Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravni savjetnik

'Sa susjedima nismo 'najbolji' pa nam zatvaraju vodu dok nas nema kući'

slavina, voda
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
13.03.2014.
u 17:00

Onaj tko ima pravo na zaštitu posjeda, smije svoj posjed štititi i silom, ako je to nužno, jer bi sudska pomoć stigla prekasno

P: Stanujemo u prizemlju, na katu je druga obitelj s kojom nismo u najboljim odnosima, ali imamo zajednički priključak za vodu. Dok smo bili na poslu, zatvorili su ulazni ventil na vodovodnom šahtu u dvorištu zajedničke zgrade i prekinuli nam dotok vode. Sami smo odvrnuli ventil i riješili problem, no što ako se to ponovi? 

(Marijan, Karlovac)

O: Zakon zabranjuje samovlasno smetanje posjednika. Tko posjedniku bez njegove volje oduzme posjed ili ga u posjedovanju uznemirava, ima pravo na zaštitu posjeda. To pravo prestaje protekom roka od 30 dana od dana kada se saznalo za čin smetanja ili počinitelja toga smetanja, a najkasnije godinu dana od dana nastalog smetanja. Posjednik kojemu je posjed samovlasno smetan ovlašten je svoj posjed štititi putem suda, zahtijevajući da se utvrdi čin smetanja njegova posjeda.

U konkretnom slučaju utvrdit će se da vam je samovoljno zatvoren ulazni ventil na vodovodnom šahtu te da je na taj način izvršeno smetanje posjeda priključka tekuće vode, i narediti uspostava posjedovnog stanja kakva je bila u času smetanja. Istom odlukom sud će zabraniti takvo ili slično smetanje ubuduće.

S obzirom na to da ste naveli da ste sami odvrnuli ventil i omogućili dotok vode, dopuštena je i samopomoć.Onaj tko ima pravo na zaštitu posjeda, smije svoj posjed štititi i silom, ako je to nužno, jer bi sudska pomoć stigla prekasno, a riječ je o neposrednoj opasnosti. No, za zaštitu svojeg posjeda ne smije primijeniti silu veće jakosti nego što je primjerena okolnostima, o čemu se kod primjenjivanja dopuštene samopomoći mora voditi briga i odgovorno je upotrijebiti.

U postupku zbog smetanja posjeda raspravljanje i utvrđivanje činjenica ograničeno je samo na raspravljanje onih činjenica kojima se utvrđuje posljednji posjed i čin nastalog smetanja.

>>Žive u gradskom stanu, a ne plaćaju režije ni najamninu

 

Komentara 1

KA
kafka
18:17 13.03.2014.

Građani premalo znaju o osnovnim svojim pravima i pravima drugih, povodeći se 'nekim svojim pravom'. Nastaju svađe i svi misle da su u pravu. Nekada nažalost završava nanošenjem ozljeda ili ubojstvom. Bilo bi dobro kada bi se na TV maloV malo obrazovalo ljude o pravima i načinu rješavanja konflikta. .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije