Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši zapovjednik

Rumen Radev pobijedio na predsjedničkim izborima – Bugarska će se približiti Rusiji?

Rumen Radev
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
14.11.2016.
u 09:17

Konačni službeni rezultati bit će objavljeni u srijedu, a novi predsjednik preuzet će dužnost 22. siječnja

Rumen Radev, kandidat oporbenih bugarskih socijalista sklon Rusiji, pobijedio je na predsjedničkim izborima u Bugarskoj u nedjelju s 59,35 posto glasova, pokazali su službeni rezultati izbornog povjerenstva, koji još uvijek nisu konačni.

Kandidatkinja premijera Bojka Borisova i njegove konzervativne stranke GERB,  Cecka Cačeva osvojila je 36,17 posto glasova, priopćilo je izborno povjerenstvo na temelju prebrojenih 99,33 posto glasova.

Konačni službeni rezultati bit će objavljeni u srijedu, a novi predsjednik preuzet će dužnost 22. siječnja. 

General Radev (53), bivši  je zapovjednik zračnih snaga sklon ukidanju europskih sankcija Moskvi. Njegova pobjeda mogla bi približiti Bugarsku Rusiji i time izazvati nezadovoljstvo Europske unije i NATO-a, smatraju analitičari.

Radev te strahove odbacuje i ističe da je on "general NATO-a formiran u Sjedinjenim Državama" i da Bugarska nema alternative do pripadnosti EU-u i NATO-u.

On je rekao u nedjelju da želi "dobar dijalog s predsjednicima SAD-a i Rusije".

Bugarski premijer Bojko Borisov najavio je u nedjelju da će podnijeti ostavku nakon poraza kandidatkinje vladajuće stranke desnog centra na predsjedničkim izborima.

Komentara 3

KO
korisniksb
10:28 14.11.2016.

Čemu stalno taj toliki strah od približavanja neke države Rusiji???pa kaj ta eu ne počiva na temeljima demokracije,ali kad je u pitanju Rusija onda odmah drvlje i kamenje na neku državu koja samo spomene Rusiju.Pa tko je tu lud?

RA
ranko75
16:53 14.11.2016.

Cim prije ucite ruski dok nije kasno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije