Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diplomatski rat

London protjerao 23 Rusa

Policajci istražuju mjesto gdje je bio automobil Sergeja Skripala
Foto: Reuters/PIXSELL
14.03.2018.
u 18:13

Nitko i nikada ne može poručiti nuklearnoj sili Rusiji, da ima ultimatum od 24 sata – poručila je glasnogovornica Kremlja

Velika Britanija protjerat će 23 ruska diplomata kao odgovor na “vrlo vjerojatni” ruski napad nervnim otrovom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta u Engelskoj, izjavila je danas premijerka Theresa May dodajući da je to najveće protjerivanje u više od 30 godina. May je rekla u parlamentu da će Britanija također zamrznuti rusku državnu imovinu gdje god postoji dokaz da bi se mogla iskoristiti za ugrozu britanskih građana te da će smanjiti razinu izlaslanstva koje će doći na Svjetsko nogometno prvenstvo ovoga ljeta.

Prijetnje i medijima

Odnosi Londona i Moskve ubrzano se pogoršavaju. Nakon što Rusija nije odgovorila na ultimatum Therese May koji je istekao u utorak u ponoć, a kojim se tražilo da Kremlj ili prizna napad nervnim bojnim otrovom na dvostrukog špijuna Sergeja Skripala ili prizna da je otrov pao u nečije tuđe ruke, Jedna od mjera je i zabrana djelovanja ruske državne televizijske postaje RT na području Velike Britanije, odnosno zatvaranje njezina dopisništva u Londonu.

Naravno, jasno je da će protumjera Moskve biti protjerivanje britanskih diplomata te zatvaranje dopisništava svih britanskih medija u Rusiji, što bi bio težak udarac cijelom nizu britanskih novinskih kuća, od BBC-a, preko Timea do Guardiana, dok bi diplomatski odnosi mogli pasti na razinu goroj i za najtežih trenutaka hladnog rata.

U svakom slučaju Rusija zasigurno neće mirno gledati i primati udarce koji dolaze iz Londona niti će reagirati na ultimatume.

– Nitko i nikada ne može poručiti nuklearnoj sili Rusiji, da ima ultimatum od 24 sata – poručila je glasnogovornica Kremlja Marija Zaharova.

To je identično mišljenju Vladimira Putina, kojega za tri dana čekaju novi predsjednički izbori. Toga je vjerojatno bila svjesna i Theresa May kada je izricala ovaj ultimatum pred britanskim parlamentom. Jer javno zaprijetiti Rusiji tražeći njezino podčinjavanje u roku od jednog dana, i to netom uoči predsjedničkih izbora u ovoj zemlji ne može polučiti rezultat. Znaju to i politički amateri, a premijerka May to nije.

Na stranu prilično neprimjeren ton britanskog ultimatuma koji Moskva nije i neće ispuniti, tu je i legitimno pitanje dokaza. London je odbio zahtjev Rusije da joj se omogući uvid u uzorak otrova koji je prikupljen na klupi gdje su Skripal i njegova kći nađeni bez svijesti.

– Čim su počele glasine kako je Rusija upletena u trovanje Skripala, koje podupire cijelo britansko vodstvo, poslali smo službeni zahtjev za pristup ovim uzorcima i mjestu događaja kako bi naši eksperti mogli provesti testiranja u skladu s Konvencijom o zabrani kemijskog oružja. Zahtjev nam je odmah odbijen – ustvrdio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Policajci istražuju mjesto gdje je bio automobil Sergeja Skripala
1/12

Stotine ga žele mrtvog

Od Londona je zatraženo da predaju bilo kakav dokaz o upletenosti Moskve u pokušaj ubojstva. A motiv za ubojstvo nije nikakav dokaz jer postoje deseci ljudi koji bi dvostrukog obavještajca ne baš čiste prošlosti rado vidjeli mrtvog.

– Imate stotine njih koji bi rado smaknuli Skripala kojima se on zamjerio – argumentiraju u Moskvi.

Velika Britanija zatražila je jučer hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a kako bi pred ovim tijelom mogla iznijeti svoja stajališta i optužbe. No imajući u vidu da je Rusija stalna članica Vijeća sigurnosti s pravom veta te kako još nije jasno na čiju bi stranu mogla stati Kina, vjerojatnost da ovo tijelo donese neku optužujuću rezoluciju ravna je nuli.

U svakom slučaju, ova eskalacija diplomatskih i verbalnih sukoba između Londona i Moskve, najviše odgovara upravo Putinu. Naime, nekoliko dana prije predsjedničkih izbora u Rusiji pruža mu mogućnost da prikaže kako je zemlja “izložena bezrazložnim napadima sa zapada” i kako je samo čvrst i odlučan vođa može obraniti.

Komentara 34

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
18:17 14.03.2018.

Šta su čekali ?

KO
kordunmoj75
05:13 15.03.2018.

Koja muljaza,britanska policija pronasla kod otrovani bocicu s otrovom,na kojoj je pisalo "Made in Rusija",hehehehe pa i budalma je jasno da ubojice profesionalci ne ostavljaju tragove,to je isto ono kad su sruseni "blizanci"americki policajci nakon vise od 6 mjeseci pronasli u milijardama tona betona i zeljeza jednu osobnu iskaznicu,jednog teroriste,koji je ucestovo u rusenju "blizanca",ovi zapadni diktatori su stvarno mutavi.

Avatar nekakav
nekakav
07:32 15.03.2018.

da su ga rusi htjeli ukloniti, to bi napravili u rusiji, a ne bi ga zamijenili za druge špijune. radije proučavajte povezanost njega i američkog novinara, koji je davao materijale za napade na trumpa, a kojeg sad svi odbacuju, jer u tim materijalima nema nikakvih dokaza o upletenosti rusa, što je i čudno, jer rusi nemaju biračko pravo u americi, a ako su tvitovi problem, onda među stotinama milijardi tvitova u predizborno vrijeme pronaći par ruskih koji navijaju za nekoga je smiješno smatrati upletanjem. ako upletanje u izbore nije američko direktno favoriziranje određenih kandidata u drugim zemljama, i to nije problem, onda nemamo o čemu pričati. skripalo je bio dvostruki agent. čim je došao u englesku, kupio je za 100.000 funti kuću. u prvoj godini potrošio 400.000 funti na život. otkud mu, kao je tako jadan i siromašan, 'nevin'? nego, jesu englezi otkrili napokon tko je bio jack rasparač? ono, scotland yard je na glasu kao dobra ekipa, pa su valjda riješili taj slučaj? možda su rusi to bili.... al opet, jadni, nemaju dokaze. dokazi za napad na irak su bili jaki, sjećamo se mi toga. par satelitskih snimki kamiona u pustinji. dokaz za wmd. englezi i istina, ne idu u istu rečenicu, čak ni u istu knjigu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije