Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Putinov odgovor Trumpu

Ruska je vojska ušla u Venezuelu - u američkom dvorištu prvi put od sloma SSSR-a

Nicolas Maduro i Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
25.03.2019.
u 22:36

Tijekom vikenda u zračnu luku u Caracasu stigla su dva velika zrakoplova iz kojih se iskrcalo stotinjak ruskih vojnika u punoj spremi.

Venezuela se pretvara u novu globalnu arenu na kojoj će snage odmjeravati dvije velesile, SAD i Rusija. Najbolje to pokazuje činjenica kako su na zračnu luku u Caracasu tijekom proteklog vikenda sletjela dva ruska vojna zrakoplova koji su u ovu južnoameričku zemlju dopremili vojne postrojbe i materijal.

Prema izvještajima, iz zrakoplova je iskrcano oko stotinu vojnika i približno 35 tona vojne opreme i materijala. Ujedno, s njima je u Venezuelu došao i Vasilij Tonkošuriv, zapovjednik kopnenih postrojbi ruske vojske.

Foto: Reuters

Vojni “savjetnici”

Prema snimci s Flightradara, dva su zrakoplova, Iljušin IL-62 te transportni Antonov AN-72, poletjela iz ruske vojne baze Čalkovski, a putem su stali i u Siriji, najvjerojatnije kako bi se opskrbili gorivom.

– Letovima za Venezuelu prebačeni su dužnosnici koji su tamo došli razmijeniti podatke i obaviti konzultacije – izjavilo je rusko ministarstvo obrane.

– Rusija ima cijeli niz ugovora s Venezuelom, koji su u tijeku realizacije, a među njima je i nekoliko ugovora o vojno-tehničkoj suradnji – dodalo je rusko ministarstvo obrane.

Nije ovo prvi put od izbijanja pobune protiv Madura da Rusija šalje svoje zrakoplove do Caracasa. U zračnu luku glavnog grada Venezuele sletjela su dva strateška bombardera ruskih zračnih snaga, zrakoplovi koji su osposobljeni nositi nuklearne bombe. Iako su se u Caracasu zadržali kratko, ovaj potez Moskve izazvao je priličan bijes Washingtona.

Ipak, ovo je prvi put da su se ruski vojnici iskrcali na tlu Venezuele, prilično očito s namjerom da ostanu tamo, a izgledno je i kako će se njihov kontingent povećati. Prema svemu sudeći, riječ je o “savjetnicima” kakve je Rusija imala donedavno u Siriji ili pak SAD u Vijetnamu tijekom Vijetnamskog rata.

Foto: Reuters

Maduro je ujedno najavio kako će Rusija slati lijekove” Venezueli otvarajući tako prostor u javnosti da na tamošnju zračnu luku pristigne još zrakoplova iz Moskve. Ovaj potez dolazi samo nekoliko tjedana nakon što su Madurove snage sigurnosti blokirale konvoje s humanitarnom pomoći koji su u zemlju trebali ući iz Brazila i Kolumbije. Pomoći koju je osigurao SAD podupirući Madurova protivnika i oponenta Juana Guaidóa koji se, kao predsjednik parlamenta, sam proglasio privremenim predsjednikom.

Prijetnja SAD-a

Dopremom vojnika i vojne opreme Rusija još jednom daje do znanja kako je apsolutno na strani Nicolasa Madura, baš kao i Kina, dok s druge strane SAD i Zapad kao legitimnog predsjednika priznaju Guaidóa. Ovdje je riječ o otvaranju nove partije geopolitičkog šaha, u zemlji koja ne samo da leži na strateški važnom položaju već i posjeduje najveće svjetske dokazane zalihe nafte i plina. I koja je unatoč tome u dubokom siromaštvu.

Ujedno, Rusija dopremom vojnih postrojbi u Venezuelu, bili oni tamo pod nazivom “savjetnika” ili ne, otvara i novo poglavlje svog utjecaja. Ovo je prvi put od raspada SSSR-a da su ruske postrojbe stacionirane na području Južne Amerike, čime su zagazili na područje koje SAD smatraju svojim geopolitičkim dvorištem.

Američki državni tajnik Mike Pompeo upozorio je danas u telefonskom razgovoru svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova da Sjedinjene Države neće stajati skrštenih ruku ako Rusija “nastavi pojačavati napetosti” u Venezueli. 

Lavrov je optužio Sjedinjene Države da pokušavaju organizirati "državni udar" radi svrgavanja venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura, ne rekavši ništa o dolasku ruskih vojnika u Caracas, koji je kritizirao Washington.

U razgovoru s američkim kolegom Mikeom Pompeom, Sergej Lavrov je "istaknuo da Washington pokušajem organiziranja državnog udara u Venezueli i prijetnjama njezinoj zakonitoj vladi krši UN-ovu povelju i otvoreno se miješa u unutarnje stvari suverene države", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

U ponedjeljak su mnogi dijelovi Venezuele, pa tako i Caracas, ostali bez struje, dva tjedna nakon golemog kvara 7. ožujka koji je na tjedan dana paralizirao zemlju, izvijestio je France Presse.

Struje je nestalo u 13.20 sati (18.20 sati po srednjoeuropskom vremenu) u većini četvrti u prijestolnici Caracasu i u nekim velikim gradovima na zapadu zemlje, među kojima u Barquisimentu i Barinasu te u pograničnom pojasu uz Kolumbiju, vidi se iz objava svjedoka na Twitteru.

U drugim mjestima, pa tako i u Maracaibu, naftnoj prijestolnici, korisnici interneta izvijestili su o "neujednačenom" naponu i o svjetlu koje "treperi".

U Caracasu su se semafori isključili a mobilna mreža je u prekidu, kao i internet.

Zemlja je od 7. do 14. ožujka ostala bez struje zbog čega su bili prekinuti komunikacije, opskrba vodom, gorivom i hranom.

Vlada Nicolasa Madura je optužila Sjedinjene Države da su izvele "računalni napad" na najveću elektrocentralu u zemlji. Promatrači su pak kvar pripisali nedostatnom ulaganju i održavanju infrastrukture.

Katastrofalne poplave u Mozambiku

Ključne riječi

Komentara 133

Avatar superhik74
superhik74
23:21 25.03.2019.

Tako i treba, dosta je bilo lopovluka i pljacke prirodnih resursa malim drzavama koje se same ne mogu obraniti od velikog lopova Rusi samo stite svoje investicije sto je potpuno logicno od njih ce malo teze krasti.

ST
stomugromova
22:55 25.03.2019.

Rusi I Kinezi štite svoje investicije i svoje interese.Ameri ulažu jedino u rušenje demokratskog poretka i gledaju što bi pokrali.Srušili su energetski sustav i sustav vodovoda.Ali sve to oni rade za venezuelanski narod.Koliko su ono milijardi usd pokrali od Venezuele ? Ta bagra iz duboke države živi jedino od pljačke.

ST
stomugromova
23:33 25.03.2019.

Dok Sjedinjene Države i ostatak svijeta čekaju da vide što će biti s Rusima u Venezuelu, uskoro bi tam vrlo lako mogli vidjeti i kineske vojnike.Naime, zbog Pekinga je otkazan sastanak Interameričke razvojne banke u Kini, jer Kina u zemlju nije pustila predstavnika Guaida ( ja ga zovem Gvido ), kojeg su Sjedinjene Države poslale kao predsjednika Venezuele. U Bijeloj kući izbila je lagana histerija.- ----Hahaha,klaun Gvido dobio ulogu venezuelanskog predjednika od režisera iz duboke države.Neće KInezi pustit propalicu i kriminalca u državu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije