Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
učestala granatiranja

Rusija: Ukrajinci nas gađaju novim tipom raketa iz HIMARS-a

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
03.10.2022.
u 21:12

Novi tip projektila razlikuje se po tome što su punjeni šrapnelima - kuglicama malog promjera izrađenim od volframa

Ukrajinske trupe počele su koristiti novi tip rakete za američke višecijevne raketne sustave (MLRS) HIMARS tijekom granatiranja Luhanska, rekao je za RIA Novosti Aleksej Getmanski, časnik iz predstavništva LNR -a u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju.

Ranije u ponedjeljak agencija je izvijestila da je u 01:40 po moskovskom vremenu ukrajinska vojska napala Starobelsk iz M142 HIMARS MLRS, uslijed čega su oštećeni dječji vrtić, tri stambene zgrade i lokalni stadion.

- Ovo je drugo naselje u kojem su testirali ovu vrstu raketa. Ova raketa, M30, ispaljuje se iz lansera M142 HIMARS. Prije toga, predstavništvo Luhanske Narodne Republike zabilježilo je korištenje ove vrste raketa u gradu Bryanka neki dan, a danas vidimo istu sliku u gradu Starobelsk", rekao je Getmanski.

Prema njegovim riječima, novi tip projektila razlikuje se po tome što su punjeni šrapnelima - kuglicama malog promjera izrađenim od volframa. Takve su rakete dizajnirane za uništavanje vojske, ali budući da je jedna od njih pogodila centar grada, gdje nema vojnih objekata, znači da su meta, prema riječima časnika, bili civili.

Raketni sustav za višestruko lansiranje HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) razvili su BAE Systems i Lockheed Martin 1996.-2000. Temeljen na troosovinskoj šasiji s kotačima FMTV američke vojske, može nositi šest raketa ili jednu operativno-taktičku balističku raketu ATACMS. Učinkoviti domet paljbe za pojedine vrste projektila doseže 80 kilometara.

Sjedinjene Države i njihovi NATO saveznici nastavljaju isporučivati ​​oružje kijevskim vlastima. Moskva je više puta naglasila da opskrba zapadne vojne opreme samo produžava sukob, a transport oružja postaje legitimna meta ruske vojske.

Video: Snimke koje su zabrinule svijet: Vlak s nuklearnim naoružanjem u pokretu, nestala moćna ruska podmornica!

Ključne riječi

Komentara 26

PR
Propitivač
21:28 03.10.2022.

Nego, sjeća li se netko da su u početku Rusi koristili aeeosolne projektile? Što se dogodilo s njima? Sve potrošili ili se radilo o čečenskim prijetnjama?

TB
taras.buljba
09:03 04.10.2022.

Podsjeca me ovo na nas domovinski rat i cupavu bratiju dok smo mi imali lovacko naoruzanje oni su nemilosrdno trosili artiljeriske zalihe posrbljene JNA i trokeljali da su ustase dobro naoruzane od strane zapada a kad smo se stvarno naoruzali onda pali traktorce i dvadeset godina kmeee kmeee protjerali nas Hrvati. Pih pljuc.Niste nam dali priliku da se svama pofajtamo onako kako treba.

BL
blackeder2022
23:08 03.10.2022.

Zašto su amerikanci obustavili plan isporuke svojoj NATO saveznici na zahtijev hrvatske, sustav HIMARS i to ma intervenciju zemlje koja nije članica NATOa tj. Srbije.Zar to nije ponižavajuće za hrvatsku državu,da zemlja koja nije članica NATOa diktira obrambenu politiku i plan opremanja jedne dokazanon saveznične NATO vojne komponente kao što je Hrvatska Vojska.Sramota!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije