Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETONAZORSKI PLAN

Plenkovićevi ljudi uzvraćaju: S Kovačem HDZ ne bi ni stigao do koalicija

Miro Kovač i Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
02.03.2020.
u 09:08

Neozbiljno je da o koalicijama govori netko tko nije izabran, uzvraćaju Plenkovićevi

HDZ na čelu s Andrejem Plenkovićem nema nikakav koalicijski potencijal, ključna je poruka s kojom Opcija za promjene Mire Kovača kreće u službenu kampanju za unutarstranačke izbore u HDZ-u.

– Mislite li vi zaista da aktualni predsjednik stranke, koji je odgovoran za dva posljednja izborna neuspjeha, ima potencijal za sastavljanje sljedeće hrvatske Vlade? – upitao je Kovač u intervjuu za jučerašnji Jutarnji list te zaključio da Plenković nema s kim koalirati “osim s Milankom Opačić, Radimirom Čačićem i Ivanom Vrdoljakom, predstavnicima kukuriku Vlade, kojih u sljedećem sazivu možda i neće biti u Hrvatskom saboru”.

Sličnu tezu dan prije zastupao je i Tomislav Tolušić, kandidat te opcije za potpredsjednika stranke. Iz Plenkovićeva tima, međutim, uzvraćaju da je neozbiljno da o koalicijama na državnoj razini govori netko tko još nije ni izabran za predsjednika stranke, a kamoli na parlamentarnim izborima.

O Škori je prerano govoriti

– Pod Kovačem HDZ ne bi ni došao u priliku razgovarati o koalicijama – poručuju neslužbeno iz Plenkovićeva kruga i pozivaju da se najprije dovrši unutarstranački proces nakon kojega, kažu, HDZ treba izaći jedinstven i snažan na parlamentarne izbore.

Tvrde kako za sada ne razmišljaju o poslijeizbornim koalicijama, iako će, kada one budu na dnevnom redu, ključni uvjet biti poklapanje na programskom i svjetonazorskom planu. Na primjedbu da su sada u koaliciji koja se baš i ne može pohvaliti takvim načelima, uzvraćaju da je sadašnja vladajuća koalicija sklopljena pod pritiskom okolnosti, kada je zbog potonuća Agrokora Hrvatskoj prijetio “gospodarski tsunami”.

Ističu i da HNS nije nikakva ekstremna ljevica te podsjećaju to nije jedina koalicija pučana i liberala u Europi. Slična je kombinacija godinama na vlasti u brojnim europskim državama i gradovima, naglašavaju iz Plenkovićeva kruga.

Što se tiče moguće suradnje s Miroslavom Škorom, koji “puca” na dobar dio HDZ-ovih birača, ali nakon osnivačke skupštine svoje stranke nije odbacio mogućnost poslijeizborne koalicije s HDZ-om, Plenkovićevi suradnici uzvraćaju – vidjet ćemo. Ministar okoliša Tomislav Ćorić, koji također podupire Plenkovića, u subotu je, nakon osnivanja Škorine stranke, izjavio kako se nada da će Škoro u idućem razdoblju “definirati i neki sadržaj koji će se vezati uz njegov pokret koji je nazvao svojim imenom”.

Nepovjerenje u stranku

– U kandidaturi za predsjedničke izbore u pravilu je bila riječ o deklaratornim izjavama koje nisu dodirivale ključne probleme. Pitanje sadržaja pitanje je pobjede u političkoj utakmici. HDZ će imati sadržaj za parlamentarne izbore, imat će što reći o ovom mandatu i o sljedeće četiri godine – kazao je Ćorić za RTL. Slično govore i drugi u Plenkovićevu timu, koji smatraju da je preuranjeno govoriti o koaliciji sa Škorom.

– Čekajte da vidimo što je na stolu. Nije svejedno govorimo li o jednom, pet ili 15 mandata, a do jeseni se svašta može dogoditi – kaže izvor iz Plenkovićeva tima, sugerirajući da se dobre Škorine anketne brojke do parlamentarnih izbora mogu i ispuhati.

Glasnogovornik ove opcije Davor Božinović ponavlja da su u HDZ-u sada izbori, u kojima bi se trebali suočiti programi koji se, kaže, ne mogu svesti na pitanje koaliranja nakon parlamentarnih izbora.

– Bitno je da stranka osvoji što više mandata i da koaliranje po mogućnosti ne bude ni potrebno. Unaprijed govoriti o koalicijama izraz je nepovjerenja u snagu stranke – uvjeren je Božinović.

Komentara 26

Avatar Šipo
Šipo
09:36 02.03.2020.

Ne sviđaju mi se ta stranacka prepucavnja, da je Kovac mudar podrzao bi Plenkovica. Jedino sa njim HDZ moze biti na dobrom glasu i napraviti nesto pozitivno za Hrvatsku.

Avatar Dipsy
Dipsy
09:32 02.03.2020.

Kovac je rekao glupost. Svi u HDZu imaju pravo glasati za bilo koga u stranci bez ikakvog straha. Svejedno svi imaju slicne stavove i vrijednoisti , samo je pitanje za koga smatraju da je sposobniji za predsjednika stranke i buduceg premijera.

Avatar krmenadla
krmenadla
09:39 02.03.2020.

Ovo su unutarstranacki izbori, nema razloga vec pricati o koalicijskim partnerima. Ali istina je da ako Kovac pobjedi da vjerojatno nece biti razgovora o koalicijama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije