Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objavio Kremlj

Rusija šalje spasilačke timove u Siriju i Tursku, Putin izrazio sućut zbog smrti i razaranja

Hundreds Killed As Huge Quake Rocks Turkey
Foto: Depo Photos/ABACA/ABACA
1/6
06.02.2023.
u 22:29

Rusija je rekla da ima spasilačke zrakoplove Iljušin-76 u pripravnosti za let u dvije zemlje. Ministar obrane Sergej Šojgu naredio je ruskim snagama u Siriji da pomognu u naporima spašavanja.

Ruski spasioci odletjet će u Siriju i Tursku nakon što je u katastrofalnom potresu poginulo više od 3000 ljudi, a tisuće su ozlijeđene, objavio je Kremlj u ponedjeljak. Predsjednik Vladimir Putin telefonom je razgovarao sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom i turskim Tayyipom Erdoganom te izrazio sućut zbog smrti i razaranja u potresu magnitude 7,8 najtežem koji je u ovom stoljeću pogodio Tursku. Putin je i Turskoj i Siriji ponudio slanje spasilačkih timova.

"Bašar al Asad sa zahvalnošću prihvaća ponudu i sljedećih sati spasioci ruskog ministarstva za hitne situacije odletjet će u Siriju", priopćio je Kremlj.

"Turski predsjednik toplo je zahvalio Vladimiru Putinu na brzoj i iskrenoj reakciji te je rekao da daje upute nadležnim vlastima u zemlji da prihvate pomoć ruskih spasilaca", rečeno je.

Rusija je rekla da ima spasilačke zrakoplove Iljušin-76 u pripravnosti za let u dvije zemlje. Ministar obrane Sergej Šojgu naredio je ruskim snagama u Siriji da pomognu u naporima spašavanja.

Rusija je podržala Asada u sirijskome građanskom ratu, pokrenuvši vojnu kampanju koja je pomogla okrenuti tijek sukoba u njegovu korist iako je zapad pozivao sirijskog vođu da ode. Rusija ima pomorsku bazu u Tartusu na sirijskoj obali i upravlja zračnom bazom Hmeim sjeverno od Tartusa. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da njihovi vojni objekti u Siriji nisu oštećeni u potresu.

Ključne riječi

Komentara 5

JD
Jardin_d_enfants
07:16 07.02.2023.

Templar rusi su uvik pomagali eno Africi poslali nezplatno blizu mijun tona zitarica...Temlar ti zapadnjak a crn ko turcin.

DU
Deleted user
07:14 07.02.2023.

Bit će jednostavnije izbaciti Tursku iz NATOa, nego ubaciti Švedsku. A i prirodnije. No, ne treba žuriti, to se treba pažljivo i polako odigrati.

TE
Templo
06:09 07.02.2023.

Istocna uvlakacka ruska propaganda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije