Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Navođena implantologija

Križevačka obitelj u zdravstvenom biznisu: Najmodernija tehnika ugradnje umjetnih zuba bez mogućnosti pogreške

09.06.2015., Krizevci, Trg svetog Florijana - Poliklinika Medikadent d.o.o. je privatni specijalisticki stomatoloski centar temeljen na visoko strucnom i motiviranom osoblju, te najsuvremenijim tehnologijama u dentalnoj medicini uz prisustvo najkvalitetni
Foto: Damir Špehar/Pixsell
1/6
15.06.2015.
u 17:15

U planu su ginekološka klinika kao i ona za plastičnu kirurgiju

Kad je 1975. Ivan Novosel u Križevcima osnovao metalski obrt, jedan od prvih u tadašnjoj Jugoslaviji, vjerojatno nije mogao predvidjeti da će se iz njega nakon 40 godina razviti najmodernija stomatološka poliklinika u ovome dijelu Europe.

Otac kao pionir biznisa

– U tadašnje vrijeme to je bio ozbiljan pothvat. Postojali su obrti iz uslužnih djelatnosti, ali proizvodni su bili rijetki. Otac je stvarno bio pionir – kaže njegov sin, također Ivan, koji je danas direktor poduzeća Elektrotehnika, koje se razvilo iz malog obrta, ali i poliklinike Medikadent, drugog biznisa obitelji Novosel.

Riječ je doista o obiteljskome poslu – uz Ivana kao poslovnog direktora, njegov brat Tomislav direktor je proizvodnje u Elektrotehnici, a sestra Andreja Rösler voditeljica je poliklinike.

Nekadašnji obrt prerastao je u poduzeće početkom 90-ih, čim je to postalo moguće, a tvrtka se proširila na nekoliko segmenata – proizvodi mljekarsku i sirarsku opremu, industrijsku elektroniku, a razvila je i vlastitu liniju LED rasvjetnih tijela za vanjske prostore, na što su posebno ponosni. Opremili su i vlastiti laboratorij za ispitivanje rasvjete, koji je upravo u postupku akreditacije. Otkud nakon svega toga iskorak u sasvim drugu, stomatološku branšu?

– Počeli smo proizvoditi komponente za stomatološke i medicinske ordinacije, što je bio skok u pogledu složenosti tehnologije i tako se rodila ideja o poliklinici. U opremanje smo uložili deset milijuna kuna. Glavninu opreme izradili smo sami, jedino smo stomatološke stolce uvezli iz Japana. No i njih smo doradili – kaže Novosel.

Za potrebe poliklinike adaptiran je prostor od oko 500 četvornih metara u nekadašnjoj križevačkoj vojarni. Probni rad počeo je u siječnju prošle godine, a otvorenje je uslijedilo u prosincu. Novosel kaže da pružaju sve stomatološke usluge, od najjednostavnijih do najsloženijih zahvata, a specijalizirani su za takozvanu navođenu implantologiju.

– Riječ je o najnovijoj tehnologiji i najboljim dostignućima u dentalnoj medicini. Sve kreće ne od klasičnog ortopana, panoramske slike čeljusti, što je obično jedna od glavnih dijagnostičkih metoda u stomatologiji, nego od trodimenzionalne snimke, takozvanog CBCT-a (akronim od engl. cone beam computed tomography), koja se snima u čak 400-450 razina. S obzirom na kompjutoriziranu tehnologiju, mogućnost pogreške svedena je na minimum. Nije isto kad stomatolog radi s pomoću šablone koja je projektirana u tri dimenzije i individualna je za svaku osobu ili tek uz pomoć dvodimenzionalne snimke.

Usto, ovom metodom skraćuje se vrijeme oporavka jer pacijent ne ide na klasični operativni zahvat, tijekom kojeg su moguća npr. oštećenja zubnog mesa, pa sve skupa traje najmanje triput kraće, a vrijeme oporavka je najmanje dvostruko kraće od onoga kod standardnih metoda – kaže Novosel.

Nakon besplatnog snimanja CBCT-om, pacijent će u poliklinici Medikadent dobiti terapijski plan, u kojemu precizno piše što će sve raditi i koliko će to stajati. Odgovara mu li taj plan, na temelju trodimenzionalne snimke, kojom se također određuje količina i gustoća kosti, položaj anatomskih struktura te pozicija i veličina implantata koji će se ugraditi, stomatolog će specijaliziranim softverom modelirati implantat, a potom se 3D printerom u samoj poliklinici izrađuje vodič od biokompatibilnog materijala.

Uz pomoć vodiča, odnosno šablone, potom će se specijalnom tehnikom, bez kirurškog zahvata, rezova i šavova, ugraditi implantat od titana. Umjetni zubi, pak, izrađuju se od cirkona, relativno novog materijala u dentalnoj medicini, i to također u potpunosti kompjutorski vođenim postupkom.

Desetogodišnje jamstvo

U Medikadentu, sigurni u komparativne prednosti navođene implantologije, daju desetogodišnje jamstvo na implantate.

Njihov tim čine dvojica specijaliziranih stomatologa, tehničari i medicinske sestre.

– Važno je napomenuti da pacijent nema nikakve brige vezane uz praćenje postoperativnog procesa, o svemu ćemo ga obavijestiti. Imamo i kontakt-telefon za pacijente jer nas zanima njihovo mišljenje o svemu, od našeg pristupa, prijma, brzine izrade – sve nam je važno i na temelju toga učimo kako se i na kojem području unaprijediti – kaže Novosel.

Osim domaće klijentele, Medikadent privlači i pacijente iz Slovenije, Austrije, Njemačke i drugih zemalja, što nije čudno s obzirom na cjenovnu konkurentnost. Ugradnja jednog implantata u Križevcima stoji 500 eura, što je i upola jeftinije nego u inozemnim klinikama. Pacijentima iz drugih gradova usto osiguravaju besplatan prijevoz i smještaj.

– Važna nam je politika transparentnosti kad su u pitanju cijene naših usluga. Kod nas nema skrivenih troškova, dodatnih zahvata i sličnog. Cijena određena kod donošenja terapijskog plana konačna je – kaže direktor Medikadenta.

Otkriva da obitelj ne namjerava stati samo na stomatološkoj poliklinici. Bude li sve išlo prema planu, najavljuje Ivan Novosel, Križevci će za godinu dana biti bogatiji i za ginekološku kliniku, kliniku za plastičnu kirurgiju te za barokomoru.

>>Bijela plomba besplatna samo od trojke do trojke

>>VIDEO Istina ili laž: Uništavaju li se zaista zubi za vrijeme trudnoće

Komentara 26

YO
yocko
20:46 15.06.2015.

Sve je ok,ali nisu napisali cjene za sve pojedinaćne usluge, kad dođeš pitati za uslugu koja ti treba i koliko košta, kad ti kažu ima da ti se zavrti u glavi,izgleda da će Mađarska i dalje biti najeftinija opcija što se zuba tiće,npr.da su povoljni i kvalitetni kao što ovdje piše zašto onda obitelj Novosel ide u Mađarsku i tamo im izrađuju zube??

Avatar dmitarX
dmitarX
17:47 15.06.2015.

Mene samo zanima ovo... Kako ugraditi implantat, a da se ne zašarafi u kost?! Reklama je ok, i respektiram...ali bez da buši kost, kako??? Također, 3d ortopan, pa to ima skoro svaki grad ...naravno da te privatni zubar ne šaljelje u černobilski državni rengen, već to rade privatnici. Ako griješim, nek me netko ispravi, argumentirano. Hvala!

LA
LANA555
20:55 15.06.2015.

Fala bogu imam sve svoje zube.a da nemam isla bi u mazarsku ne sigurno tu jer cjene su da se smrznete to je katastrofa koju cjenu ti privatnici sikneju.Pa nisam ja Vesna Pusic ja si to nemrem prustoti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije