Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Ako pijete antibiotik, pripazite na ove namirnice. Nikako ih ne bi trebali konzumirati

Interakcija antibiotika i nekih namirnica može imati neželjene posljedice
23. veljače 2021. u 09:01 0 komentara 3508 prikaza
lijekovi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Antibiotici su jedno od najvažnijih medicinskih postignuća 20. stoljeća. Njima se liječe bakterijske infekcije pa su i među najčešće propisivanim lijekovima. No poznato je da bakterije mogu postati otporne na antibiotike, a to se događa ako ih uzimate kad ne treba, ako je doza prevelika ili ako je terapija preduga. Usto interakcija antibiotika i nekih namirnica može imati neželjene posljedice. 

Npr. alergije, astmu i pretilost Studija: Antibiotici u ranom djetinjstvu mogu uzrokovati probleme kasnije u životu

Alkohol

Alkohol ne bi trebalo piti ni s jednim lijekom jer interakcija može biti opasna, upozorava dr. Thomas Loescher, specijalist za zarazne i tropske bolesti i član Saveza njemačkih internista (BDI).  Alkohol može povećati ili smanjiti učinak lijekova, a lijekovi mogu pojačati učinak alkohola. Antibiotici nisu izuzetak. 

"U kombinaciji s alkoholom antibiotik metronidazol, koji se propisuje za vaginalne i crijevne upale, izaziva glavobolje, mučninu i povraćanje", rekao je Loescher. 

Mlijeko

Mlijeko i ostali mliječni proizvodi remete metabolizam lijekova, uglavnom zbog prisutnosti kalcija. "Kalcij poništava učinak mnogih lijekova, posebno antibiotika", tvrdi Ursula Sellerberg, glasnogovornica njemačke komore ljekarnika (BAK). 

"Neki antibakterijski agensi vezuju se s kalcijem u crijevima i stvaraju složene molekule koje su toliko stabilne da se kroz crijevni zid ne mogu probiti u krvotok", objasnila je. 

Rezultat toga jest da se lijekovi ne metaboliziraju i njihov aktivni sastojak biva izlučen bez ikakva učinka. Pojava je najčešća pri uzimanju tetraciklina i fluorokinolona. Sellerberg zato savjetuje da se mliječni proizvodi izbjegavaju dva sata prije i poslije uzimanja antibiotika. 

Mineralna voda 

Mineralna voda, bila gazirana ili ne, sadrži puno minerala poput kalcija, željeza i magnezija. Kao i u slučaju kalcija u mlijeku, minerali se mogu vezati uz aktivne sastojke antibiotika i pretvoriti ih u neučinkovite. Stoga i mineralnu vodu treba izbjegavati dva sata prije i poslije antibiotika. "Uvijek je sigurnija opcija popiti lijek s čašom vode iz slavine", rekla je Sellerberg. 

Voćni sok 

Voćne sokove treba izbjegavati prije uzimanja antibiotika. "Oni sadrže određene inhibitore enzima koji mogu poremetiti metabolizam nekih lijekova u crijevima i jetri", objasnila je stručnjakinja.

PRIJAVLJENI ZBOG MITA Liječnik dobio 3500 kuna da prepiše određene lijekove pacijentima

Kava

Učinak stimulativnih napitaka poput kave, crnog i zelenog čaja, Coca-Cole ili energetskih napitaka može biti pojačan upotrebom antibiotika, što bi moglo rezultirati ubrzanim radom srca i poteškoćama u spavanju. I konačno, koje je najbolje vrijeme za upotrebu antibiotika, prije, tijekom ili poslije jela?

Nema općeg pravila, kaže Sellerberg. Neke, poput ampicilina treba uzimati sat vremena prije jela, a druge, poput cefuroksima nakon obilnijeg jela.  Najbolji odgovor na pitanje kada koristiti propisani antibiotik mogu dati liječnik ili ljekarnik, zaključila je. 

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.