Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Romana Jerković upozorila: Dječjem karcinomu ne pristupa se jednako u zemljama EU

Zaostatak u razvoju novih lijekova za neke tipove dječjih karcinoma posljedica je i nezainteresiranosti farmaceutskih kompanija da proizvode lijekove za manje profitabilna terapeutska područja
23. veljače 2021. u 16:53 2 komentara 136 prikaza
Zagreb: Konferencija Zeleni plan - prilika za Hrvatsko gospodarstvo
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Zbog nejednakosti u pristupu dijagnozi i liječenju dječjeg karcinoma u zemljama istočne i zapadne Europe, Romana Jerković, hrvatska zastupnica u Europskom Parlamentu, iskazala je zabrinutost danas na saslušanju Posebnog odbora za borbu protiv raka u Europskom Parlamentu.

lijekovi neželjene posljedice Ako pijete antibiotik, pripazite na ove namirnice. Nikako ih ne bi trebali konzumirati

- Od ključnog je značaja da omogućimo jednak pristup liječenju i skrbi svoj djeci oboljeloj od ove zloćudne bolesti. U Europi još uvijek bilježimo nedopustive razlike među državama članicama koje, u konačnici, rezultiraju većom smrtnošću te smanjenom kvalitetom života oboljelih i njihovih obitelji. U nadolazećem periodu, prekograničnom suradnjom u vidu razmjene znanja i podataka te umrežavanjem s centrima izvrsnosti u ostalim članicama EU-a, možemo znatno unaprijediti pristup visokokvalitetnom liječenju i dijagnostici djeci oboljeloj od raka u Hrvatskoj. Zatvaranju jaza nejednakosti značajno bi pridonijela i pojačana suradnja svih država članica EU-a u procjeni zdravstvenih tehnologija, kojom se pacijentima omogućuje brži pristup inovativnim rješenjima  - poručila je dr. Jerković.

Posljednja dva desetljeća bilježimo porast djece preživjele od ove bolesti, međutim nedovoljno ulaganja i manjak inovacija u području razvoja lijekova koče napredak u izlječenju. Zaostatak u razvoju novih lijekova za neke tipove dječjih karcinoma posljedica je i nezainteresiranosti farmaceutskih kompanija da proizvode lijekove za manje profitabilna terapeutska područja.

PROMO Ljekovite biljke - stoljećima u službi zdravlja

- Sasvim je izgledno da moramo pojačati javna ulaganja u svrhu istraživanja inovativnih tretmana te.' – kazala je zastupnica Jerković.

Europska Komisija je nedavno objavila svoj dugo očekivani Europski Plan za borbu protiv raka, u kojem je u središte pozornosti stavila upravo dječji karcinom. Prema najnovijoj procjeni europskog informacijskog sustava o raku (ECIS) za EU-27, u 2020. od raka je oboljelo više od 15.500 djece i adolescenata, a više od 2000 njih je umrlo.

ISTRAŽUJEMO Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?

EK će zbog toga već u 2021. pokrenuti inicijativu „pomoć́ djeci oboljeloj od raka” kako bi im se osiguralo da imaju pristup brzom i optimalnom otkrivanju, dijagnosticiranju, liječenju i skrbi.

JAKO GA JE VOLIO
Posljednji Cicini dani: Smrt prijatelja ga je dotukla, tada je sve krenulo nizbrdo
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • Avatar Artoo Detoo
    Artoo Detoo:

    Dr. Jerković, lijepo molim da malo poradite na svom izgledu (srediti frizuru, make-up obavezan, primjerene naočale....). Zastupate Hrvatsku u EU parlamentu, pa je u redu da izgled bude primjeren. Jako podsjećate na "omiljenu" predsjednikovu pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova - milicajčevu ... prikaži još! kći Višnjicu Ljubičić, a to svakako nije kompliment. Ta se pak isto opako posvađala sa svakim stilom.

  • vidum:

    Djeca nemaju ni karcinom dojke ni karcinom maternice. Koliko je meni poznato, važna su samo ta dva.