Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Sa zastrašujućim sustavom S-400 Putin preko Vučića prkosi Europi

Svi se pitaju hoće li Srbija nabaviti i S-400. Predsjednik Srbije Vučić rekao je da je to jedino moguće ako im ga Rusi poklone i nikako drukčije jer Srbija za to nema novca – taj sustav košta između 300 i 500 milijuna dolara
25. listopada 2019. u 23:19 184 komentara 23804 prikaza
S-400
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Vjerojatno najefikasniji protuzračni sustav današnjice, ruski S-400 prvi će put sudjelovati u vojnim vježbama izvan granica Rusije. Vijest o dolasku S-400 Triumf zajedno sa sustavom Pancir-S1 u Srbiju prenijeli su praktično svi važniji svjetski mediji. Neki, jasno, s oduševljenjem, a neki sa zebnjom. Jer, S-400 je sustav koji je uvelike promijenio tijek rata u Siriji. I zapadni su vojni stručnjaci bili tada oprezni u planiranju zračnih operacija postajući svjesni kako sa S-400 na tlu, ma kako suvremen bio, nijedan zrakoplov ne može ostvariti prevlast na nebu.

S-400 Slavenski štit 2019 Zajednička vježba Srbije i Rusije: U Srbiju dopremili protuzračni sustav S-400

Batajnica i Pasuljanske livade

Zajednička srbijansko-ruska vojna vježba pod nazivom Slavenski štit 2019 zapravo je nastavak suradnje ruskih i srpskih jedinica protuzračne obrane. Početkom rujna vojska Srbije sudjelovala je u vježbama u Lenjingradskoj oblasti u kojima se uvježbavalo zajedničko djelovanje.

– U središtu za obuku raketnih jedinica Zračno-svemirskih snaga u gradu Gatčina (Lenjingradska oblast), pripadnici PZO-a Republike Srbije prošli su intenzivnu obuku na suvremenim trenažnim sustavima obuke – objavili su tada iz ministarstva obrane Ruske Federacije ističući i kako su pripadnici Vojske Srbije sudjelovali u prvim rusko-srpskim vježbama snaga protuzračne obrane u Astrahanskoj oblasti. U sklopu tog prvog koraka Slavenskog štita 2019 srbijanski su se vojnici upoznali sa sustavom S-400 Triumf te Pancirom-S1 uvježbavajući velike zračne napade te izvodili probna lansiranja u teškim uvjetima simulirajući gađanje meta na velikim i malim visinama.

I sada slijedi repriza na tlu Srbije, gdje će se Slavenski štit 2019. realizirati na području aerodroma Batajnica te na vojnom poligonu Pasuljanske livade u središnjoj Srbiji radi zajedničkog djelovanja snaga PZO-a dviju zemalja te obuka i uvježbavanja zapovjedništava i postrojbi za pripremu i izvođenje operacija protuzračne obrane. Još je zanimljivije kako je riječ o vojnim vježbama s bojnim gađanjem.

Damir Krstičević ROK OD 6 TJEDANA NATO traži od Hrvatske: Hitno vam treba plan za odvajanje više novca za obranu

Nije trebalo sumnjati da će srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić posjetiti vojnu vježbu, koja traje do 29. listopada, te iskoristio priliku da otkrije još neke detalje srbijanske suradnje s Rusijom.

– Danas smo imali jedinstvenu priliku vidjeti kako funkcionira divizija S 400 te vidjeti kako Pancir S funkcionira. Kao što znate, jedan smo sustav Pancir S kupili i uskoro ga očekujemo u našoj zemlji. Fantastičan sistem, koji gađa sve leteće objekte, posebno dronove i krstareće rakete na daljini do 80 km. Sve vidi i vrlo je teško ometati njihov radar jer imaju mnogo raznovrsnih šifri i mnogo različitih pristupa – rekao je jučer Vučić. Naglasio je kako Srbija nema S-400, ali je sretan da mogu vidjeti kako sustav funkcionira.

– Na 600 kilometara vidite sve, gađate već na 380 kilometara i nije slučajno najbolji sustav na svijetu. Ja nisam vjerovao, a vidio sam maloprije kako nam je manje od pet minuta bilo potrebno da uništimo sve ciljeve, 14 avioformacija napadalo je Republiku Srbiju i u pravom smislu, oni su obilježavali ciljeve i uništavali. Zanimljivo je da jedna raketa, kada gađate, ima vjerojatnost od 98 posto da pogodi taj cilj, a oni obično ispaljuju dvije na jedan cilj, a tu je 99,99 posto i tu nema promašaja – oduševljen je Vučić ruskim sustavom.

Rusko-afrički summit NOVA UTRKA Putin osvaja Afriku – nudim oružje, tražim vaše rudno bogatstvo

Međutim, zanimljivije su njegove riječi o tome hoće li Srbija nabaviti i S-400. Rekao je da je to jedino moguće ako im ga Rusi poklone i nikako drugačije jer Srbija za to nema novca – taj sustav košta između 300 i 500 milijuna dolara. Činjenica je da je sustav mogao u Srbiju biti dopremljen jedino preko zračnog prostora zemalja NATO-a, slično kao i nedavno dopremljeni oklopni transporteri, a logično je postaviti i pitanje zašto bi Rusija ušla u ovako riskantan i geopolitički vrlo izazovan kontekst da ne misli nešto ozbiljnije, odnosno prodati taj sustav Beogradu. Srbija zajedničkom vježbom s Rusijom Zapad stavlja u tešku situaciju, u kojoj će se Vučiću i ostalima postavljati neka neugodna pitanja. S druge strane, Rusija je na vrlo efektan i efikasan način iskoristila defenzivnu vanjsku politiku kakvu vodi Donald Trump naizgled gubeći interes za prostor zapadnog Balkana.

“Pomoć Slavenima”

Sergej Nariškin, šef ruske kontraobavještajne službe SVR pojavio se na srbijanskoj državnoj televiziji izjavivši kako dvije zemlje provode kompleksne zajedničke operacije kako bi štitile svoje vanjskopolitičke interese. Ruska državna agencija RIA objavila je netom prije vježbe u Srbiji tekst pod naslovom “Pomoć Slavenima. Kako Rusija naoružava i obučava vojsku Srbije”. U tom se tekstu navodi kako je vojna suradnja Rusije i Srbije počela znatno prije, već za vojne parade 2014. godine, kojoj je gost bio i Vladimir Putin. Potpisan je sporazum o zaštiti intelektualnog vlasništva, nedugo zatim počelo je dolaziti i rusko oružje.

Putin i Erdogan SOČI Tursko-ruski 'povijesni dogovor': potisnuti Kurde i uvesti zajedničke ophodnje

U tekstu se ističe i da je 1999. za bombardiranja Srbije američki nevidljivi F-117 srušen upravo ruskom raketom S-125. Ali i kako su srbijanski vojnici sada uvježbani da samostalno koriste rusko protuzračno naoružanje. Za razliku od Vučića, ovdje se tvrdi da Srbija ima novca za S-400 iako nabava još nije potvrđena. Vojni budžet sada im je 910 milijuna dolara.

S-400
1 / 19
Proslava Dana pobjede u Moskvi

Vojna vježba u Srbiji

Suradnja Srbije s Rusijom sasvim sigurno neće se zaustaviti samo na vojnoj vježbi. U svojoj analizi vojno-tehničke suradnje dviju zemalja RIA ističe kako je početkom ove godine Srbija naručila tri suvremena jurišna helikoptera Mi-35M te četiri transportna Mi-17V5, koji su isporučeni prošlog tjedna. Prije dvije godine već su nabavljena dva takva helikoptera. Mi-35M trebali bi stići do kraja godine. RAI novosti nedavno su pisale o tome kako je u Srbiju stiglo deset oklopnjaka BRDM-2MS, a očekuje se i 30 tenkova T-72, koji nisu kupljeni, već ih je Rusija ustupila. Prije toga je u Srbiju stiglo i šest MiG-ova 29 iz rezervnog sastava. U tom tekstu nema informacije da je Srbija kupila Pancir-S1, no Vučić je objavio kako je informacija točna, Srbija dobiva i taj protuzračni sustav.

EKSKLUZIVNO
Večernji objavljuje: Ovo su najopasniji trenuci na cestama snimljeni HAC-ovim kamerama
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
  • Deleted user:

    A onaj naš nesposobni ministar koji se samo poziva na svoju ulogu u ratu prije sto godina nije u stanju niti nabaviti 12 polovnih i otpisanih aviona, a kamoli nešto efikasnije, modernije i ubojitije. Hrvatska vojska stagnira i zahvaljujući ovima ... prikaži još! koji se stalno pozivaju gdje je tko bio ‘91. uspjeli smo postati prava razoružana nacija, koja se uzda u neprovjerene HS strojnice, polovne pancirke, donirano groblje američkih helikoptera za osmatranje i poljoprivredne avione, uključujući i dva MIG-a BIS 21, kojima otpadaju dijelovi u zraku. NATO nas košta, a ništa ne daje, sa Rusima ne smijemo i ne želimo imati posla, a Ameri nas blokiraju kod svake i najmanje nabavke oružja. Katastrofa. Nikada gore. U stožeru i VSOA-i u glavnom rodjački kadrovi. Ovaj HDZ gdje prođe, trava ne raste. Šteta, a bili smo pobjednička vojska i prednjačili sa inovacijama, tehnikom i kadrom.

  • Deleted user:

    Srbija ima svoj put , prijatelji su sa državama koje su sami izabrali , ako Rusija pokloni i namjesti sisteme o kojima piše autor priloga za Eu. to nije nikakva prijetnja a za nas još manja . U našem slučaju ... prikaži još!ju od aviona u idučih deset godina neče biti ništa , ostalo što če letjeti zrakom padati če samo od sebe . vojnih pretenzija do susjede nemamo a ako dodje do nekakvog ekcesa u susjedskim odnosima imamo srce i hrabrosti da se obranimo . Jedino što me žalosti je neprimjeran izbor naših prijatelja iz kojega treba izbaciti amere a ministra obrane i predcjednicu uz sve amerofile trenitno udaljiti iz političkog i inog odlučivanja .

  • than:

    Jedino zastrašujuće u svemu tome je što njih muze Rusi, a nas Amerikanci. Njima Rusi nude sustav, a od nas Ameri traže da dignemo na 2% izdvajanja iz BDP-a za vojsku i da kupujemo od njih. No, banana države bolje ni ne zaslužuju.