Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Katastrofalno stanje

S pokvarenim zubima nema polaska u školu

zubi
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/2
10.07.2015.
u 19:00

Dr. Željko Rotim: Svako dijete, čim mu izađu šestice, trebalo bi na pečaćenje fisura.

Da bi krenuli u školu, prvašići će od jeseni u školu morati donijeti potvrdu stomatologa da su im zubi popravljeni. U slučaju da imaju karijes, na potvrdi će morati pisati datum kad su naručeni na popravak zuba.

To je samo jedna u nizu akcija s kojoj je cilj prevencija i saniranje zuba djece u Hrvatskoj, po čemu smo najgori u Europi.

Najlošiji u Europi

Da djeca u Hrvatskoj imaju najlošije zube od svih zemalja u Europi, rezultat je analize podataka indeksa KEP (karijes, ekstrakcija, plombe) koji je standardno mjerilo stanja zubi. Taj indeks označava ukupan zbroj zubi s karijesom, izvađenih i popravljanih zubi, odnosno zuba s plombom, a za šestogodišnjake u Hrvatskoj iznosi 4,14, što znači da je u prosjeku šestogodišnje dijete imalo više od četiri zuba popravljano, s karijesom ili izvađeno.

Šestogodišnjaci posljednje mjesto u Europi po stanju zuba dijele s vršnjacima iz Bugarske, dok 12-godišnjake u Hrvatskoj KEP od 4,18 svrstava također na posljednje mjesto, s Rumunjskom. I prije tih zaključaka stanje zuba školaraca bilo je katastrofalno, no smatralo se da ipak nije najgore u Europi. Analiza podataka iz Centralnog informacijskog zdravstvenog sustava pokazala je, međutim, suprotno, što je alarmiralo Ministarstvo zdravlja.

Bezbolan zahvat

– Uvodimo nacionalno povjerenstvo za dentalnu medicinu i počinjemo s programom ranog otkrivanja oralnog karcinoma koji je u najvećem porastu u posljednje tri godine. Provest će se dodatna edukacija svih stomatologa u suradnji sa Zavodom za oralnu patologiju Stomatološkog fakulteta, a akciju će koordinirati prof. dr. sc. Ivan Alajbeg – najavio je dr. Željko Rotim, predsjednik Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine. Povjerenstvo je već počelo s nekim akcijama jer je radna skupina za preventivu i promicanje i zaštitu oralnog zdravlja koju vodi prof. dr. sc. Ivana Ćuković Bagić, počela s pečaćenjem fisura trajnih kutnjaka. Akcija je to koju je osmislila dr. Jasenka Jeličić, a provodit će se po svim školama. Riječ je o bezbolnom zahvatu koji sprečava karijes.

– Svako dijete, čim mu izađu šestice, trebalo bi na pečaćenje fisura. HZZO to omogućuje besplatno i to je najbolji preventivni zahvat – poručio je dr. Rotim, ističući da je cilj donesenog Nacionalnog preventivnog programa za zaštitu oralnog zdravlja povećati udio zdravih zuba kod šestogodišnjaka na 60 posto i smanjiti KEP indeks kod 12-godišnjaka na 2,5.

>>Križevačka obitelj u zdravstvenom biznisu: Najmodernija tehnika ugradnje umjetnih zuba bez mogućnosti pogreške

>>Prosječni Hrvat godišnje potroši četiri zubne paste

Komentara 14

CR
crocro
20:37 10.07.2015.

Sve podržavam. I sve treba učiniti da djeca od najranije dobi steknu naviku pranja zubi. No, što će se dogoditi ako neki roditelji čije dijete treba krenuti u prvi razred, ne uputi svoje dijete na popravak zubi. ili ne sanira kvarne zube, ili ne donese potvrdu o tijeku postupka popravka zuba. Da li to znači da zbog propusta roditelja dijete neće biti upisano u prvi razred i da će zbog zuba gubiti pravo na školovanje, tj. kašnje u školovanju. Sve dok ne sanira kvar na zubima i ne donese potvrdu da je sve u redu? Tko će snositi sankcije ako nedužno dijete ne bude upisano u prvi razred? I da li je moguće da se takav scenarij dogodi.

LA
LANA555
23:46 10.07.2015.

Kolko ima roditelja kaj poima nemaju kak se zubici peru ?A imaju poima kak se vuga .Jadna djecica em 9godina bu ju morali ic u osnovnu skolu.em sad zubici.Kaj ce jos doc na red.Vec mi na k...c idu ti gluposti.

PA
_Pablo_
21:35 10.07.2015.

A što sa zubarima koji ne žele popravljati mliječne zube,a djeca u toj dobi još ih imaju?Zubar ih je našoj djeci samo premaza lijekom i čekajte da ispadnu.Da niste ukinuli školske dispanzere koji su se bavili prevencijom i kontrolom zdravlja djece do ovog ne bi došlo.Moja je zubarka školu zvala ako se nisam pojavila na zakazanom terminu.Imali smo odličan zdravstveni sustav za djecu i bez obzira na to iz kojeg doba je bio nije ga tribalo rušit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije