Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rat u europi

Ruski vrhovni sud proglasio Azovski bataljun terorističkom skupinom

FILE PHOTO: A man walks past a mural painted in honour of the Azov Regiment in Kyiv
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS
1/4
02.08.2022.
u 14:16

Baza bataljuna ranije je bila u istočnom ukrajinskom gradu Mariupolju, pa je velik broj njegovih pripadnika odveden u Rusiju nakon što je taj grad pao pod kontrolu Moskve u svibnju, nakon gotovo tri mjeseca opsade.

Ruski vrhovni sud u utorak je prozvao ukrajinski Azovski bataljun terorističkom skupinom, prenosi Reutersov svjedok iz sudnice. 

Azovski bataljun, grupacija s krajnje desnim i ultranacionalističkim korijenima, dugo je bila jedna od najistaknutijih vojnih skupina u borbi protiv Rusije na istoku Ukrajine, piše Reuters.

Rusija se dugo pozivala na taj bataljun u svojim tvrdnjama da Ukrajinom vladaju „fašisti”. 

Ruska državna propaganda usporedila je 'azovce' s nacistima čiji je poraz u ratu protiv Sovjetskog Saveza i dalje ključan dio ruskog nacionalnog identiteta. 

Baza bataljuna ranije je bila u istočnom ukrajinskom gradu Mariupolju, pa je velik broj njegovih pripadnika odveden u Rusiju nakon što je taj grad pao pod kontrolu Moskve u svibnju, nakon gotovo tri mjeseca opsade. 

Dužnosnici takozvane Donjecke Narodne Republike, proruskog entiteta koji svojata Mariupolj, u svibnju su objavili da će zarobljenim ukrajinskim borcima biti izrečena smrtna kazna, prema zakonima te samoproglašene republike. 

Sama Rusija ne provodi smrtnu kaznu, no nakon izbacivanja iz Vijeća Europe u veljači bivši ruski predsjednik, a danas zamjenik predsjedatelja Vijeća sigurnosti Dmitri Medvedev, rekao je kako je to dobra prilika za povratak te kazne. 

VIDEO: Prolazak autom preko Pelješkog mosta dan nakon svečanog otvorenja

Komentara 6

BM
bmarchy
15:52 02.08.2022.

Super,sad su ravni Rusima

FU
Fusnota
14:28 02.08.2022.

Sve kopija od uzora H i tl era. Sistem propagande, lažni podaci, izmišljeni incidenti, izmišljen broj civilnih žrtava, izmišljen razlog za invaziju te aneksiju dijela Ukrajine. Donošenje nekakvih kvazi odluka o pripadnicima Ukrajinske vojske. A do lf može biti ponosanan na svojeg istinskog sljedbenika.

BO
bohar
13:33 06.08.2022.

Rusija je teroristicka drzava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije