijedlog na stolu
U Hrvatskoj se uvodi novi porez. Stupa na snagu početkom iduće godine
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
  • Avatar Stimy
    Stimy:

    Studenti nek studiraju, a na da radnicima uzimaju radna mjesta da bi gazda stavil razliku love u džep. Pa još i preko studenta dobar dio i "opral!.

  • Avatar ilija.pravednik
    ilija.pravednik:

    Ovaj je kao mrgud iz Štrumfova...ja mrzim da mrzim