Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

S Rusima kao i do sada

27. kolovoza 2008. u 19:54 2 prikaza

Hrvatska je u trenutačnoj krizi zbog ruskog priznavanja Južne Osetije i Abhazije na strani zapadnih sila, odnosno ostaje vjerna stavu koji je zauzet 19. kolovoza na sastanku NATO-a. Naša će zemlja i u djelovanju pri Vijeću sigurnosti UN-a slijediti politiku zemalja Europske unije i NATO-a prema Gruziji i Rusiji, potvru00F0uju u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

Do sada, navode u Ministarstvu, zbog toga nismo imali nikakvih problema s ruske strane. Ovih je dana bilo kontakata s ruskim veleposlanikom, i to na njihovu inicijativu jer je ruska strana pokušala objasniti svoje poteze u Južnoj Osetiji i Abhaziji.

Komunikacija s ruskom stranom je uobičajena, doznajemo u Ministarstvu.
Većih problema ne bi trebalo ni biti, nadaju se u hrvatskoj Vladi, s obzirom da je Hrvatska politika sve vrijeme bila dosljedna.

Hrvatska je već šest godina u pripremama za članstvo u NATO-u i slijedi stavove koje zauzimaju NATO i EU. Unatoč svemu, Hrvatska se nada da će održati dobre odnose s Ruskom Federacijom, rečeno nam je u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

I hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izrazio je zabrinutost zbog ruskog priznanja Južne Osetije i Abhazije. Takva odluka čini složenu situaciju u toj regiji još složenijom, a politika svršenog čina mogla bi stvoriti dojam da se žele izbjeći pregovori o budućem statusu Južne Osetije i Abhazije koji su bili predviđeni dogovorom predsjednika Dmitrija Medvedeva i predsjednika Nicolasa Sarkozyja, priopćeno je iz ureda hrvatskog predsjednika.

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće