Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva Trumpova turneja

S. Arabiji prodaje oružje za 350 mlrd. $

Donald Trump
Reuters/PIXSELL
20.05.2017.
u 14:45

Trump je danas i sutra u Rijadu, odakle ide u Jeruzalem, a zatim će se uputiti u Vatikan, Bruxelles i na Siciliji

Komentator New York Timesa Frank Bruni napisao je da je prva inozemna turneja za Donalda Trumpa došla u pravo vrijeme kada se uzme u obzir kaos u kojem živi u Bijeloj kući. Piše kako je prvo predsjedničko putovanje sličnije nekom seminaru o velikim religijama nego prvom političkom putovanju relativno svježega predsjednika. Dodaje kako će Trump nešto o islamu naučiti u Saudijskoj Arabiji, nešto o židovstvu u Izraelu i ponešto o katolicizmu s papom Franjom u Vatikanu. Zaključuje da je nakon dva najgora tjedna otkako je u Bijeloj kući Trumpu zaista preostalo samo to da se okrene Bogu.

Na put, koji će trajati osam dana, krenuo je sa suprugom Melanijom, a obići će pet odredišta.

Povijesna prodaja oružja

– Ojačat ću stara prijateljstva i potražiti neke nove partnere, ali ne one koji samo od nas uzimaju, uzimaju i uzimaju, već partner koji će nam nešto i dati. To su partneri koji će biti spremni platiti dio troškova za sve ono dobro što mi činimo i njima. Ima puno onih koji su se navikli da samo mi plaćamo i ne mogu se naviknuti na to da bi i oni morali nešto platiti – kazao je Trump govoreći o glavnim ciljevima svoga prvog putovanja izvan SAD-a.

Prva postaja na njegovu putu je Saudijska Arabija. Iako će dvije zemlje potpisati nekoliko bilateralnih sporazuma koji bi trebali dodatno ojačati njihovo partnerstvo, najvažniji “paket” koji Trump donosi u Rijad jedna je od najvećih prodaja naoružanja nekoj stranoj zemlji u povijesti SAD-a. U idućih deset godina vrijednost te prodaje mogla bi doseći 350 milijardi dolara, a predsjednik je na put krenuo s već potpisanim ugovorom vrijednim oko 110 milijardi dolara.

Uz to, Trump kani Saudijcima, ali i ostalim zaljevskim zemljama predložiti da formiraju vojnu alijansu koju je on nazvao “arapski NATO”. On je to zamislio kao organizaciju koja će se boriti protiv terorizma i držati protutežu Iranu. Kada se Iran uzme u obzir, krajnje je zanimljiv tajming Trumpova dolaska u Saudijsku Arabiju, samo dan nakon predsjedničkih izbora u toj zemlji koja je predvodnica šijitskog islama, dok je upravo Saudijska Arabija predvodnica sunita. Štoviše, Trump će za vrijeme svoga boravka u Rijadu sudjelovati na summitu lidera više od 50 muslimanskih zemalja, među kojima nema ni Sirije ni Irana. Najavljeno je kako će Trump tu održati govor o radikalizaciji i o islamu.

Dvodnevni posjet Izraelu podijeljen je u dva bloka, u ponedjeljak će se sastati s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom i s premijerom Benjaminom Netanyahuom, drugoga dana zaputit će se na palestinska područja. U Betlehemu će se sastati s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom. Trump se nada da bi upravo on mogao s mrtve točke pokrenuti gotovo zaboravljeni izraelsko-palestinski mirovni proces.

Ima li on vanjsku politiku

Srijeda je rezervirana za posjet Vatikanu i razgovore s papom Franjom. Mnogi drže da će to biti izrazito zanimljivo jer se mišljenja njih dvojice o raznim važnim temama dijametralno razlikuju. To se osobito odnosi na klimatske promjene i imigraciju. Uoči Trumpova dolaska papa je najavio da nikako neće pokušavati uvjeriti Trumpa u to da ima krive stavove o tim pitanjima, već da će pokušati s njim pronaći zajednički jezik.

Posjet Belgiji započet će susretom s kraljem Filipom i premijerom Charlesom Michelom. Nakon toga u sjedištu EU susret će se s članovima Europskog vijeća, među kojima je i hrvatski premijer Andrej Plenković. Posjet NATO-u bit će uglavnom svečarski i protokolaran. Trump će tu otkriti spomenik koji se sastoji od ostataka Berlinskog zida i srušenih newyorških Blizanaca.

Glavni vanjskopolitički ispit bit će summit grupe G7 u Taormini na Siciliji gdje Angela Merkel, Emmanuel Macron, Theresa May, Justin Trudeau i drugi lideri sedam najbogatijih industrijskih zemalja svijeta očekuju da i Trump jasno i nedvosmisleno prezentira svoju viziju američke vanjske politike.

Komentara 7

SM
siki_miki
15:46 20.05.2017.

Bas lijepo, nemoralni Amerikanci se bogate prodajuci oruzje zlocincima iz Saudijske Arabije koji bi trebali bit pod sankcijama i embargu na uvoz oruzja zbog ratnih zlocina u Jemenu i financiranja terorizma u Siriji.

GV
golub Vaso
16:03 20.05.2017.

širenje terorizma za 350 milijardi dolara

Avatar Marenggo
Marenggo
15:41 20.05.2017.

Ja stvarno ove Amere ne razumijem... Toliko naoruzanje prodati najzaostalijom (po vladavini prava)drzavom u svijetu... Uz to izabrati prve dvije drzave na svom putovanju Izrael i S.Arabiju koje su uzrocnik vecinu svjetskih problema kojih danas imamo je neprihvatljivo.... Ovo je veliko,veliko razocarenje... USA kao najveca svjetska sila i najveca demokracija u svijetu trebaju biti sasvim kontra od ovoga sto pokazuju... Prst dole za Trumpa..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije