Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rusija tvrdi da je nevina

Washington: Rusija je odgovorna za trovanje špijuna

Vladimir Putin
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS/PIXSELL
1/2
15.03.2018.
u 07:20

Rusija je pismeno od britanskog ministarstva vanjskih poslova zatražila uzorke otrovne supstance kao i zajedničku istragu, "budući da smo mi pristojni"

Britanska premijerka Theresa May stvara "histerično okruženje" tvrdnjom da je Moskva potencijalni naručitelj napada nervnim otrovom u Velikoj Britaniji, izjavio je veleposlanik Rusije pri Ujedinjenim narodima na izvanrednom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a.

"Mi ne govorimo jezikom ultimatuma", poručio je Vasilij Nebenzja referirajući se na Mayinu odluku o protjerivanju ruskih diplomata i zahtjev koji je predsjednica britanske vlade uputila službenoj Moskvi, tražeći da se izjasni o slučaju trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije, koji su pronađeni 4. ožujka u besvjesnom stanju na klupi u gradiću Salisburyju. Sumnja se da su otrovani novičokom, sovjetskim nervnim otrovom koji je razvila vojska.

Rusija je pismeno od britanskog ministarstva vanjskih poslova zatražila uzorke otrovne supstance kao i zajedničku istragu, "budući da smo mi pristojni", ustvrdio je Nebenzja. Za "nečuvene" optužbe iznijete u pismu koje je May uputila predsjedništvu Vijeća sigurnosti i glavnom tajniku UN-a nema nikakvih dokaza, dodao je, napomenuvši kako bi možda fikcionalni britanski detektiv Sherlock Holmes bio bolji izbor za provedbu istrage od londonskog Scotland Yarda.

Međutim, nisu svi bili uvjereni da je Rusija nevina. Rusija je odgovorna za trovanje bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji, rekla je u srijedu američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley na sastanku Vijeća sigurnosti. "Vjerujemo da je Rusija odgovorna", rekla je Haley i dodala da se ne radi o izoliranom incidentu. "Sjedinjene Države su u potpunosti solidarne s Velikom Britanijom", dodala je Haley. Riječ je prvoj izravnoj osudi Rusije za tu aferu nekog američkog dužnosnika.

Njezin francuski kolega Francois Delattre, koji nije izravno istaknuo rusku odgovornost za napad 4. ožujak u Salisburyju na Sergeja Skripala (66) i njegovu kćer Juliju (33), također je izrazio "punu podršku" i potpunu solidarnost Francuske Velikoj Britaniji. Francuska, Kuvajt i Ekvatorijalna Gvineja su na sastanku Vijeća sigurnosti tražili nove korake protiv korištenja kemijskog oružja u svijetu.

Bivši dvostruki špijun Skripal i njegova kći pronađeni su u besvjesnom stanju i hospitalizirani su u "kritičnom stanju". Britanska premijerka Theresa May je u srijedu najavila niz sankcija Rusiji, među kojima su izbacivanje 23 diplomata i zaleđivanje bilateralnih ugovora, jer smatra Moskvu odgovornom za trovanje bivšeg ruskog špijuna na britanskom teritoriju.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Vladimir Putin
1/12

Komentara 26

OP
opančar
07:31 15.03.2018.

da su rusi htjeli ubit tog špijuna, otrovali bi ga u zatvoru u rusiji prije razmjene špijuna, tako da su englezi i ameri davno pročitana knjiga, dreka na rusiju bez ikakovih dokaza, al takvim ponašanjem samo rade uslugu putinu kojii će s još većim postotkom dobit izbore u rusiji.

DU
Deleted user
08:37 15.03.2018.

Ja ne vidim sto je sokantno otrovati jednog izdajicu? Izdajice lose zavrse u svim drustvima. Tako ce i HDZ izdajice i krvopije naroda zavrsiti. A neki i uz zid.

BM
branko.mihalic1
09:09 15.03.2018.

trebalo bi stavit Putina ovdje na vlast da napravi reda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije