Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBOJSTVO U VESZPREMU Radikalne mađarske skupine prijete odmazdom

Romi strahuju od osvete

Autor
Zorana Bajt
14.02.2009.
u 20:10

Romi u mađarskom gradu Sarbogardu zabrinuti su za svoju sigurnost i strahuju od osvete radikalnih nacionalističkih skupina poslije prošlotjedna ubojstva rumunjskoga rukometaša u Veszpremu. Sandor Raffael, koji je optužen za ubojstvo rumunjskoga igrača Mariana Cozme i koji je nedugo poslije zločina uhićen u Austriji pripadnik je romske zajednice u Sarbogardu.

Njegovi sunarodnjaci s pravom ne žele snositi kolektivnu krivnju i odgovornost za napad u kojem su teško ranjeni hrvatski rukometaš Ivan Pešić i srbijanski rukometaš Žarko Šesum. Prema podacima mađarske agencije MTI, Romi su najveća etnička manjina u Mađarskoj i procjenjuje se da ih je između 800.000 i jedan milijun.

“Raffael i njegovi pomagači sramota su za sve Rome”, izjavio je za mađarsku agenciju MTI Peter Lakatos, predsjednik lokalne romske zajednice na sastanku s predstavnicima policije koji je organiziran kako bi se spriječila moguća osveta. Dan poslije ubojstva oko 50 pripadnika radikalne nacionalističke stranke Jobbik prosvjedovalo je u Veszpremu i Gyoru. U priopćenju koje je poslano MTI-ju Jobbik je zatražio da se počinitelji zločina kazne smrću. Smrtna je kazna u Mađarskoj inače ukinuta.

Pripadnici Mađarske garde, druge radikalne nacionalističke skupine, također su se okupili u Veszpremu. Poslije okupljanja radikalnih skupina šef lokalne policije Zoltan Bolcsik izjavio je da je policija pojačala svoju nazočnost na ulicama kako bi očuvala red i mir. Radi smirivanja situacije u Veszpremu se pojavio i mađarski ministar pravosuđa Tibor Draskovics, koji je javnost pozvao na sudzržanost. “Ovaj je zločin napad na mir i sigurnost u cijeloj zemlji. Nitko se nema pravo osvećivati, bez obzira koliku ljutnju ili tugu osjećao. Borba protiv kriminala zadaća je policije”, izjavio je Draskovics. Samo desetak dana prije zločina u Veszpremu ministar Draskovics morao je smirivati situaciju u Miskolcu pošto je tamošnji šef policije Albert Pasztor izjavio kako su sve krađe u posljednja dva mjeseca u tome gradu počinili Romi.

Tko su kriminalci
Draskovics je najprije smijenio Pasztora izjavivši kako je posve neprihvatljivo i nemoralno za bilo kojeg predstavnika države, a posebno šefa policije, da kriminalce dijeli na Mađare i Rome. Svjetski poznata mađarska filozofkinja Agnes Heller također je oštro osudila Pasztora. – U gradu s brojnim pljačkama policija treba poboljšati svoj rad, a ne jednu etničku skupinu kriviti za kriminal. Šef policije nije iznio podatak da su sve porezne utaje u Miskolcu počinili Mađari i zato nije mogao samo jednu etničku skupinu označiti kao izvršitelje određene vrste kriminala – izjavila je Agnes Heller za mađarski list Nepszabadsag.

Zbrka u vlasti
Pošto je gradonačelnik Miskolca Sandor Kali, inače član vladajuće Socijalističke stranke, javno podupro Pasztora i pošto je 1500 ljudi, među kojima i brojni pripadnici Mađarske garde, prosvjedovalo u središtu grada, ministar je vratio šefa policije na posao. Tu je odluku podupro i premijer Ferenc Gyurcsany koji se poslije ubojstva Mariana Cozme sastao s najvišim policijskim dužnosnicima. Gyurcsany je naredio policiji da u roku od mjesec ili najdulje dva mjeseca trebaju unaprijediti sigurnost u “određenim zajednicama”. Istodobno, njegova je vlada odobrila dodatne dvije milijarde forinti kako bi pojačala nazočnost policije na ulicama i spriječila nove zločine poput onog u Veszpremu, za koji vlasti strahuju da bi mogao povećati sadašnje napetosti u odnosima romske manjine i mađarske većine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije