Naslovnica Vijesti Hrvatska

S dva kluba bratska ponosi se Hrvatska

08. prosinca 2002. u 00:00 10 prikaza

Kao svaki pravi Dalmatinac navijač sam Hajduka, a ni Dinamo mi nije mrzak. Zato želim reagirati na nerazumne izjave direktora Hajduka Fredija Fiorentinija, iznesene i u Večernjem listu. Zadovoljan je i pun pohvale za navijanje navijača kluba kojemu je, eto, na čelu. Njemu dakako ne smeta orjunaški transparent "ZG=BG", niti Tuđmanova krilatica "Ime Dinamo - srpsko je ime", koji su se medu navijačima Hajduka tko zna na koji način našli. Ne smeta mu ni paljenje Dinamove zastave usred Zagreba.

S druge strane, strašno mu smeta transparent "Dalmacija radi, Zagreb se gradi", koji nije ništa drugo doli parodija na poznatu krilaticu - plačljivicu autonomaša u Dalmaciji, a na koju se svako razuman slatko nasmije i odmahne rukom.

Osobito je zabrinjavajuće što direktor Hajduka u transparentu "Tovarske svinje, danas je kolinje", vidi poziv na klanje - i to ne na rezultatsko klanje, poput svih ostalih, već na neko drugo.

I za kraj: Hajduk i Dinamo, dva su kluba bratska, njima se ponosi - čitava Hrvatska!

više

8. prosinca

ROĐENDAN POZNATIH

JEAN SIBELIUS (1865.) - finski skladatelj, rođen u Hämeenlinnu, Finska

DIEGO RIVERA (1886.) - meksički akademski sliar, rođen u Guanajuatoji, Meksiko

IVO FRIŠČIĆ (1937.) - akademski slikar i grafičar, rođen u Velikom Korenovu kraj Bjelovara

DAVID CARRADINE (1936.) - američki filmski glumac, skladatelj, producent, pisac i redatelj, rođen u hollywoodu, Kalifornija

PJEŠČANI SAT

1857. - rodio se u Zagrebu Viktor GJURKOVEČKI, liječnik. Studirao je u u Beču, gdje se usavršio u pedijatriji. Vrativši se u Zagreb radio je kao vojni, praktični i sudski liječnik. Bio je čan Zemaljskog zdravstvenog vijeća i od 1885. glavni urednik Liječničkog vjesnika. Zauzimao se za prehranu dojenčadi na prsima, za liječenje i mliječnih zubi, te za poštivanje individualnosti djeteta u odgoju. Godine 1890. otišao je u SAD gdje je pod imenom VICTOR G. VECKI radio u San Joseu i San Francisku. Tamo se bavio urologijom, venerologijom i seksologijom, napose patologijom i liječenjem muške spolne nemoći. Isticao se nacionalno-političkim i društveno-prosvjetnim radom, zauzimajući se za suradnju iseljenika iz slavenskih zemalja. Bavio se i beletristikom pa je u Bostonu 1931. objavio zbirku novela.

DOGODILO SE

1987. - Sovjetski državni i partijski šef Mihail Gorbačov i američki predsjednik Ronald Reagan potpisali su u Washingtonu INF-sporazum o potpunom uništenju svih raketa srednjeg dometa s atomskim bojevim glavama. To je bio prvi pravi sporazum o razoružanju dviju država.(M.Bo.)

IMENDANI

Marija

Danas je Bezgiješno začeće Blažene Marije Djevice. Iako ga nosi više osoba koje se spominju u Svetom pismu najčasnija je Isusova Majka, koju kršćani oslovljavaju Blažena Djevica Marija, Majka Božja (Bogorodica). Stoga vjernici u prvim kršćanskim stoljećima, iz poštovanja prema Isusovoj majci, to ime nisu nadijevali djeci. kao ni ime Josip. Djeci se ime Marijino počinje davati tek od 15. stoljeća. Osobe koje nose Marijino ime slave imendan na jedan od marijanskih blagdana u kalendaru, i to po izboru. Redovito onaj koji je najbliži nadnevku rođenja.(Ž.)

Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas