Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podržala miljenića

Ruža Tomašić: Ratne zločine i pitanje nestalih riješiti prije ulaska Srbije u EU

Ruža Tomašić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.08.2014.
u 12:11

Kočenje ulaska Srbije u EU alibi je da se ne riješe ratni zločini, kaže Puhovski

Poruku ministra pravosuđa Orsata Miljenića, iznesenu u subotnjem Obzoru Večernjeg lista, da Hrvatska neće dopustiti ulazak Srbije u Europsku uniju prije nego što “plati” za ratne zločine, podržali su i hrvatski eurozastupnici.

Skeptični Puhovski

Prema njoj je jedini skeptičan analitičar Žarko Puhovski koji smatra da je to samo alibi kako se ništa ne bi napravilo kad je riječ o kažnjavanju zločina počinjenih sa srpske strane. On drži da je period od deset godina, koliko će biti potrebno da Srbija završi proces pregovora i postane punopravnom članicu EU, predug da bi se čekalo sa zadovoljenjem pravde.

– Kada Srbija uđe u EU, to će biti 30 godina od rata. Preslaba utjeha svima koji su stradali. Pitanje ratnih zločina mora se rješavati na drugi način – rekao je Puhovski.

S druge strane, Ruža Tomašić, šefica HSP-a dr. Ante Starčević i eurozastupnica, poručuje da svi političari, kada počnu govoriti istinu, dođu na – njeno. Ona je, naime, u više navrata naglašavala te o tome i govorila u Europskom parlamentu, da situaciju oko ulaska Srbije u EU treba iskoristiti tako da se, osim ratnih zločina, riješi i pitanje nestalih, otete imovine itd.

– Ne mrzim Srbe i nemam ništa protiv njih, ali svatko tko je kršio zakon za to mora platiti. To je moj policijski mentalitet – komentirala je R. Tomašić.

Naglasila je da u odnosu prema Srbiji moramo pokazati da smo ozbiljni te zahtijevati i prije nego što se Srbija približi ulasku u EU da nam otkrije gdje su nestali hrvatski državljani iz Domovinskog rata.

– Zašto ne bismo plijenili srpske tvrtke, ako ih ima u Hrvatskoj, kako bismo počeli naplaćivati ratnu štetu i ono što je u ratu oteto. Ako običan čovjek nešto ne plati, lupe mu ovrhu – pojednostavila je prva pravašica.

Mehanizam blokiranja ulaska neke zemlje kandidata u EU nije kompliciran. Dovoljno je da jedna članica bude protiv ulaska i ništa od pristupanja. I Hrvatska je svojevremeno bila u blokadi pregovora jer se tome bila usprotivila Slovenija. HDZ-ov eurozastupnik Davor Ivo Stier podsjeća da je u svom govoru u Europarlamentu, ali i u zastupničkom pitanju Štefanu Füleu, povjereniku za proširenje EU, rekao da je sukus svega da Srbija mora ispoštovati preuzete obveze iz Sporazuma o normalizaciji odnosa sklopljenog 1996. godine.

Obveza susjeda

– Srbija se obvezala ne samo riješiti ratni zločin nego i pitanje nestalih, odštete itd. – komentirao je Stier. Ministar Miljenić u intervjuu Obzoru jasno je rekao da Ministarstvo pravosuđa, dok je on ministar, neće postupati po zahtjevima JNA iz Srbije. Napomenuo je da se u Srbiji isključivo sudi nižim zapovjednim razinama, što je za Hrvatsku neprihvatljivo.

– Ovčara je jedan od takvih primjera. Te je zločine netko provodio, organizirao i zapovjedio. Za to mora odgovarati najviše rukovodstvo – rekao je Miljenić u intervjuu Obzoru.

Komentara 15

DJ
djurex
12:27 27.08.2014.

Ruze pitaj gospodu sta misle o 400 tisuca manje hrvata u bih od popisa 1991 godine? Od cega ih je bar pola zapravo da su gradjani eu jer ih bar pola ima hrvatsku putovnicu.. Pitaj ih takodje kako objasnjavaju cinjenicu da u mostaru tri hrvatska glasa vrijede kao 1 bosnjacki ? Je li to demokracija koju nam uvode ? 400 tisuca hrvata fali jedan jedini clanak u novinama..5 stotina palestinaca dobije 3 clanka svaki dan..

KA
kajinx
12:59 27.08.2014.

Kada Srbija uđe u EU, to će biti 30 godina od rata, rekao je Puhovski. Dobro, a zašto svako malo pa Jasenovac, pa Ustaše, to je 70 godina poslije rata.

US
U sridu
12:31 27.08.2014.

Bravo Ruzo,konacno nesto pozitivno u ovoj nasoj lijepoj,jos da pohapsimo sve te ratne zlocince,sve dilere droge i sve probisvjete na politickoj sceni gdje bi nam bio kraj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije