Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAL NAPADA

Rusi se povlače sa Zmijskog otoka, a Ukrajinci slave: Ovo će imati velike posljedice na svijet

A satellite image shows an overview of Snake Island
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS
1/2
30.06.2022.
u 14:44

Otok u Crnom moru jedna je od najvažnijih strateških pozicija.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Zmijski otok dobio je gotovo mitski status. Snimka ukrajinskog vojnika koji psuje ruski vojni brod koji je tražio predaju njegove postrojbe obišla je svijet već prvi dan rata,  a sad su se Rusi povukli s jedne od najvažnijih strateških pozicija za preuzimanje kontrole nad Crnim morem.

Zmijski otok je možda veličine kvadratnog kilometra, ali rusko povlačenje je veliki uspjeh Ukrajine te bi to moglo imati važne posljedice za cijeli svijet, piše BBC. Naime, ako Crno more ponovo postane sigurno za izvoz hrane to bi značilo kako se neće dogoditi ono najgore od čega svijet strahuje, a to je glad diljem svijeta jer žitarice u ukrajinskim silosima nisu došle do svojih kupaca.

Ukrajinske vlasti su potvrdile povlačenje ruskih snaga, a veliki vojni uspjeh na Twitteru je komentirao predstojnik ureda Volodimira Zelenskog Andrij Yermak.

"Kamoom! Nema više ruskih snaga na Zmijskom otoku. Naše oružane snage napravile su sjajan posao", napisao je Yermak na Twitter.

 

Očekivano, ruska strana je imala ponešto drugačiju verziju događaja.

"Kao znak dobre volje, ruske snage su danas dovršile obavljanje zadataka na Zmijskom otoku i povučena je postrojba koja je tamo bila postavljena", navelo je rusko Ministarstvo obrane.

Naveli su i to da taj potez pokazuje međunarodnoj zajednici da "Ruska federacija ne ometa napore UN-a da organizira humanitarni koridor za otpremu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine". Dodali su i to da odluka o povlačenju njihovih vojnika znači da Kijev više ne može sugerirati da je prehrambena kriza i nemogućnost da izvezu žitarice zbog "ruske kontrole na sjeverozapadnom dijelu Crnog mora".

Objavljene satelitske snimke Zmijskog otoka upućuju pak na to da su ruske snage bile prisiljene napustiti otok nakon snažnog topničkog udara i neprekidnih napada tijekom noći.

VIDEO: Rusija ne može platiti dugove, a pliva u novcu

Komentara 44

Avatar slava.ukrajini
slava.ukrajini
15:28 30.06.2022.

normalno da su se rusi povukli kad ukrajinci sada imaju projektile kojima gađaju ruske mete na 100 km, a gdje ne bi zmijski otok koji je blizu obale..tako je nedavno potopljen i opskrbni ruski brod koji je išao na zmijski otok, a uništeni su projektili koje su rusi tamo instalirali. ne može ga se više braniti

RO
romobil
15:14 30.06.2022.

Ruski spinovi.

Avatar Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
15:32 30.06.2022.

rusi su se povukli, ali ne svojevoljno nego zbog svakodnevnih gubitaka koje su tamo imali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije